Δημοψήφισμα για τη νομιμοποίηση της μαριχουάνας ζητούν στην Καλιφόρνια για την αντιμετώπιση της Κρίσης!

Αναδημοσίευση απο ΠρεζαTv thx to KounaMouta

Χωρίς καπνό δεν υπάρχει φωτιά, αλλά μάλλον θα είναι ένας καπνός που θα σβήσει τη φωτιά που άναψε στον προϋπολογισμό της Καλιφόρνιας ο «Εξολοθρευτής» κυβερνήτης της Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ, οδηγώντας τα δημόσια ταμεία σε έλλειμμα 20 δισ. δολαρίων και την πολιτεία στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.
Αυτός ο εν δυνάμει σωτήριος καπνός θα είναι μάλιστα της μαριχουάνας, που από του χρόνου ίσως κυκλοφορεί ελεύθερη προς μεγάλη τέρψη χρηστών και δημοσιονομικών μεγεθών που θα ωφεληθούν τα μέγιστα από τη φορολόγησή της.

Η εικονοκλαστική πρόταση του γκουρού της αποποινικοποίησης Ρίτσαρντ Λι ότι η πλήρης απελευθέρωσή της θα εξυγιάνει τα δημοσιονομικά βρήκε ευήκοα ώτα σε μια πολιτεία που πλήττεται από την οικονομική κρίση. Καταφέρνοντας να συγκεντρώσει 430.000 υπογραφές, ανάγκασε την πολιτεία να δεχθεί την διεξαγωγή σχετικού δημοψηφίσματος, που ορίστηκε για τον προσεχή Νοέμβριο, ταυτόχρονα με τις ενδιάμεσες εθνικές εκλογές και την ανάδειξη του νέου κυβερνήτη.

Παρότι υπολείπονται μήνες για την αναμέτρηση, η προεκλογική εκστρατεία για τη νομιμοποίηση έχει ήδη ξεκινήσει με ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά σποτ, με τη συμμετοχή ακόμη και σερίφηδων που δηλώνουν απερίφραστα πως η πολιτική της απαγόρευσης έχει αποτύχει: «Είναι η στιγμή να ελέγξουμε τη μαριχουάνα. Και να τη φορολογήσουμε».

Πατήστε στο «Διαβάστε τη συνέχεια» για τη συνέχεια του άρθρου…

Οι υπέρμαχοι της νομιμοποίησης, έχοντας διδαχθεί από την εμπειρία του 1972 όταν έχασαν ανάλογο δημοψήφισμα, άφησαν κατά μέρος τα ριζοσπαστικά συνθήματα περί ελευθερίας και μαστούρας και επικεντρώνουν την εκστρατεία τους σε απτά γεγονότα. Σύμφωνα με έρευνα που ο Ρίτσαρντ Λι ανέθεσε στον οικονομολόγο Τζέφρι Μάιρον του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, το κόστος της ποινικοποίησης στοιχίζει στα δημόσια ταμεία 13 δισ. δολάρια, ενώ τα διαφυγόντα έσοδα από τη φορολογία της νόμιμης πώλησής της ανέρχονται στα 7 δισ. δολάρια.

«Ακόμη και με τις συντηρητικότατες εκτιμήσεις του Ελεγκτικού Συμβουλίου, η Καλιφόρνια θα κέρδιζε κάπου 1,5 δισ. δολάρια από τη νομιμοποίηση και με ένα έλλειμμα τόσο μεγάλο, ακόμη κι αυτό το ποσό είναι μάννα εξ ουρανού», εξηγεί ο Λι, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον.

Πεισμένος ότι αργά ή γρήγορα θα νομιμοποιηθεί πλήρως αυτή η ουσία (που σήμερα στην Καλιφόρνια και άλλες 12 πολιτείες διατίθεται μόνο για αυστηρά ιατρικούς λόγους, καθώς έχει αποδειχθεί ότι αποτελεί άριστο αναλγητικό) και ότι θα αποτελέσει μια εξαιρετικά επικερδή ασχολία για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ο δαιμόνιος ηγέτης του κινήματος έχει ήδη ιδρύσει σχετικό πανεπιστήμιο και κέντρο κατάρτισης των μελλοντικών «potre preneurs», ή «επιτηδευματιών του χόρτου».

Πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε πως το 56% των κατοίκων της Καλιφόρνιας, άλλοτε προπύργιο των παιδιών των λουλουδιών και των παραισθησιογόνων, τάσσεται υπέρ της νομιμοποίησης. Αν κερδίσει το «Ναι» στο δημοψήφισμα, δόσεις 30 γραμμαρίων θα μπορούν να πωλούνται ελεύθερα σε διάφορα σημεία και καφέ της πολιτείας. Με μία αίρεση: καθώς η πλήρης νομιμοποίηση έρχεται σε αντίθεση με την ομοσπονδιακή νομοθεσία, θα είναι ο πρόεδρος Ομπάμα αυτός που θα πάρει την τελική απόφαση.

Κατεβάστε και δείτε ένα πολύ ενδιαφέρον σχετικό νοτοκυμαντέρ «How Weed Won The West«

About kyan

Raised on the mountains of western Greece, studied by the sea in the north of Greece, went underwater (The Netherlands) to work. Music, hip-hop in particular, is my specialty. Most of my posts are in Greek and they rant about the defeat of capitalism and the rise of the weak.

Posted on 06/04/2010, in ΕΠΙΣΚΙΑΣΙΣ and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 1 σχόλιο.

  1. Απέρριψαν οι ψηφοφόροι στην Καλιφόρνια την «Πρόταση 19» που θα καθιστούσε την Καλιφόρνια την πρώτη αμερικανική πολιτεία που θα νομιμοποιούσε τη χρήση μαριχουάνας για αναψυχή.

    Το 56% των ψηφοφόρων τάχθηκε κατά του μέτρου και το 44% υπέρ.

    Η πρωτοβουλία θα νομιμοποιούσε την εμπορική διακίνηση, άρα και τη φορολόγηση της μαριχουάνας σε μεγάλη κλίμακα.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: