Παραεμπόριο σκύλων στην Ευρώπη – Κουτάβια στη μαύρη αγορά

Με δέλεαρ τις χαμηλότερες τιμές των σκύλων ράτσας, οι Γερμανοί ζωόφιλοι στρέφονται συχνά στην Ανατολική Ευρώπη προκειμένου να αποκτήσουν τετράποδους και μαλλιαρούς συντρόφους. Σύμφωνα με το Spiegel, συχνά η μειωμένη τιμή πάει πακέτο με τις ασθένειες και τα προβλήματα συμπεριφοράς ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που κάποια από τα σκυλάκια πεθαίνουν μετά από μόλις λίγες μέρες. Οι φιλοζωικές οργανώσεις προσπαθούν να σταματήσουν το παρά εμπόριο.

Πολλοί είναι οι Γερμανοί που διασχίζουν τα σύνορα κοντά στη γερμανική πόλη Φρανκφούρτη προκειμένου να φτάσουν στη γειτονική πολωνική πόλη του Slubice όπου αναζητούν σκυλιά σε τιμές ευκαιρίας. Τα κουτάβια είναι το ίδιο χαριτωμένα και η τιμή πολύ δελεαστική. Τα καθαρόαιμα σκυλιά μπορούν να κοστίσουν εκατοντάδες ευρώ αν αγοραστούν από αξιόπιστους εκτροφείς σκύλων. Στην πόλη αυτή, ωστόσο, μπορεί κανείς να βρει σκύλους ράτσας από 35 έως 50 ευρώ. Πολλές φορές οι σκύλοι μεταφέρονται σε κλουβιά με αυτοκίνητα και συνοδεύονται από τα πιστοποιητικά που απαιτούνται στην ΕΕ για τα ζώα που διασχίζουν τα σύνορα. Τα χαρτιά αυτά τις περισσότερες φορές είναι πλαστά.

Για τη συνέχεια πατήστε στο

Στην Πολωνία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και την Ουκρανία, παράγονται για την αγορά της Δυτικής Ευρώπης σκυλιά σε ευρεία κλίμακα και σε αξιολύπητες συνθήκες. Τρέφονται με σκουπίδια, σε βρόμικους χώρους ενώ οι θηλυκές γεννούν δύο φορές το χρόνο μέχρι να καταστούν στείρες. Τα κουτάβια μεταφέρονται στην αγορά πολύ γρήγορα και συχνά δεν είναι παρά μόνο τεσσάρων εβδομάδων όταν φεύγουν από τις μητέρες τους. Αυτό τους δημιουργεί αδυναμίες στο ανοσοποιητικό σύστημα ενώ αρκετά υποφέρουν από διαταραχές συμπεριφοράς.

Η ταλαιπωρία που υφίστανται τα ζώα είναι μεγάλη. Λόγω του υψηλού κόστους δεν εμβολιάζονται και δεν υπάρχει φροντίδα για την απομάκρυνση των παρασίτων. Λαμβάνονται παράνομα από τα σύνορα, χωρίς τα απαιτούμενα από την ΕΕ διαβατήρια ζώων, τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και τα ηλεκτρονικά εμφυτεύματα μικροτσίπ για την αναγνώριση.

«Το εμπόριο κουταβιών έχει γίνει μία κερδοφόρα επιχείρηση εκατομμυρίων» υποστηρίζει ο Birgitt Thiesmann της Διεθνούς φιλοζωικής οργάνωσης «Four Paws». Οι φιλοζωικές οργανώσεις εδώ και χρόνια παρατηρούν τη μαύρη αγορά σκύλων να αυξάνεται ραγδαία. Το διαδίκτυο έχει επιταχύνει τις συναλλαγές ενώ διευκολύνει τους επιτήδειους να παρουσιάζουν τους εαυτούς τους ως νόμιμους κτηνοτρόφους σκύλων.

Το πρόβλημα πάντως έχει πάρει διαστάσεις και πολλές είναι οι μεγάλες φιλοζωικές οργανώσεις που έχουν κινητοποιηθεί κηρύσσοντας το 2010 ως τη χρονία ενάντια στο παραεμπόριο σκύλων. Οι ομάδες προσπαθούν να αποκαλύψουν τις μπίζνες που στήνονται προκειμένου να μειωθεί η ζήτηση από πλευράς αγοραστών.

«Έχουμε επιβεβαιώσει ότι όλο και περισσότεροι Γερμανοί αποκτούν σκύλο από τη μαύρη αγορά» τονίζει ο Thiesmann. Έμποροι και ιδιώτες προκειμένου να γλιτώσουν χρήματα πηγαίνουν στην Πολωνία ή την ουγγρική Monor και αγοράζουν σκυλιά τα οποία πωλούν πίσω στη Γερμανία. Ο μόνος τρόπος να αποφευχθεί το βρόμικο καθεστώς του παραεμπορίου σκυλιών είναι να θεσπιστούν ισχυρότεροι έλεγχοι και αυστηρότερες ποινές. Αλλά μέχρι τώρα δεν φαίνεται να υπάρχει πολιτική βούληση από την Ευρώπη για να συμβεί αυτό.

Από : Tvxs

About kyan

Raised on the mountains of western Greece, studied by the sea in the north of Greece, went underwater (The Netherlands) to work. Music, hip-hop in particular, is my specialty. Most of my posts are in Greek and they rant about the defeat of capitalism and the rise of the weak.

Posted on 10/06/2010, in Κόσμος, Περιβάλλον - Ζώα and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: