Ελλάδα: Λάζαρος Πετρομελίδης – επανειλημμένες καταδίκες για τα πιστεύω του

O Λάζαρος Πετρομελίδης, 45 χρονών, έχει καταδικαστεί επανειλημμένα από στρατοδικεία για την αντίρρηση συνείδησης που προβάλει ενάντια στην στρατιωτική θητεία και τώρα κινδυνεύει για άλλη μια φορά να συλληφθεί και να φυλακιστεί.

Η υπόθεση του Λάζαρου Πετρομελίδη έχει μακρά ιστορία 16 ετών, γεμάτη με διώξεις και καταδίκες. Για πρώτη φορά ασκήθηκε δίωξη σε βάρος του μετά την δήλωση αντίρρησης συνείδησης που έκανε τον Μάρτιο 1992 όταν η Ελλάδα δεν αναγνώριζε ακόμα το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης. Το 1998 αρνήθηκε να εκτελέσει την εναλλακτική πολιτική υπηρεσία που του προσφέρθηκε καθώς ήταν εξαιρετικά τιμωρητικής διάρκειας – στην περίπτωσή του, επτάμιση φορές μεγαλύτερη από τη στρατιωτική θητεία που υποχρεούνταν να υπηρετήσει. Από τότε, λαμβάνει σε τακτικά χρονικά διαστήματα κλήσεις να υπηρετήσει στο στρατό και επανειλημμένα του έχουν απαγγείλει κατηγορίες ανυποταξίας εξαιτίας της άρνησής του, ως αντιρρησίας συνείδησης, να υπηρετήσει στον στρατό. Έχει φυλακιστεί τρεις φορές, το Μάιο 1998, τον Απρίλιο 1999 και το Σεπτέμβριο 2002, ενώ του έχει απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα.

Πατηστε στη συνέχεια του άρθρου για να διαβάστε και να βοηθήσετε με την επιστολή σας

Στις 20 Μαΐου 2008, ο Λάζαρος Πετρομελίδης καταδικάστηκε ξανά ερήμην του σε τρία χρόνια φυλάκισης χωρίς αναστολή για δύο κατηγορίες ανυποταξίας, στο Ναυτοδικείο Πειραιά. Αυτό σημαίνει ότι μετά τη δίκη του, την 15η στη σειρά, έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για τον Λάζαρο Πετρομελίδη και αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο φυλάκισης για τα πιστεύω του. Στα 45 του ο Λάζαρος Πετρομελίδης διανύει τον τελευταίο του χρόνο που μπορεί να κληθεί να στρατευθεί, αλλά μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2008 μπορεί να κληθεί ξανά οποιαδήποτε στιγμή.
Κάθε φορά που ο Λάζαρος Πετρομελίδης αρνείται να υπηρετήσει στο στρατό μια νέα δίωξη κινείται εναντίον του. Η επανειλημμένη τιμωρία του για το ίδιο αδίκημα παραβιάζει το άρθρο 14 παράγραφος 7 του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, το οποίο ορίζει ότι: «Κανένας δεν πρέπει να δικάζεται ή να τιμωρείται ξανά για αδίκημα, για το οποίο έχει τελεσίδικα καταδικαστεί ή αθωωθεί σύμφωνα με το δίκαιο και τον κώδικα ποινικής δικονομίας κάθε χώρας». Επανα-δικάσεις αντιρρησιών συνείδησης έχουν αναφερθεί από την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ως συγκεκριμένες περιπτώσεις παραβίασης του Άρθρου 14 (Γενικός Σχολιασμός Νο. 32)

Το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης αποτελεί νόμιμη άσκηση του θεμελιώδους δικαιώματος της ελευθερίας της έκφρασης, συνείδησης και θρησκείας, που περιλαμβάνεται στην Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Άρθρο 18), του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα (Άρθρο 18), την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Θεμελιωδών Ελευθεριών (Άρθρο 9) και στον Καταστατικό Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Άρθρο 10).
Παρακαλούμε, στείλτε γράμματα στο Πρωθυπουργό της Ελλάδας, καλώντας τις ελληνικές αρχές να σταματήσουν άμεσα τις διώξεις κατά του Λάζαρου Πετρομελίδη και να αναγνωρίσουν το ανθρώπινο δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και τις συστάσεις.

Πατήστε στο παρακάτω link για να βρεθείτε στη σελίδα της Διεθνής Αμνηστίας και να υποβάλλετε το αίτημα για απελευθέρωση στο πρωθυπουργό της Ελλάδας :

http://www.amnesty.org.gr/actnow/petromelides.htm

About kyan

Raised on the mountains of western Greece, studied by the sea in the north of Greece, went underwater (The Netherlands) to work. Music, hip-hop in particular, is my specialty. Most of my posts are in Greek and they rant about the defeat of capitalism and the rise of the weak.

Posted on 06/10/2008, in Ανεξαρτησία στην κοινωνία, Ιντερνετ - Τεχνολογία, Κόσμος, Κοινωνία, Πολιτική and tagged , , , , . Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: