Συζήτηση γύρω από την πιθανή «παρανομία» του Facebook

Αναδημοσιεύση απο Greece Salonica

Οι Αρχές προσωπικών δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξετάζουν κατά πόσο είναι νόμιμο για υπηρεσίες όπως το Facebook να επιτρέπουν στους χρήστες να ανεβάζουν μηνύματα, φωτογραφίες και άλλες πληροφορίες για άτομα που δεν είναι μέλη της υπηρεσίας και δεν έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους.

Οι έρευνες που έχουν ξεκινήσει στην Ελβετία και τη Γερμανία, σε…συνεργασία με τις αρχές και άλλων χωρών-μελών, εξετάζουν την ουσία της διαμάχης σε πρόσφατες υποθέσεις που αφορούν την ιδιωτική ζωή: πόσο ευθύνονται οι υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης για το περιεχόμενο που αναρτούν οι χρήστες;

«Έχουμε γράψει στο Facebook και τους ενημερώσαμε ότι δεν τηρούν τη νομοθεσία στην Ευρώπη» δήλωσε ο Τίλο Βάιχερτ, επίτροπος Προστασίας Δεδομένων στο γερμανικό κρατίδιο του Σλέσβιγκ-Χόλσταϊν. Χαρακτήρισε μάλιστα «ανοησία» τη διαβεβαίωση του Facebook ότι εξασφαλίζει τη συγκατάθεση των μη χρηστών για τη δημοσίευση δεδομένων τους.

Πατήστε στο «Διαβάστε τη συνέχεια» για να δείτε την εξέλιξη των ερευνών…

Με τον Γερμανό επίτροπο φαίνεται να συμφωνεί και ο επίτροπος Δεδομένων της Ελβετίας, Χανσπέτερ Τούερ, ο οποίος απαιτεί από το Facebook να εξηγήσει γιατί επιτρέπει στα μέλη του να δημοσιεύουν διευθύνσεις email, φωτογραφίες και άλλα δεδομένα για τρίτα πρόσωπα τα οποία δεν έχουν εγγραφεί μέλη.«Απλά επιτρέπουν σε οποιονδήποτε θέλει να χρησιμοποιήσει την υπηρεσία τους να δηλώνει ότι έχει τη συγκατάθεση φίλων και γνωστών» δήλωσε ο Τούερ στο Associated Press.

Οι γερμανικές και ελβετικές έρευνες βρίσκονται ακόμα σε προκαταρκτικό στάδιο και ούτως ή άλλως δεν θα είχαν άμεσες συνέπειες στη λειτουργία των κοινωνικών δικτύων σε άλλες αγορές.Ο επίτροπος Βάιχερτ τόνισε πάντως ότι το θέμα συζητάται με τις αρμόδιες αρχές και άλλων χωρών-μελών της ΕΕ, η οποία το 2000 αναγνώρισε ως θεμελιώδες δικαίωμα την προστασία της ιδιωτικής ζωής.

Οι δύο νέες έρευνες έρχονται λίγες εβδομάδες αφότου η ΕΕ απαίτησε από τη Google να ενημερώνει τον κόσμο πριν στείλει κάμερες να φωτογραφίζουν τους δρόμους των πόλεων για τη λειτουργία Street View των χαρτών της. Σε μια άλλη αμφιλεγόμενη υπόθεση, στελέχη της Google καταδικάστηκαν στην Ιταλία για ένα βίντεο που ανήρτησαν χρήστες και έδειχνε την κακοποίηση ενός άρρωστου αγοριού.

Διαμαρτυρίες για τον τρόπο λειτουργίας του Facebook και άλλων υπηρεσιών που φιλοξενούν υλικό των χρηστών έχουν εκφράσει και οργανώσεις για την προστασία της ιδιωτικότητας. Μια από αυτές είναι η European Digital Rights, με έδρα τις Βρυξέλλες, η οποία εκτιμά ότι ένα από τα συχνότερα παράπονα των χρηστών είναι ότι το Facebook στέλνει αυτόματα email με τα οποία προσκαλεί φίλους και γνωστούς τους να εγγραφούν κι αυτοί στην υπηρεσία.

«Ο παραλήπτης δεν ήθελε το μήνυμα, και ο αποστολέας δεν είχε συνειδητοποιήσει ότι το έστειλε» σχολίασε εκπρόσωπος της οργάνωσης. «Θα έπρεπε να προσπαθήσει πολύ κανείς για να ισχυριστεί ότι υπήρχε συγκατάθεση σε αυτή την περίπτωση» επισήμανε.

About kyan

Raised on the mountains of western Greece, studied by the sea in the north of Greece, went underwater (The Netherlands) to work. Music, hip-hop in particular, is my specialty. Most of my posts are in Greek and they rant about the defeat of capitalism and the rise of the weak.

Posted on 26/03/2010, in Ανεξαρτησία στην κοινωνία, Ιντερνετ - Τεχνολογία, Κόσμος and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: