Ωκεανός κάλυπτε το ένα τρίτο της επιφάνειας του Άρη

Ένας πολύ μεγάλος ωκεανός, στα γήινα πρότυπα, κάλυπτε την επιφάνεια του πλανήτη Άρη, πριν από 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια, σύμφωνα με αποτελέσματα νέας έρευνας. Η ανακάλυψη αυτή ίσως δώσει νέα δεδομένα στην εξερεύνηση για την ύπαρξη εξωγήινης ζωής.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο ωκεανός βρισκόταν στο βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη και είχε συγκεντρωμένη ποσότητα νερού, 10 φορές μεγαλύτερη από αυτήν που διαθέτουν όλοι οι ωκεανοί της Γης, μαζί. Το ερώτημα της ύπαρξης νερού στον Άρη διερευνάται εδώ και πολύ καιρό, αν και πολλοί θεωρούν ότι η δημιουργία κοιλάδων ποταμών μπορεί να οφείλεται ακόμα και στη ηφαιστειακή δραστηριότητα του πλανήτη.

Η αποκαλυπτική έρευνα δημοσιεύθηκε στo επιστημονικό περιοδικό «Nature Geo-science». Eρευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο βάσισαν τα ευρήματά τους σε μια έρευνα για «δέλτα» ποταμών καθώς και για δίκτυα ροής νερού σε κοιλάδες. Αναγνώρισαν 52 περιοχές με «δέλτα», τα οποία τροφοδοτούνταν από συστήματα ποταμών. Όλα αυτά μαζί τροφοδοτούσαν τον τεράστιο ωκεανό, ο οποίος κάλυπτε το 36% του Άρη και διέθετε 30 εκατομμύρια κυβικά μίλια νερού.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε μία άλλη σχετική έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο «Journal of Geophysical Research», αναφέρθηκε ότι αναγνωρίστηκαν περίπου 40.000 κοιλάδες ποταμών στον πλανήτη. Πολλοί ερευνητές εκτιμούν ότι ενδέχεται να υπάρχουν παγωμένα αποθέματα νερού κάτω από την επιφάνεια του πλανήτη. Σίγουρα, νέες ανακαλύψεις θα ρίξουν περισσότερο φως στο ζήτημα, το οποίο μπορεί να αποτελέσει κλειδί στην έρευνα για την ύπαρξη μορφών ζωής στον Άρη.

Από : Tvxs

About kyan

Raised on the mountains of western Greece, studied by the sea in the north of Greece, went underwater (The Netherlands) to work. Music, hip-hop in particular, is my specialty. Most of my posts are in Greek and they rant about the defeat of capitalism and the rise of the weak.

Posted on 14/06/2010, in Κόσμος and tagged , , , . Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: