Αμίν Νταντά – Ο παρανοϊκός δικτάτορας της Ουγκάντα

Συνηθίζουν να λένε πως τα πραξικοπήματα που οδηγούν στην κατάληψη της εξουσίας είναι ως επί το πλείστον αποτελέσματα ευρύτερων κοινωνικών δυνάμεων. Άλλες πάλι φορές στηρίζονται στην ιδιαίτερα «χαρισματική» φυσιογνωμία του κεντρικού προσώπου. Δηλαδή του εκάστοτε μονάρχη, δικτάτορα, σφετεριστή ή όπως αλλιώς χαρακτηρίζεται, μικρή σημασία έχει άλλωστε.

Στη περίπτωσή μας μάλλον η πρώτη εκδοχή φαίνεται πιθανότερη. Αλλά ας πάρουμε το «αμαρτωλό» κουβάρι της ιστορίας από την αρχή του.

Γύρω στο 1925 στο Κομπόκο ή την Καμπάλα ήρθε στον κόσμο ο Ιντί Αμίν Νταντά. Το μέρος και η χρονιά δεν είναι ακριβή καθώς το παρελθόν του καλύπτεται από έντονο μυστήριο, ο ίδιος δεν επέτρεψε ποτέ να γραφεί κάποια βιογραφία του ίσως για να μην εμφανιστούν «ρωγμές» στη σκληρή εικόνα που καλλιέργησε.

Ο πατέρας του μερικά χρόνια πριν είχε απαρνηθεί τη θρησκεία του(ήταν Καθολικός) για χάρη του Ισλαμισμού και είχε πάρει το όνομα Νταντά ενώ αργότερα εγκατέλειψε τη σύζυγο και τα παιδιά του. Ο Αμίν μεγάλωσε με τη μητέρα του (η οποία παρείχε θεραπείες με βάση τα βότανα) πριν γραφτεί σε ένα Ισλαμικό σχολείο και εν τέλει καταλήξει να στρατολογηθεί στον αποικιακό βρετανικό στρατό στα μέσα της δεκαετίας του 1940. Αυτό ήταν, μια πολύ επικίνδυνη προσωπικότητα είχε βρει τον καταστροφικό δρόμο της.

Πατήστε στο «Διαβάστε τη συνέχεια» για τη συνέχεια του αφιερώματος!

Ξεκίνησε από βοηθός μάγειρα στα χρόνια του Δευτέρου Παγκοσμίου(παρότι ο ίδιος υποστήριζε πως κατατάχτηκε μετά το τέλος του πολέμου τα αρχεία τον διαψεύδουν) όμως ο αδίστακτος αλλά και αδιάλλακτος χαρακτήρας του, έκανε την ανέλιξη του ραγδαία. Αφού συμμετείχε σε αψιμαχίες και μάχες εναντίον των Σομαλών αλλά και των Μάου Μάου προήχθη σε Λοχία το 1953. Παράλληλα ασχολήθηκε και με τον αθλητισμό. Το ύψος του(1,93μ.) και το γεροδεμένο κορμί του τον βοήθησαν να γίνει πρωταθλητής ελαφρών βαρών στη πυγμαχία στη χώρα του αλλά και μέλος της εθνικής ομάδας ράγκμπι. Τη δεκαετία του 1960 εγκαθίσταται μόνιμα στην Ουγκάντα όπου παίρνει το βαθμό του Ταγματάρχη.

Μιλτον Ομποτε

Μιλτον Ομποτε

Στα 1965 ο τότε πρωθυπουργός της χώρας Μίλτον Ομπότε ενεπλάκη σε μια εξεζητημένη συμφωνία λαθρεμπορίου ελεφαντόδοντου και χρυσού μέσω του Κονγκό. Από τους πρωτοστάτες σε αυτές τις ενέργειες ήταν και ο Νταντά. Αυτή η εμπλοκή του αλλά και η «πολύτιμη» συμβολή του στην εξόριση του Μουτέζα(αρχηγού της Μπουγκάντα δηλαδή μιας φυλετικής ομάδας που δεν επιθυμούσε την υποχρεωτική ένωση με την Ουγκάντα) οδήγησαν τον Ομπότε να τον προάγει σε Ταξίαρχο και αρχηγό του στρατού. Ένα μοιραίο λάθος που πολύ σύντομα θα πλήρωνε.

Πράγματι στα 1970 η αυξανόμενη ένταση που δημιουργήθηκε από τη «συμβίωση» των δύο ισχυρών ανδρών στον οίκο της εξουσίας έπρεπε να εκτονωθεί. Ο πρωθυπουργός αφαίρεσε τη διοίκηση των ενόπλων δυνάμεων από τον Αμίν. Είχε προηγηθεί μια περίεργη απόπειρα δολοφονίας εναντίον του ένα χρόνο πριν αλλά και η συμμετοχή του Ταξίαρχου σε μια επανάσταση στο νότιο Σουδάν. Ένα χρόνο αργότερα ο Νταντά μαθαίνοντας πως ο Ομπότε σχεδίαζε να τον συλλάβει για κατάχρηση στρατιωτικών δαπανών οργανώνει πραξικόπημα, καταλαμβάνει αρχικά την πρωτεύουσα Καμπάλα και πολύ σύντομα την εξουσία. Ο νέος ηγέτης δηλώνει «στρατιώτης και όχι πολιτικός» ενώ υπόσχεται εκλογές μόλις η κατάσταση ομαλοποιηθεί. Η προπαγάνδα του για την πρωθυπουργία του Ομπότε(ο οποίος είχε οδηγήσει τη χώρα στην απελευθέρωση από την Βρετανική επικυριαρχία, χωρίς όμως να αποφύγει κι αυτός τις ακραίες μεθόδους) αλλά κι η υπόσχεσή του για μεταβατική απλά διακυβέρνηση γίνεται δεκτή από τον κόσμο και από τη διεθνή κοινότητα με ενθουσιασμό. Πολύ γρήγορα ο ενθουσιασμός θα αποδειχθεί λευκός καπνός που εξαφανίζεται με το παραμικρό φύσημα του Βοριά.

Μόλις μια βδομάδα μετά το πραξικόπημα ο Νταντά κηρύσσει τον εαυτό του Πρόεδρο της Ουγκάντα, αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων και αρχηγό του Γενικού Επιτελείου. Σύντομα αλλάζει το τοπικό σύνταγμα και βάζει στρατιωτικές διατάξεις πάνω από τους μέχρι τότε ισχύοντες νόμους.

Εν τω μεταξύ ο Ομπότε που είχε βρει άσυλο στη Τανζανία προσπαθεί με ένα στρατό που απαρτιζόταν από πρόσφυγες πιστούς σε αυτόν να ανακαταλάβει την εξουσία αλλά η επιχείρηση αποτυγχάνει παταγωδώς.

Ακολουθεί μια πραγματική γενοκτονία κατά των εθνοτικών φυλών Λάγκο και Αχόλι. Αρχικά στρατιώτες σφαγιάζονται και σύντομα γιατροί, δικηγόροι, φοιτητές και θρησκευτικοί ηγέτες συλλαμβάνονται. Πέρα απ’αυτά απλοί πολίτες «εξαφανίζονται» μυστηριωδώς. Αργότερα υπολογίστηκε από διεθνείς οργανισμούς πως περισσότερα από 500 χιλιάδες μέλη αυτών των φυλών δολοφονήθηκαν κατά την παραμονή του Νταντά στην εξουσία.

Όμως δεν ήταν μόνο αυτό. Με τον όρο «οικονομικός πόλεμος» πέρασε στη ιστορία η επίταξη των περιουσιών και η εκδίωξη από τη χώρα περισσοτέρων των 100 χιλιάδων Ασιατών και Ευρωπαίων που «εκμεταλλεύονταν τον φυσικό πλούτο της Ουγκάντα». Η ιστορία δύσκολα αλλάζει και πολύ εύκολα επαναλαμβάνεται όπως λένε.

Τον Ιούλη του 1976 επετράπη σε 2 μέλη του Παλαιστινιακού μετώπου που είχαν κάνει αεροπειρατεία σε ένα αεροσκάφος της Air France στο οποίο επέβαιναν αρκετοί Ισραηλινοί να το προσγειώσουν στο αεροδρόμιο Εντέμπε. Το αποτέλεσμα ήταν μια πολύνεκρη απελευθερωτική επιχείρηση από το Ισραήλ που επιδείνωσε τις ήδη κακές διπλωματικές σχέσεις της χώρας με ολόκληρη σχεδόν τη διεθνή κοινότητα(πλην της Σοβιετικής Ένωσης και της Λιβύης του Καντάφι). Η αντίστροφη μέτρηση είχε αρχίσει.

Εν τέλει το 1978 ο Αμίν που είχε αρχίσει τις «εκκαθαρίσεις» ακόμη και ανάμεσα σε αυτούς που τον είχαν στηρίξει διέταξε την εισβολή στην Τανζανία ην οποία είχε προσφέρει άσυλο σε κάποιους εσωτερικούς εχθρούς του. Αυτή τη φορά ο αποδεδειγμένα αξιόλογος στρατιωτικός νους του τον πρόδωσε. Ο Τανζανικός στρατός ενισχυμένος από πρόσφυγες της Ουγκάντα που ονομάστηκαν «Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο» αποδείχτηκε πολύ ισχυρός και τον Απρίλιο του 1979 κατέλαβε τη Καμπάλα. Στη εξουσία επέστρεψε ο Ομπότε ο οποίος έγινε δεκτός με πανηγυρισμούς των ίδιων που γιόρταζαν κάποια χρόνια πριν την ανατροπή του και ο Νταντά διέφυγε αρχικά στη Λιβύη και αργότερα στη Σαουδική Αραβία.

Αμιν Νταντα καρικατουραΟ ίδιος έμεινε στα σκοτεινά κατάστιχα της εξουσίας σαν μια κωμικοτραγική φιγούρα. Οι φήμες πως ήταν Κανίβαλος και πως κακοποιούσε τις γυναίκες του σε συνδυασμό με τι ευτράπελες καταστάσεις που τον θέλουν να μετονομάζει λίμνες με το όνομά του, να έχει την απαίτηση να τον αποκαλούν «εξοχότατο» ή «κατακτητή της Βρετανίας» και ώρες ώρες να μην έχει καθαρή επαφή με το περιβάλλον πλάθουν μία ιδιότυπη αλλά και βαθιά διαβολική φιγούρα.

Τον Ιούλη του 2003 ο Αμίν Νταντά εισήχθη σε νοσοκομείο της Τζέντα σε κωματώδη κατάσταση και ένα μήνα αργότερα άφησε τη τελευταία του πνοή. Παρά τις προσπάθειες του συγγενικού του περιβάλλοντος δεν επετράπη να ταφεί στην Ουγκάντα καθώς ο ίδιος δεν είχε δηλώσει ποτέ μετάνοια για τα εγκλήματά του. Στη κηδεία του άλλοτε πανίσχυρου δικτάτορα που είχε απόλυτη εξουσία σε εκατομμύρια άτομα, δεν βρέθηκαν παρά ελάχιστοι.

Τα πρόσφατα γεγονότα που αμαυρώνουν το Κόπα Άφρικα μαρτυρούν πως οι συνθήκες παραλογισμού στη «μαύρη ήπειρο» εξακολουθούν να υφίστανται. Αντίθετα στον πιο «πολιτισμένο» κόσμο τον οποίο ζούμε πιστεύουμε πως παρόμοιες καταστάσεις ανήκουν στο παρελθόν οριστικά. Πιθανότατα έτσι είναι τουλάχιστον όσον αφορά τη κεντρική σκηνή. Κατά τη γνώμη μας όμως σε διάφορες εκφάνσεις της καθημερινότητάς μας οι λίγοι συνεχίζουν να επιβάλλουν με το ζόρι την θέλησή τους στους πολλούς. Και μια τέτοια δικτατορία μπορεί να είναι πολύ πιο ύπουλη κι επικίνδυνη από τη μορφή ενός ημίτρελου Αφρικανού.

*Στους σινεφίλ προτείνεται ανεπιφύλακτα η καταπληκτική ταινία του Κέβιν Μακ Ντόναλντ:«Ο τελευταίος Βασιλιάς της Σκωτίας»(2006) με το Φόρεστ Γουίτακερ στο ρόλο του Αμίν Νταντά σε μια πραγματικά σπάνια ερμηνεία.

Αρθρογράφος : Σαμιωτάκης Μιχάλης

About kyan

Raised on the mountains of western Greece, studied by the sea in the north of Greece, went underwater (The Netherlands) to work. Music, hip-hop in particular, is my specialty. Most of my posts are in Greek and they rant about the defeat of capitalism and the rise of the weak.

Posted on 23/01/2010, in ΕΠΙΣΚΙΑΣΙΣ and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 2 Σχόλια.

  1. Μιχάλη! Ο Αμίν Νταντά έδωσε ψήφο στις γυναίκες το ξέρεις; Έκανε τομές στην οικονομία και ανατράπηκε από τους ιμπεριαλιστές. Αυτά δεν τα λένε στο ΒΒC των πραγματικά σφαγέων της Αφρικής, Βρετανών που βαφτίζει τον Ολυμπιονίκη αφρικάνο επαναστάτη δικτάτορα και ανθρωποφάγο.

    Μου αρέσει!

  1. Παράθεμα: Σαν σήμερα πραγματοποιήθηκε η Επιχείρηση «Έντεμπε» [28 Ιουνίου 1976] | Επισκιασις

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: