Ιστορικά στοιχεία της ελληνικής Hip-Hop σκηνής Part 1

Τα πράγματα στην ελληνκή Hip-Hop σκηνή είναι από την αρχή της ιστορίας της αμφιλεγόμενα. Υπάρχει η απόψη από την πλευρά των FF.C. (FortiFied Concept σ.σ. Οχυρωμένη Αντίληψη), που ξεκίνησαν από το Βύρωνα και την Καισαριανή της Αττικής, και λένε ότι αυτοι ήταν οι πρώτοι που ξεκίνησαν το είδος στην Ελλάδα (μέλη : Ρυθμοδαμαστής, Σκηνοθέτης, Dj Everlast) κάνοντας τα πρώτα τους Live το 1987. Από την άλλη υπάρχουν οι Active Member, που ιδρύθηκαν το 1991 στο Πέραμα, μετά από ένα ιστορικό Live των Public Enemy, και κυκλοφόρησαν τον πρώτο ελληνικό δίσκο Hip-Hop στα τέλη του 1992, τη «Διαμαρτυρία». Αυτή ήταν μια ανεξάρτητη παραγωγή που κυκλοφόρησε «χέρι με χέρι» σε 500 αντίτυπα και υπήρχε και συμμετοχή των FF.C. και άλλων μετέπειτα γνωστών Mc’s σε αρκετά κομμάτια. Ένα χρόνο μετά κυκλοφόρησε και ο πρώτος σόλο δίσκος του ιδρυτή των Active Member, γνωστού ως B.D. Foxmoor, με τίτλο «I’m still a active member».

Κάπου εκεί διαφάνηκε η τάση του B.D. Foxmoor να γνωστοποιήσει το είδος και να μαζέψει όσους περισσότερους το αγαπουν γύρω από αυτό και φτάνουμε στο 1994 στη δημιουργία των Radicals και μετέπειτα της Freestyle Productions, μια ομάδας ατόμων που ασχολούνταν με το να γράφουν στίχους, να ραπάρουν,  με το graffiti, με το Breakdance, με τις παραγωγές, με τη διοργάνωση των Lives. Την ίδια χρονιά η ομάδα αυτή κυκλοφόρησε το «R.E.A.L», ένα E.P. ώς ανεξάρτητη παραγωγή και πάλι. Και ο δευτερος δίσκος των Active Member με τίτλο «Στην ώρα των σκιών» βγήκε στην κυκλοφορία. Επίσης, οι FF.C. έκαναν την πρώτη τους δισκογραφική δουλειά, το «Σκληροί Καιροί», το 1994 ως μέλη της Freestyle Productions για πρώτη και τελευταία φορά.

Σε αυτά τα πρώτα 2 χρόνια (δισκογραφικής τουλάχιστον) ζωής του είδους στην Ελλάδα, ήταν ίσως η μοναδική περίδος που το hip-hop ως ενωμένο αλλα και αναπόσπαστο από την υπόλοιπη κοινωνία, προσπάθησε ενωτικά να περάσει τα επαναστατικά του μηνύματα…

Η συνέχεια δεν θα είναι ίδια!Τα λέμε σε επόμενο post.

About episkiasis

Η "Επισκίασις" είναι Hip-Hop μπάντα που δημιοργήθηκε στην Κοζάνη το καλοκαίρι του 2000 από τους Sniper και Kyan (στιχουργοί και Mc's αμφότεροι). Μετά από 3 μήνες ένα τρίτο μέλος εισχώρησε στο σχήμα ως Dj και Mc. Ο αριθμός των μελών αυξήθηκε σε 4 όταν ο αδερφός του Sniper, Judge έδωσε τις μουσικές και παραγωγικές ικανότητες του για να ολοκληρωθεί η μορφή της μπάντας. Τον Οκτώβριο του 2003 ολοκληρώσαμε το πρωτο μας LP που ονομάζεται "Σημάδια" και μέχρι τα μέσα του 2004 πραγματοποιήσαμε αρκετές Live εμφανίσεις σε πόλεις της Ελλάδος. Τότε ήταν η εποχή που ο Dj μας αποφάσισε να αποχωρήσει και έτσι συνεχίζουμε έκτοτε. Το 2ο ολοκληρωμένο μας LP ονομάζεται "Δε Σβηστήκαν". Ολοκληρώθηκε το Δεκέμβρη του 2007 και διατίθειται δωρεάν και μέσω Ιντερνετ (όπως και το πρώτο).

Posted on 11/06/2008, in Ανεξαρτησία στην κοινωνία, ΕΠΙΣΚΙΑΣΙΣ, Ελληνικό Hip-Hop and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink. 2 Σχόλια.

  1. Ih!!
    From rome!

    Μου αρέσει!

  2. oi ff.c einai sigoura oi prwtoi pou asxolhthhkan me to eidos apo tis arxes tou ’80 kanontas breakdance

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε