Κρατική Πειρατεία

Άρθρο του Φραγκίσκου Ραγκούση, (Δικηγόρος)

Η πειρατεία είναι το πιο αδυσώπητα διωκόμενο από το διεθνές Δίκαιο έγκλημα. Το τελευταίο επιτρέπει σε οποιαδήποτε διαθέσιμη ναυτική δύναμη να καταστείλει το κάθε πειρατικό ρεσάλτο, χωρίς κανένα οίκτο για τους πειρατές. Η πλήρης απραξία της διεθνούς κοινότητας μπροστά στην πολύνεκρη  επίθεση του ισραηλινού ναυτικού στα πλοία του Στόλου Ελευθερίας αποδεικνύει ότι το διεθνές Δίκαιο δεν εφαρμόζεται στις εξαιρέσεις που γράφουν τον κανόνα :  η κρατική τρομοκρατία δε θα σταθεί ποτέ στο εδώλιο της διεθνούς δικαιοσύνης.

Ο στόλος της Ελευθερίας , επανδρωμένος με «τρομοκράτες» ιατρούς,  δημοσιογράφους και άλλους ταραξίες, εφοδιασμένος με αναπηρικά αμαξίδια και φονικές συσκευές αφαλάτωσης  , ξεκίνησε το ταξίδι του για να ανακουφίσει την εξεγερμένη αξιοπρέπεια του παλαιστινιακού λαού. Ένας λαός που δεν έχει γνωρίσει το δικό του σπίτι από τότε που του το πήραν. Ένας λαός που τα παιδιά του ξέρουν πολύ καλά μέχρι πού να παίξουν, αφού το τσιμεντένιο τείχος που φράζει τον κόσμο τους και τα συρματοπλέγματα στις γειτονιές τους δεν αφήνουν πολλά στη φαντασία. Αυτούς τους ανθρώπους, μερικές εκατοντάδες ακτιβιστών  αποπειράθηκαν να βοηθήσουν για την ανοικοδόμηση της κατεστραμμένης τους χώρας.

Οι δολοφονίες, τα βασανιστήρια, και οι  εξευτελισμοί μέχρι και την τελευταία στιγμή που υπέστησαν οι συνάνθρωποί  μας ανοιχτά της Μεσογείου  θα βαραίνουν για χρόνια τους ώμους πολλών:

Της ελληνικής και κυπριακής κυβέρνησης, που τους εγκατέλειψε από την πρώτη στιγμή.

Της διεθνούς κοινότητας , που ακόμα ψάχνει να βρει λόγο ύπαρξης.

Εμάς, γιατί δεν κάναμε όσα μπορούσαν να γίνουν .

Το κράτος του Ισραήλ προσπάθησε να περάσει το μήνυμα στον κόσμο ότι όποιος στέκεται αλληλέγγυος με τους Παλαιστινίους θα τυγχάνει της ίδιας αντιμετώπισης. Δεν περίμενε όμως ότι θα υπάρξουν άνθρωποι αλληλέγγυοι που θα δείξουν την ίδια αξιοπρέπεια, αυτή που ξεφτιλίζει κάθε βασανιστήριο. Ο  φόβος άλλαξε στρατόπεδο.  Η προσπάθεια του Ισραήλ να εκμαιεύσει την συναίνεση  των ακτιβιστών για την απέλασή τους έπεσε στο κενό, αφού αυτοί ήταν έτοιμοι να προφυλακιστούν για να φτάσουν σε δίκη και να καταγγείλουν την πειρατεία από το εδώλιο του κατηγορουμένου  (για ποιο αδίκημα?).  Εκτεθειμένο πια και στον ίδιο του τον εαυτό,  το Ισραήλ προσπαθεί μάταια να αντιστρέψει την πορεία που έχουν λάβει τα πράγματα. Ο αποκλεισμός της Γάζας θα γίνει  παρελθόν.

Το μόνο που απομένει πια να αποδειχθεί είναι ποιος από δω και πέρα θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Εμείς από την πλευρά μας θα στεκόμαστε πάντοτε αλληλέγγυοι τον δίκαιο αγώνα των Παλαιστινίων και κάθε αγωνιζόμενου ανθρώπου, από όποια θέση μας δίνεται. Και , πού ξέρεις, ίσως μια μέρα η φράση «διεθνής δικαιοσύνη» να πάψει να αποτελεί κούφια έννοια.

ΑΘΗΝΑ 04/06/21010

Φραγκίσκος Ραγκούσης, Δικηγόρος

Σκονισμένος Αστός

About kyan

Raised on the mountains of western Greece, studied by the sea in the north of Greece, went underwater (The Netherlands) to work. Music, hip-hop in particular, is my specialty. Most of my posts are in Greek and they rant about the defeat of capitalism and the rise of the weak.

Posted on 07/06/2010, in ΕΠΙΣΚΙΑΣΙΣ and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 2 Σχόλια.

 1. Μια φοιτήτρια

  Το επάγγελμά σας με παρακίνησε να γράψω αυτή την απάντηση. Αν και το άρθρο είναι πολύ καλό θα περίμενα ως δικηγόρος να γνωρίζετε οτι δεν αποτελεί πράξη πειρατείας η συγκεκριμένη περίπτωση. Πειρατεία είναι “κάθε παράνομη πράξη βίας, καταλήψεως ή κάθε καταστροφή που γίνεται για ιδιοτελείς σκοπούς από το πλήρωμα ή τους επιβάτες ιδιωτικού πλοίου ή αεροσκάφους”. Η ενέργεια αυτή του Ισραήλ είναι επάισχυντη και απο πολλές απόψεις παράνομη και όντως θα περιμέναμε απο την διεθνή κοινότητα πολλά περισσότερα απο κούφιες καταδίκες. Καλό είναι όμως να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους.
  Για περισσότερα : http://antitissiwpis.blogspot.com/

  Μου αρέσει!

 2. Αϊκούτ Καδήρ

  Παραβιάσεις της Σύμβασης γενοκτονίας, καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, παραβίαση χιλιάδων διεθνών συνθηκών και σήμερα παραβίαση του διεθνούς δικαίου της θάλασσας και του γενικού διεθνούς δικαίου।
  Η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας σε όλα τα κράτη του κόσμου δίνει την δυνατότητα να έχουν κυριαρχία και κυριαρχικά δικαιώματα στην θάλασσα। Μέχρι τα २४ ναυτικά μίλια το Ισραήλ έχει σήμερα κυριαρχία, έχει την αιγιαλίτιδα ζώνη της και την συνορεύουσα ζώνη που εκεί δικαιούται να ασκήσει ορισμένες ενέργειες।
  Αυτό που έγινε όμως με την επίθεση σε πλοία που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια १०० ναυτικά μίλια μακριά από το Ισραήλ και στην ανοιχτή θάλασσα αποτελεί ξεκάθαρα παραβίαση του διεθνούς δικαίου।
  Στην ανοιχτή θάλασσα όλοι έχουν ελευθερίες και ένα πολεμικό κράτος εκτός από κάποιες περιπτώσεις (π।χ। επέμβαση σε άλλο πειρατικό πλοίο) δεν μπορεί να επεμβένει και επιτίθεται απέναντι σε άλλα πλοία।
  Οι Εβραίοι μιλάνε σήμερα για κυριαρχικά δικαιώματα στην ανοιχτή θάλασσα, αλλά εκεί δεν έχουν τίποτα εκτός από κάποιες ελευθερίες ( ναυσιπλοία, αλιεία, τοποθέτηση καλωδίων κτλπ)। Η ανοιχτή θάλασσα ανήκει σε όλα τα κράτη του κόσμου με την έννοια ότι εφόσον δεν παραβιάζουν τα δικαιώματα των άλλων κρατών και είναι καλόπιστα μπορούν να ασκήσουν κάποια δικαιώματα και ελευθερίες που έχουν।
  Όταν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο ένα πλοίο ιδιωτικό επέμβει έναντι κάποιου άλλου ιδιωτικού πλοίου με σκοπό την ληστεία κτλπ αυτό καλείται πειρατεία। Όταν αυτό γίνεται όμως από πολεμικά πλοία ενός κράτους αυτό δεν ορίζεται από την Σύμβαση για το Δίκαιο της θάλασσας। Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ένοπλη ληστεία, αλλά η επέμβαση και επίθεση κατά των πλοίων που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια έγινε για άλλους σκοπούς।
  Επομένως, δεν στεκεί ο χαρακτηρισμός πειρατές ή ένοπλοι ληστές σε αυτήν την περίπτωση।
  Αλλά η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας αυτή ορίζει και άλλα πράγματα।
  Όταν κάποιος ασκήσει ένοπλη βία ή απειλήσει ότι θα ασκήσει ένοπλη βία στην ανοιχτή θάλασσα παραβιάζει ξεκάθαρα το γραπτό και εθιμικό διεθνές δίκαιο।
  Το Ισραήλ δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στην Σύμβαση αυτή, επομένως αυτό που έκανε σήμερα τα ξημερώματα είναι παράνομο। Αλλά δεν θα μπορούσαμε να περιμένουμε και εμείς κάτι καλύτερο από ένα κράτος το οποίο είναι οριακά νόμιμο/παράνομο σε όλες τις ενέργειες που κάνει, αλλά ακόμα και στην ύπαρξη, δημιουργία και αναγνώριση της।
  Επειδή θα ήταν αμφίβολο αν θα μπορούσε να λυθεί η υπόθεση αυτή από κάποιο διεθνές δικαστήριο με βάση αυτά που είπαμε παραπάνω, θα ήταν καλύτερο τα κράτη τα οποία τα πλοία αυτά έχουν τις σημαίες τους να ασκήσουν διπλωματική προστασία για τους πολίτες τους (δηλαδή Ελλάδα, Τουρκία, Ιρλανδία, Αγγλία κτλπ) και να πάει αυτήν την εγκληματική πράξη ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης।
  Ξεκάθαρα στο Χάρτη του ΟΗΕ και στο Καταστατικό του Διεθνούς Δικαστηρίου λέει ότι όποιο κράτους χρησιμοποιεί βία ή απειλή προς χρήση βίας αυτόματα υπάγεται στην αρμοδιότητα του Διεθνούς Δικαστηρίου। Βέβαια το Ισραήλ και σε αυτήν την περίπτωση δεν θα εφάρμοζε την απόφαση του Δικαστηρίου।
  Για αυτό το λόγω το Συμβούλιο της Ασφαλείας πρέπει να δράσει άμεσα σήμερα, να επιβάλλει κυρώσεις εναντίον του Σιωνιστικού Εβραικού κράτους। Αλλά και αυτό αποκλείεται να γίνει όταν υπάρχουν μέλη Συμβουλίου Ασφαλείας που είναι υπό έλεγχο των Σιωνιστών και θα ασκήσουν veto σε κάποια ενδεχόμενη απόφαση।
  ‘Αμεσα κάποιος πρέπει να σταματήσει τους τρομοκράτες, νεοναζί, χιτλερικούς και φασίστες Εβραίους। Αν κάνουν σήμερα επίθεση στην ανοιχτή θάλασσα εναντίον ενός άλλου πλοίου, αύριο αν δεν τους σταματήσει κανείς θα κάνουν επίθεση και στα δικά μας πλοία ή ακόμα και στα κράτη μας αμφισβητώντας την εδαφική μας κυριαρχία॥
  Υπάρχει μια πολύ ωραία πρόταση:
  » Όταν ήρθαν να πάρουν τους Εβραίους, δεν διαμαρτυρήθηκα, γιατί δεν ήμουν Εβραίος ।Όταν ήρθαν για τους κομμουνιστές δεν φώναξα, γιατί δεν ήμουν κομμουνιστής. Όταν κατεδίωξαν τους τσιγγάνους, ούτε τότε φώναξα, γιατί δεν ήμουν τσιγγάνος. Όταν έκλεισαν το στόμα των Ρωμαιοκαθολικών που αντιτάσσονταν στο φασισμό, δεν έκανα τίποτα γιατί δεν ήμουν καθολικός.Μετά ήρθαν να συλλάβουν εμένα ,αλλά δεν υπήρχε πια κανείς να αντισταθεί μαζί μου … » Μπέρτολ Μπρεχτ

  Άρα λοιπόν, τι λέτε; Δεν ήρθε η ώρα να διαπιστωθεί αν πάνω από όλα είναι το δικαίο ή πάνω από όλα είναι ο ισχυρός και το δίκαιο που επιβάλλει;

  Συνέχεια: http://thetruthgr.blogspot.com/

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: