Ιστορική απόφαση για την ευθανασία από γερμανικό δικαστήριο

Νέα δικαστική απόφαση, αυτή τη φορά από τη Γερμανία, έρχεται να ενισχύσει την θέση των υποστηρικτών της παθητικής ευθανασίας. Η διακοπή της μηχανικής στήριξης των ζωτικών λειτουργιών ασθενούς δεν αποτελεί έγκλημα αποφάνθηκε σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο της Γερμανίας.

Η απόφαση του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου της Καρλσρούης, του ανώτατου δικαστικού θεσμού της Γερμανίας, δημιουργεί νομολογία, αποτελεί το επιστέγασμα πολυετούς δημοσίου διαλόγου για την ευθανασία στη Γερμανία και αθωώνει δικηγόρο που είχε καταδικασθεί για απόπειρα δολοφονίας, αφού συμβούλεψε μια γυναίκα να αφαιρέσει τον καθετήρα σίτισης που διατηρούσε τη μητέρα της στη ζωή επί πέντε χρόνια και η οποία είχε ζητήσει, πριν πέσει σε κώμα, να μην διατηρηθεί στη ζωή με τεχνητά μέσα.

Ο δικηγόρος είχε καταδικασθεί από γερμανικό δικαστήριο σε φυλάκιση εννέα μηνών με αναστολή, αλλά η κόρη της ασθενούς είχε αθωωθεί, καθώς το δικαστήριο είχε κρίνει τότε ότι είχε οδηγηθεί σε σφάλμα από τον δικηγόρο της.

Για τις τραγικές λεπτομέρειες της ιστορίας πατήστε στο

Τον Οκτώριο 2002, η Ερικα Κιούλμερ, 71 ετών, έπεσε σε κώμα έπειτα από εγκεφαλική αιμορραγία. Παρά την σαφή επιθυμία που είχε διατυπώσει η ασθενής, η διεύθυνση της κλινικής είχε αρνηθεί να ακολουθήσει τη γνώμη του γιατρού που ζητούσε τη διακοπή της τεχνητής σίτισης, επικαλούμενη την ηθική υποχρέωση να μην αφεθεί να πεθάνει από πείνα και δίψα.

Τελικά, το Δεκέμβριο 2007, η κόρη της και ο γιος της αποφάσισαν να αφαιρέσουν τον καθετήρα σίτισης. Η γυναίκα πέθανε δεκαπέντε ημέρες αργότερα «από φυσικά αίτια», σύμφωνα με την νεκροψία, αφού ωστόσο μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο με απόφαση του ιδρύματος όπου και της επανατοποθετήθηκε καθετήρας σίτισης. Ο γιος της ασθενούς  αυτοκτόνησε. Δίωξη ασκήθηκε εναντίον της κόρης της και του δικηγόρου, και, παρά το γεγονός ότι οι ανακριτικές αρχές είχαν ζητήσει την απαλλαγή του, ο δικηγόρος καταδικάσθηκε και στην συνέχεια άσκησε έφεση.

Από : Tvxs

About kyan

Raised on the mountains of western Greece, studied by the sea in the north of Greece, went underwater (The Netherlands) to work. Music, hip-hop in particular, is my specialty. Most of my posts are in Greek and they rant about the defeat of capitalism and the rise of the weak.

Posted on 25/06/2010, in Δικαιοσύνη, Κόσμος and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: