Εκθεση – καταπέλτης για τις συνθήκες μέσα στις φυλακές

Άθλιες συνθήκες σε αστυνομικά τμήματα, φυλακές και χώρους κράτησης λαθρομεταναστών της χώρας μας, αλλά και περιπτώσεις αστυνομικής βίας, διαπιστώνει η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, σύμφωνα με έκθεσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα…

Σύμφωνα με την έκθεση, τα περισσότερα καταστήματα κράτησης έχουν μικρή ή και καθόλου πρόσβαση σε φυσικό φως, ανεπαρκή εξαερισμό, ελλιπή καθαριότητα ειδικά στους χώρους υγιεινής, έλλειψη ειδών υγιεινής, έλλειψη κρεβατιών και κουβερτών, ενώ είτε δεν έχουν προαύλιο χώρο είτε δεν επιτρέπουν τη χρήση του.

Η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου τονίζει ότι είναι άμεση η ανάγκη βελτίωσης των υποδομών στα αστυνομικά κρατητήρια και σε χώρους κράτησης αλλοδαπών, όπου οι συνθήκες κράτησης παραμένουν ζοφερές και ο υπερπληθυσμός αποτελεί τον κανόνα, επιδεινώνοντας την ήδη κακή υποδομή και τις συνθήκες υγιεινής.

Για τη συνέχεια πατήστε στο
Ακόμη, καλεί τη χώρα μας να λάβει άμεσα μέτρα σχετικά με το ζήτημα της μακρόχρονης παραμονής κρατουμένων σε αστυνομικά κρατητήρια, συμπεριλαμβανομένων των λαθρομεταναστών. Όπως τονίζεται στην έκθεση, οι υπόδικοι κρατούνται για μεγάλα χρονικά διαστήματα σε κρατητήρια, επειδή δεν υπάρχει διαθεσιμότητα σε σωφρονιστικά καταστήματα….Όσον αφορά στους λαθρομετανάστες, στην έκθεση αναφέρεται ότι κρατούνται για μεγάλα χρονικά διαστήματα, επειδή δεν υπάρχουν ειδικοί χώροι παραμονής, ενώ οι χώροι κράτησής τους σε συνοριακά φυλάκια βρίσκονται σε κατάσταση που «θίγει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και δεν επιδέχεται βελτίωσης».

Ειδικότερα για το πρόβλημα του υπερπληθυσμού των φυλακών, η Επιτροπή σημειώνει ότι η αντιμετώπισή του δεν πρέπει να περιορίζεται στην κατασκευή νέων φυλακών και καλεί την πολιτεία να συμμορφωθεί με τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων, να υιοθετήσει και να εφαρμόσει τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Για το ζήτημα των αλλοδαπών κρατουμένων, η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου προτείνει μείωση του χρόνου κράτησης από 18 μήνες (που ισχύει σήμερα) σε τρεις (που ίσχυε μέχρι το 2009).

Επαναφέρει δε, το θέμα της θεσμοθέτησης δίκαιης και ταχείας διαδικασίας ασύλου και της δημιουργίας αυτόνομης Υπηρεσίας Ασύλου με το κατάλληλο -αριθμητικά και ποιοτικά- προσωπικό, ενώ επισημαίνει ότι υπάρχει η ανάγκη άμεσης δημιουργίας Κέντρων Πρώτης Υποδοχής (για όσους υπάγονται σε ειδικές κατηγορίες που χρήζουν προστασίας) και Ειδικών Χώρων Παραμονής Αλλοδαπών (για όσους πρόκειται να απελαθούν).

Η έκθεση καταγράφει και τις σημαντικότερες υποθέσεις αστυνομικής βίας και άσχημων συνθηκών κράτησης ημεδαπών και αλλοδαπών, για τις οποίες έχει καταδικασθεί η χώρα την τελευταία 10ετία από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Πρόκειται για περισσότερες από δέκα υποθέσεις, ενώ αναφέρεται και σε άλλες τέσσερις, που πρόκειται να εκδικασθούν στο εγγύς μέλλον για απαράδεκτες συνθήκες κράτησης σε χώρους κράτησης αλλοδαπών.

Όσον αφορά στο πρόβλημα της αστυνομικής βίας, που σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και τις εκθέσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης, παραμένει ατιμώρητη, η Επιτροπή συστήνει τρία μέτρα:

1. Σωστή εκπαίδευση των οργάνων της τάξης στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε ανακριτικές μεθόδους

2. Να υπάρξει σαφές μήνυμα από τη φυσική και πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, για μηδενική ανοχή τέτοιων περιστατικών και ταυτόχρονα να γίνεται ενδελεχής διερεύνηση των καταγγελιών και να επιβάλλονται κυρώσεις.

3. Αλλαγές στο Πειθαρχικό Δίκαιο Αστυνομικού Προσωπικού προς την κατεύθυνση που έχει επιδείξει ο Συνήγορος του Πολίτη.

Στην έκθεση της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου παρατίθενται τα πορίσματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων των τελευταίων τριών χρόνων, καθώς και οι εκθέσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης, της οργάνωσης Human Rights Watch και του Συνηγόρου του Πολίτη.
Από την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα των Ανθρώπων.

Από : busy Bee

About kyan

Raised on the mountains of western Greece, studied by the sea in the north of Greece, went underwater (The Netherlands) to work. Music, hip-hop in particular, is my specialty. Most of my posts are in Greek and they rant about the defeat of capitalism and the rise of the weak.

Posted on 24/05/2010, in Δικαιοσύνη, ΕΠΙΣΚΙΑΣΙΣ and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: