Ιστορικά στοιχεία της ελληνικής Hip-Hop σκηνής Part 2

To 1995 και αφού πια το Hip-Hop έκανε τα πρώτα του βήματα σε ανεξάρτητες παραγωγές, ο B.D. Foxmoor έκανε το πρώτο βήμα για την είσοδο των HipHop συγκροτημάτων σε πολυεθνική δισκογραφία, υπογράφοντας στη Warner. Επίσης εκείνη την περίοδο προσχώρησε στο γκρουπ και ο X-Ray και κυκλοφόρησαν «Το Μεγάλο Κόλπο» την ίδια χρονιά. Στο δίσκο αυτό έκανε για πρώτη την εμφάνιση του το Low Bap, μια εμπνευση του B.D. Foxmoor που διαφοροποιούσε τη θέση από όλους τους υπόλοιπους hiphopers, διαβλέποντας τότε μια διαφανομένη παρακμή στο είδος και πιστευοντας ότι με αυτό τον τρόπο, θα το τελειώσει αυτός όπως νομίζει καλύτερα. Την πρώτη εμφάνιση τους κάνουν εκείνη τη χρονιά μεσω δισκογρφικής και οι Going Through με το δίσκο «Αναζήτηση«

Πατήστε στο Διαβάστε κι άλλο για τη συνέχεια του άρθρου

Τα σπουδαία όμως έρχονται την επόμενη χρονιά το 1996, καθώς πολλές νέες και πολλά υποσχόμενες μπάντες εμφανίζονται στο προσκήνιο και μάλιστα με έτοιμη δισκογραφική δουλειά. Οι Τerror-X-Crew αποτελούμενοι από τους Αρτέμη, Ευθύμη και Dj-Alx αποτελούν ό,τι πιο extreme υπήρξε ποτέ στη σκηνή με επαναστατικο/ αναρχικο στίχο να ξεσηκώνουν τότε τα πλήθη και να αποκτούν πολύ γρήγορα ένα ιδιαίτερα ευρύ κοινό, αμέσως μετά την κυκλοφορία του πρώτου ομότιτλου EP τους.Επίσης τα γνωστά σε όλους Ημισκούμπρια πιάνουν το ακριβώς αντίθετο άκρο με ένα τελειώς χιομουριστικό επίπεδο στους στίχους τους  και κυκλοφορούν και αυτοί το πρώτο τους LP με τον τίτλο «30 χρόνια επιτυχίες«. Τέλος και οι Active Member με φόρα από το 1995 κυκλοφορούν την 3η δισκογραφική τους δουλειά με τίτλο «Από τον τόπο της Φυγής».

διΤην επόμενη χρονιά, το 1997, ήταν η σειρά των FF.C. να μπούνε στο χορό κυκλοφορώντας το «Σε άλλη διάσταση«, έναν δίσκο που άφησε εποχή. Επίσης οι Goin’ Through κυκλοφορούν το «Μικροί Θεοί«, έναν αρκετά πετυχημενο δίσκο, που είχε όμως κατά τον υπογράφων πολλά στοιχεία από το Low Bap των Active Member, χωρίς αυτό να μειώνει καθόλου την προσπάθεια. Μέσω της Freestyle Productions, εμφανίζονται και οι Βαβυλώνα με το «Αρχή Επί Τέλους» ως η δευτερη Low Bap μπάντα ever, επιλέγοντας και αυτοί το χιούμορ στο στίχος τους, αλλά και τον B.D. Foxmoor στο… παρακήνιο!Ακόμη κυκλοφορούν το δευτερο δίσκο τους αυτή τη φορά οι Terror-X-Crew με τίτλο «Η «Πόλις Εάλω» και τα Ημισκούμρια με τίτλο «Ο Δίσκος που διαφημίζεται». Τέλος πρώτη δισκογραφική εμφάνιση και για τους Ζωντανούς Νεκρούς με τον ιδιαίτερα πρωτότυπο και σκληρό δίσκο τον «Πρώτο Τόμο«.

Η επόμενη χρονιά, το 1998, είναι η χρονιά που θα σηματοδοτήσει τις μεγαλύτερες αλλαγές στη σκηνή και θα έχουμε ουσιαστικά τη δημιουργία των πρώτων διαφωνιών. Οι Active Member μετά από ένα χρόνο ανομβρίας κυκλοφορούν το «Μύθοι του Βάλτου«, έναν δίσκο που ό,τι και να πουμε γι’ αυτόν είναι απλά λίγο από όποια σκοπιά και να το δεις, από όπου κι αν θεωρείς ότι ανήκεις. Το Low Bap φτάνει στο απόγειο του, με κομμάτια που δεν μπορείς ευκολα να ξεχωρίσεις κάποιο ως καλύτερο από το άλλο,  λίγο όμως πριν την απόλυτη κατρακύλα! Οι FF.C. συνεχίζουν με τον ίδιο δυναμισμό και αυτή τη χρονιά με την «Απειλή» με αξιοζήλευτα κομμάτια, ιδιαίτερο στυλ όπως πάντα και καθαρούς στίχους.Οι Goin’ Through κυκλοφορούν και αυτοί το δευτερο LP τους, μαζί με τους μετέπειτα συνεργάτες τους σχεδόν, τους Ν.Ε.Β.Μ.Α. που ως μέλη της freestyle αυτοί τότε κυκλοφορούν το «Μακρυά από τη Γιορτή» και αποχωρούν από το Low Bap. Και ακόμη κάτι πρωτότυπο για το τελος αυτης της περιόδου, κυκλοφορεί το «Άλλο ένα ψέμα» από τη Sadahzinia, την πρώτη γυναίκα που βγαίζει LP στην Ελλάδα, μέλος των Active Member, μετεπειτα σύντροφος του B.D. Foxmoor, μέσω της Freestyle Productions. Τέλος εμφανίζονται δύο πολύ δυναμικές μπάντες της εποχής, αλλά που δεν είχαν ανάλογη συνέχεια, οι Razastarr και οι Παρεμβολές με τις κυκλοφορίες των πρώτων τους δίσκων να γίνονται την επόμενη χρονιά.

Έγραψα στην αρχή ότι το 1998 ήταν η χρονιά των μεγάλων αλλαγών. Ουσιαστικά η Freestyle Productions με μπροστάρη τον B.D. Foxmoor και προβάροντας μοναχά το είδος του, το Low Bap, αποτελεί την πρώτη κλίκα και μια, με μια τουλάχιστον πρώτη ματιά, «περίεργη κάστα». Και όπως κάθε δράση φέρνει αντίδραση, οι FF.C. από την άλλη μαζί με τους Razastarr, τις Παρεμβολές και τους ΝΕΒΜΑ που αποχώρησαν απο τη Freestyle, δημιουργούν την DustHeadz Click και ένα πιο καθαρό hiphop από μουσικής , στιχουργικής και παρουσιαστικής άποψης, κάτι δηλαδή που ταιριάζει λίγο περισσότερο στο αμερικάνικο είδος.Από την άλλη έχουμε τους Terror-X-Crew, ίσως μαζί με τους Ζωντανούς Νεκρούς να εκπροσωπούν ό,τι πιο σκληροπυρηνικό είχε να παρουσιάσει τότε η σκηνή. Επίσης τα Ημισκούμρια σε έναν πάντα μοναχικό και ιδιαίτερο στυλ, χωρίς να προσπαθήσουν ποτέ να εισχωρήσουν σε κάποια μεριά. Τέλος οι Goin’ Through, πριν αποφασίσει ο ιδρυτής τους Ni.Vo. να ασχοληθεί με την προώθηση του R’n’B στην Ελλάδα δεν κατάφεραν τίποτα το ιδιαίτερο από το να είναι τελευταίοι μεταξύ των τελευταίων σε κοινό και δύναμη, όσο σκληρό κι αν είναι αυτό και γι’αυτό ύπήρξε αυτή η μεταστροφή στις δημιουργίες.

About episkiasis

Η "Επισκίασις" είναι Hip-Hop μπάντα που δημιοργήθηκε στην Κοζάνη το καλοκαίρι του 2000 από τους Sniper και Kyan (στιχουργοί και Mc's αμφότεροι). Μετά από 3 μήνες ένα τρίτο μέλος εισχώρησε στο σχήμα ως Dj και Mc. Ο αριθμός των μελών αυξήθηκε σε 4 όταν ο αδερφός του Sniper, Judge έδωσε τις μουσικές και παραγωγικές ικανότητες του για να ολοκληρωθεί η μορφή της μπάντας. Τον Οκτώβριο του 2003 ολοκληρώσαμε το πρωτο μας LP που ονομάζεται "Σημάδια" και μέχρι τα μέσα του 2004 πραγματοποιήσαμε αρκετές Live εμφανίσεις σε πόλεις της Ελλάδος. Τότε ήταν η εποχή που ο Dj μας αποφάσισε να αποχωρήσει και έτσι συνεχίζουμε έκτοτε. Το 2ο ολοκληρωμένο μας LP ονομάζεται "Δε Σβηστήκαν". Ολοκληρώθηκε το Δεκέμβρη του 2007 και διατίθειται δωρεάν και μέσω Ιντερνετ (όπως και το πρώτο).

Posted on 12/06/2008, in ΕΠΙΣΚΙΑΣΙΣ, Ελληνικό Hip-Hop and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink. 1 σχόλιο.

  1. Goin’ Through for ever …

    Φυσικά αστειεύομαι, φίλε yo…

    Πολύ συγκροτημένο και αναλυτικό το άρθρο για την ιστορία της ελληνικής hip-hop σκηνής !

    WD

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: