Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη Μουσικής από την ΕΜΣΕ

Μολονότι οι θέσεις της Ένωσης Μουσικοσυνθετών και Στιχουργών Ελλάδος (ΕΜΣΕ) σχετικά με την πνευματική ιδιοκτησία είναι σε τελείως λάθος κατεύθυνση και χρήζουν επανεξέτασης και συζήτησης από όλο τον κόσμο των καλλιτεχνών σε όσμωση και διάδραση με την κοινωνία, φαίνεται πως κάτι ίσως αλλάζει στο ιστορικό αυτό σωματείο γύρω από αυτό το θέμα.

Σε στιγμές οικονομικής κρίσης, που σίγουρα επιτείνει τις αδικίες του θεσμού της πνευματικής ιδιοκτησίας πάνω στον καλλιτεχνικό κόσμο, ο πρόεδρος της ΕΜΣΕ ανακοινώνει ηλεκτρονική “βιβλιοθήκη μουσικής”, όπου μέλη του σωματείου θα μπορούν να δημιουργούν προσωπικές σελίδες, φέρνοντας δείγματα της δουλειάς τους σε απευθείας και χωρίς μεσάζοντες επαφή με το κοινό καθώς και με την δυνατότητα αγοράς μουσικών έργων σε πολύ οικονομικές τιμές.

Αυτό κατά τη γνώμη μου είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, ένα βήμα που, αν είναι έτσι όπως περιγράφεται, αρχίζει να παραμερίζει την αναχρονιστική βιομηχανία της διασκέδασης από το προσκήνιο και να εγκαθιδρύει απευθείας σύνδεση των καλλιτεχνών με το κοινό τους, ένα βήμα που αξίζει να στηρίξουμε. Περιμένουμε η πλατφόρμα αυτή της ΕΜΣΕ να μην παραμείνει απλή ανακοίνωση αλλά να υλοποιηθεί στην πράξη. Ακολουθεί η ανακοίνωση του Γιάννη Γλέζου, προέδρου της ΕΜΣΕ στο δρόμο :

Για να τη δείτε πατήστε στο

Ο Γιάννης Γλέζος απαντά στον Αντώνη Μπρούμα

Στο προηγούμενο φύλλο του Δρόμου και με αφορμή τη συζήτηση που ξεκίνησε μετά το κλείσιμο του gamato.info για τα πνευματικά δικαιώματα, δημοσιεύτηκαν οι απόψεις του Γιάννη Γλέζου και του Αντώνη Μπρούμα (μπορείτε να τις διαβάσετε στο http://www.edromos.gr).

Ο Γιάννης Γλέζος, επανέρχεται με νέο άρθρο – απάντηση στον Αντώνη Μπρούμα, το οποίο έχει ως εξής:

«Αγαπητέ κύριε Μπρούμα,

Καταρχήν σας ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον που δείχνετε στις δράσεις μας και για την πρότασή σας. Σε απάντηση της προτάσεώς σας, θα ήθελα να σας ενημερώσω για κάτι που ήδη σχεδιάζουμε.

Η μέχρι τώρα δράση μας, όπως θα γνωρίζετε, αφορά σε μεγάλο βαθμό στην παγίωση μιας δίκαιης μεταχείρισης των δημιουργών (με την ενεργό συμμετοχή μας, συν τοις άλλοις, στη σημαντική συζήτηση μεταξύ οργανισμών και υπουργείου που γίνεται για τον νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας) και επιπρόσθετα στην ανάδειξη της ελληνικής μουσικής εντός και εκτός συνόρων (το 2008 ήμασταν οι μόνοι εκπρόσωποι της Ελλάδας στην παγκοσμίως κορυφαία έκθεση μουσικής MIDEM στις Κάννες – με τρανή την… απουσία οποιουδήποτε άλλου ελληνικού φορέα, ιδιωτικού ή δημοσίου). Είμαστε στη φάση του σχεδιασμού μιας πλατφόρμας όπου θα εντάσσονται τα μέλη της ΕΜΣΕ με ηχητικά δείγματα της δουλειάς τους για streaming on-demand, βίντεο, βιογραφικά στοιχεία, φωτογραφίες και άλλες πληροφορίες. Η πλατφόρμα αυτή θα απευθύνεται πραγματικά στους πάντες, για αυτό και θα έχει εικόνα και λειτουργικότητα που θα ταιριάζει τόσο στον απλό ακροατή όσο και στον ενδιαφερόμενο για μια επαγγελματική σχέση με κάποιον δημιουργό. Με άλλα λόγια, θα πρόκειται για μια πολυεπίπεδη “βιβλιοθήκη” μουσικής για δωρεάν ακρόαση, η οποία θα μπορεί να παραπέμπει και σε online αγορές, μέσω του δικού μας δικτύου και σε πολύ οικονομικές τιμές.

Διαφαίνεται ότι οι καλλιτέχνες, σταδιακά, παίρνουμε στα χέρια μας την παραγωγή και τη διάθεση των έργων μας στο κοινό. Μια τέτοια συλλογική προσπάθεια, από τη μεριά μας, θα εξυπηρετήσει ένα πλήθος δημιουργών που για ποικίλους λόγους δεν έχουν ανοιχτεί στις νέες τεχνολογίες και πιστεύουμε ότι θα έχει ανταπόκριση και στους πιο εξοικειωμένους με το Διαδίκτυο καλλιτέχνες, καθώς θα γίνονται μέρος ενός χώρου αξιοπρεπούς και ανιδιοτελούς ανάδειξης των τεχνών και έτσι θα συμβάλλουν με την αξία του έργου τους στη διαμόρφωση ενός αντιπροσωπευτικού και σύγχρονου ρεπερτορίου, αφιερωμένου στη συλλογική δράση των δημιουργών και όχι στον πλούτο κάποιου επιχειρηματία ή στη μεμονωμένη ανάδειξη κάποιων καλλιτεχνών.

Διαβάσαμε με πολύ ενδιαφέρον τις θέσεις σας και τη συγκεκριμένη πρότασή σας. Πιστεύουμε κι εμείς ότι η κοινωνία, αργά ή γρήγορα, θα εκτιμήσει τις προσπάθειές μας. Ήδη ο καλλιτεχνικός κόσμος μας δείχνει ολοένα και αυξανόμενο ενδιαφέρον και σεβασμό και αυτό οδηγεί σιγά-σιγά σε έναν πλούσιο τόπο ιδεών και αντιλήψεων, μακριά από πολιτικές και συνδικαλιστικές τριβές, δυστυχώς τόσο συνήθεις στη χώρα μας.

Θεωρούμε απαραίτητο να αναπτυχθεί και στο αγοραστικό κοινό και στους χρήστες των σύγχρονων μέσων ο σεβασμός στην πνευματική ιδιοκτησία και στα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών.

Με εκτίμηση,

Γιάννης Γλέζος, πρόεδρος του Δ.Σ. της Ένωσης Μουσικοσυνθετών & Στιχουργών Ελλάδας».

Από : In Love with Life

About kyan

Raised on the mountains of western Greece, studied by the sea in the north of Greece, went underwater (The Netherlands) to work. Music, hip-hop in particular, is my specialty. Most of my posts are in Greek and they rant about the defeat of capitalism and the rise of the weak.

Posted on 06/06/2010, in Ανεξάρτητη Μουσική, Εξέλιξη, Ιντερνετ - Τεχνολογία and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: