Διεθνής κινητοποίηση για ανθρωπιστική προστασία σε κρατουμένους του Γκουαντάναμο…

Πέντε διεθνείς οργανώσεις καλούν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις «να προσφέρουν ανθρωπιστική προστασία στους κρατουμένους του Γκουαντάναμο που δεν πρόκειται να κατηγορηθούν για κάποιο έγκλημα, αλλά που δεν μπορούν να επιστρέψουν στις χώρες προέλευσής τους εξαιτίας του φόβου ότι θα υποστούν βασανιστήρια ή άλλες σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να συμφωνήσουν να δεχτούν τους κρατούμενους αυτούς στο έδαφός τους και να διασφαλίσουν ότι θα τους παρασχεθεί επαρκής υποστήριξη, ζητούν επίσης οι πέντε οργανώσεις: Διεθνής Αμνηστία, Κέντρο Συνταγματικών Δικαιωμάτων, Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch), Reprieve και Διεθνής Ομοσπονδία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (FIDH).

Πατήστε στο «διαβάστε τη συνέχεια» για τη συνέχεια του άρθρου

Οι πέντε διεθνείς οργανώσεις παροτρύνουν τις κυβερνήσεις «να εργαστούν με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ για να προχωρήσουν σε αυτό το σημαντικό βήμα προκειμένου να διευκολύνουν το κλείσιμο του κέντρου κράτησης στο Γκουαντάναμο».

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, οι πέντε οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων απηύθυναν την έκκλησή τους μετά από διήμερο εργαστήριο στρατηγικής στο Βερολίνο, το οποίο συγκάλεσαν οι ΜΚΟ μαζί με άλλους διεθνείς παράγοντες που δραστηριοποιούνται στο ζήτημα της ανθρωπιστικής προστασίας.

«Πρέπει να βρούμε μια λύση για τους 50 άνδρες που παραμένουν φυλακισμένοι στο Γκουαντάναμο απλώς και μόνο επειδή δεν έχουν πουθενά να πάνε», δήλωσε η Έμι Μακλίν, δικηγόρος στο Κέντρο Συνταγματικών Δικαιωμάτων.

«Όλοι μοιάζουν να συμφωνούν, πολύ σωστά, ότι το Γκουαντάναμο πρέπει να κλείσει, και ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Ομπάμα είπε ότι θα το κλείσει», δήλωσε ο Ντάνιελ Γκόρεβαν, Διευθυντής της Εκστρατείας «Χτυπήστε την Τρομοκρατία με Δικαιοσύνη» της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Είναι καίρια ευκαιρία αμφότερες οι πλευρές του Ατλαντικού να προχωρήσουν πέρα από τις απερίσκεπτες πράξεις του πολέμου κατά της τρομοκρατίας, έκνομες μεταγωγές, μυστικές κρατήσεις, βασανιστήρια», δήλωσε η Κόρι Κράιντερ, δικηγόρος της οργάνωσης Reprieve.

«Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Ομπάμα έχει δεσμευτεί να κλείσει το Γουαντάναμο, όμως θα χρειαστεί τη βοήθεια της Ευρώπης», δήλωσε η Τζοάν Μάρινερ, διευθύντρια της Human Rights Watch για ζητήματα Τρομοκρατίας και Αντιτρομοκρατίας.

«Η Διεθνής Ομοσπονδία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και το Κέντρο Συνταγματικών Δικαιωμάτων κινητοποίησαν 77 ευρωβουλευτές, που εξέδωσαν κοινή έκκληση προς τα κράτη-μέλη της ΕΕ να προσφέρουν τη δυνατότητα μετεγκατάστασης για κρατουμένους του Γκουαντάναμο. Ως σημαντικός στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ, η ΕΕ πρέπει να βοηθήσει την αμερικανική κυβέρνηση να μετεγκαταστήσει αυτούς τους άνδρες», δήλωσε η Σουχαΐρ Μπελχασέν, πρόεδρος της FIDH.

πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

About kyan

Raised on the mountains of western Greece, studied by the sea in the north of Greece, went underwater (The Netherlands) to work. Music, hip-hop in particular, is my specialty. Most of my posts are in Greek and they rant about the defeat of capitalism and the rise of the weak.

Posted on 10/11/2008, in Ανεξαρτησία στην κοινωνία, Κόσμος, Κοινωνία, Πολιτική and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink. 1 σχόλιο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: