Θεσσαλονίκη : Μια στάση με το 15 στην «Καθηγητού Βυζουκίδου»

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΣΑΠΗ (Αναδημοσίευση απο Σύριζα Βύρωνα)

Ο δαιμόνιος Stoned Sparrow ξαναχτυπά…

Μια στάση λεωφορείου: Από το ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης το αστικό λεωφορείο 15 ανηφορίζοντας στις Σαράντα Εκκλησίες αναγγέλλει και πραγματοποιεί τη στάση «Καθηγητού Βυζουκίδου», όπως και το όνομα παρακείμενης οδού. Ο καθηγητής Βυζουκίδης, λοιπόν, μνημονεύεται δεκάδες φορές την ημέρα κατά τη διαδρομή του λεωφορείου και ως όνομα οδού καταγράφεται στους χάρτες της πόλης, διαβάζεται και εκφωνείται από τους ταχυδρόμους, τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής, η οποία φιλοξενεί και τις φοιτητικές εστίες και μέσα από αυτές τις καθημερινές και φαινομενικά αθώες χρήσεις εγγράφεται στη συλλογική μνήμη των κατοίκων και των επισκεπτών μιας πυκνοκατοικημένης και πολυσύχναστης γειτονιάς της Θεσσαλονίκης. Ποιος ήταν, όμως, ο καθηγητής Βυζουκίδης, τον οποίο ο δήμος της πόλης αποφάσισε να τιμήσει απονέμοντας το όνομά του σε ένα δρόμο;

Πατήστε στο «Διαβάστε τη συνέχεια» για τις απαντήσεις

Ένα γεγονός της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας: Ο καθηγητής του Ρωμαϊκού Δικαίου του ΑΠΘ Περικλής Βυζουκίδης, επικεφαλής αντιπροσωπείας κατοίκων της πόλης, υποδέχτηκε στις οκτώ το πρωί της 9ης Απριλίου του 1941 τους Γερμανούς κατακτητές και συμβολικά τους παρέδωσε τα κλειδιά της Θεσσαλονίκης, εκφωνώντας ένα θερμό καλωσόρισμα, ενώ βέβαια ο ελληνικός στρατός συνέχιζε ακόμα να μάχεται στα οχυρά του Ρούπελ. Στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής ο καθηγητής Βυζουκίδης συνεργάστηκε απροκάλυπτα με τους κατακτητές και μετά την απελευθέρωση της χώρας, αντί να δικαστεί για δωσιλογισμό, παρέμεινε ατιμώρητος και βέβαια πρωτοστάτησε στην «εκκαθάριση» του πανεπιστημίου από τους δημοκρατικούς καθηγητές και φοιτητές του. Έστειλε, μάλιστα, στα δικαστήρια πλήθος φοιτητών που αμφισβήτησαν τον πατριωτισμό του καταγγέλλοντας τη συνεργασία του με τους Ναζί, όπως μας πληροφορεί σχετικό δημοσίευμα του δημοκρατικού περιοδικού της εποχής «Φοιτητής» της 5/5/1945. Μετά το θάνατο του οι συνάδελφοί του τον τίμησαν, ως έγκριτο επιστήμονα, με ειδικό τόμο της Επιστημονικής Επετηρίδας της Σχολής Νομικών και Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ («μνημόσυνον Περικλέους Βιζουκίδου», Θεσσαλονίκη 1960-62, ΕΕΣΝΟΕ 8), υποθέτω στη λογική του «άλλο επιστήμη και άλλο πολιτική» και αργότερα το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης τίμησε τον καθηγητή, ως διακεκριμένο πολίτη, με το όνομα ενός δρόμου, σύμφωνα με το τυπικό μετά από εισήγηση της «Επιτροπής Ονοματοθεσίας Οδών».

Μια στάση δημοτικής αρχής: Μετά από εισήγηση της «Επιτροπής Ονοματοθεσίας Οδών», η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης αρνήθηκε να εντάξει την πόλη στο «Δίκτυο των Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδας περιόδου 1940-1945», αρνούμενο να δεχτεί ότι η μαζική εξόντωση πενήντα χιλιάδων Εβραίων κατοίκων της από τους Ναζί καθιστά τη Θεσσαλονίκη «μαρτυρική πόλη». Τα επιχειρήματα, μάλιστα, τα οποία διατυπώθηκαν για να αιτιολογήσουν την άρνηση θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως απολύτως γελοία, αν δεν αποτελούσαν απλή επικάλυψη εκείνης της πολιτικής ιδεολογίας η οποία τιμά τη δράση των καθηγητών Βυζουκίδη και υποτιμά τα πάθη των θυμάτων τους, εκείνης και των ύστερων εποχών. Μετά τις έντονες αντιδράσεις για την πολιτικά προκλητική αυτή απόφαση, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης αποφάσισε, όπως δήλωσε αμέσως μετά στις εφημερίδες, «την επανεξέταση του θέματος σε νέα βάση» σε προσεχή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Αυτή η συνεδρίαση, όποτε πραγματοποιηθεί, θα είναι νομίζω μια καλή ευκαιρία να κηρυχθεί στη Θεσσαλονίκη ένας «πόλεμος μνήμης» για όλα όσα μια συγκεκριμένη πολιτική παράταξη, για συγκεκριμένους λόγους, διεκδικεί και μέχρι σήμερα κατορθώνει με σχετική επιτυχία να θέτει στο περιθώριο της συλλογικής μνήμης και της τοπικής ιστορίας. Και είναι πολλά, από την εξόντωση των Εβραίων κατοίκων της και τη λεηλασία των περιουσιών τους μέχρι τις δολοφονίες ιστορικών στελεχών της Αριστεράς στους δρόμους αυτής της πόλης.

About kyan

Raised on the mountains of western Greece, studied by the sea in the north of Greece, went underwater (The Netherlands) to work. Music, hip-hop in particular, is my specialty. Most of my posts are in Greek and they rant about the defeat of capitalism and the rise of the weak.

Posted on 24/03/2010, in Κοινωνία, Παιδεία - Πανεπιστήμια, Πολιτική and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 3 Σχόλια.

  1. Ρε τον Βυζουκίδη… Κοίτα να δεις! Τόσα χρόνια εκεί και ήρθε ο δαιμόνιος LaZ να μας δώσει τα φώτα… (μέσω ΣΥΡΙΖΑ Βυρωνα βέβαια… για να μην ξεχνιόμαστε)…

    Πολλά μπράβο στον συντάκτη για την δημοσίευση ! :)

    Μου αρέσει!

  1. Παράθεμα: Ο ΟΑΣΘ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟ: Οι δοσίλογοι αποκαθίστανται | Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη

  2. Παράθεμα: Anoixti Poli

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: