Ανταπόκριση από τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των κατοίκων της Κοζάνης για την πλήρη λειτουργία των νοσοκομείων της Δυτικής Μακεδονίας

Αναδημοσίευση απο το Dentnews

Πραγματοποιήθηκε εχθές 31.03.10 στην κεντρική πλατεία Κοζάνης (Πλατεία Νικής), έξω απο το δημαρχείο της πόλης, συγκέντρωση με κεντρικό σύνθημα “Υγεία – Δικαίωμα για όλους”. Στη συγκέντρωση βρέθηκαν περίπου 1500 πολίτες της πρωτευουσας της Δυτικής Μακέδονιας, αλλά και της ευρύτερης περιφέρειας, οι οποίοι θέλησαν να περάσουν ένα σαφές μήνυμα τόσο στην τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και στις εκάστοτε κυβέρνησεις, οι επιλογές των οποίων κατήντησαν σχεδόν αδρανή όλα τα νοσοκομεία της περιοχής.

Πατήστε στο «Διαβάστε τη συνεχεια» για τη συνεχεια της ανταπόκρισης


Αιτία της συγκέντρωσης ήταν η τεράστια έλλειψη ιατρικού προσωπικού σε όλες τις μονάδες, αποτέλεσμα της πάγιας πολιτικής των κυβερνώντων που επιμένουν σε <<παγωμένες προκυρήξεις>>, οι οποίες με τη σειρά τους κατελήγουν σε προσλήψεις μετά το πέρας τουλάχιστον 3ετίας απο τη στιγμή της αίτησης.

Αυτό σταδιακά διέλυσε το Δημόσιο Νοσοκομείο, όχι μόνο στη Δυτική Μακεδονία, αλλά σε ολόκληρη τη χώρα και ανάγκασε ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού είτε να στραφεί στον ιδιωτικό τομέα, είτε στο “φακελάκι” (το μεγάλυτερο καρκίνωμα της Δημόσιας Υγείας καθώς η μερίδα των γιατρών που επιλέγει αυτό το δρόμο αποτελείται απο τους γνωστούς απεργοσπάστες που ποτέ δεν διεκδικούν τίποτα σε συλλογικό επίπεδο και στιγματίζουν ολόκληρη την ιατρική κοινότητα με τα τεράστια χρηματικά ποσά που καρπώνονται απο αυτή την ιστορία).

Το πρόβλημα δηλαδή δεν είναι ούτε η έλλειψη θέσεων, ούτε η έλλειψη αιτήσεων προς πλήρωση των κενών θέσεων. Είναι η έλλειψη διάθεσης, ή ακόμα χειρότερα, η αδυναμία του κράτους να συντηρήσει σωστά και πλήρως τη Δημόσια Υγεία!!!

Δυστυχώς αφορμή ήταν για μια ακόμα φορά ένας θάνατος… Ενός βρέφους ενός μηνός απο την πόλη της Κοζάνης, που μεταφέρθηκε αρχικά στο “Μαμάτσειο Νοσοκομείο” Κοζάνης, έπειτα, λόγω έλλειψης παιδιάτρου, στην Πτολεμαίδα, απο εκεί στην Βέροια και τέλος στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλόνικης όπου και διαπιστώθηκε απλά ο θάνατος του. Και η παιδιατρική κλινική δυστυχως δεν είναι η μόνη που δεν έχει καν ούτε έναν ιατρό. Το ίδιο ισχύει και για την Ορθοπεδική και για την Γυναικολογική κλινική.

Έτσι λοιπόν, όταν η απαίτηση των πολιτών είναι κάτι τόσο ΓΕΝΙΚΟ οπώς είναι το σύνθημα “Να επαναλειτουργήσουν πλήρως τα νοσοκομεία της πόλης – Δημόσια και Δωρεάν Υγεία για όλους”, αυτόματα αναδεικνύεται και ένα τεράστιο γενικότερο πρόβλημα και αυτό θέλησαν να καταστήσουν σαφές οι πολίτες.

Στη συγκέντρωση υπήρχαν ενημερωτικά, της κατάστασης, φυλλάδια και τραπεζάκια για τη συλλογή υπογραφών, ώστε κάθε μεμονωμένη φωνή να μπει σε ένα ενιαίο πλαίσιο διεκδίκησης των αυτονόητων πλέον δικαιωμάτων του ανθρώπου της αστικής κοινωνίας.

Το σημαντικότερο απο όλα ήταν το γεγονός, ότι η συγκέντρωση δεν είχε κομματικό υπόβαθρο, και τονίστηκε ξεκάθαρα και στα ΜΜΕ απο κάθε απλό πολίτη ότι η κίνηση αυτή ήταν τελείως αυθόρμητη, καθώς ξεκίνησε ιντερνιτικά κυρίως πριν 10 μέρες και συμμετείχαν σε αυτή δημοτές με την ίδια ανησυχία και αγωνία για το μέλλον του Δημόσιου Νοσοκομείου:

“Υγιείς Πολίτες για  ένα υγιές Δημόσιο Νοσοκομείο για όλους…”


About kyan

Raised on the mountains of western Greece, studied by the sea in the north of Greece, went underwater (The Netherlands) to work. Music, hip-hop in particular, is my specialty. Most of my posts are in Greek and they rant about the defeat of capitalism and the rise of the weak.

Posted on 01/04/2010, in Κοινωνία, Πολιτική and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: