Γένοβα Ιούλης 2001 : Μια Ιστορία και ένας δρόμος

Τέτοιες μέρες, το 2001, βρισκόμασταν στον απόηχο της συνόδου των G8 στη Γένοβα της γειτονικής Ιταλίας.  Οχτώ πρόεδροι θα βρίσκονταν (μαντρωμένοι) στο Palazzo Ducale για   να καθορίσουν τις τύχες των λαών του κόσμου… Στην ιστορία του κινήματος ενάντια στη σύγχρονη καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση, οι μέρες αυτές έμειναν στη μνήμη ως οι χειρότερες , από πλευράς καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πολλοί διαδηλωτές τραυματίζονται και συλλαμβάνονται απο τις δυνάμεις της “τάξης”. Οι καραμπινιέροι βαρούν  αδιακρίτως και στο ψαχνό. Η αστυνομία ΔΟΛΟΦΩΝΕΙ εν ψυχρώ… κάνει εφόδους σε σπίτια, κοινωνικά κέντρα και κτίρια όπου στεγάζονται μέσα ενημέρωσης και νομικές υπηρεσίες τόσο κατα τη διάρκεια της συνόδου όσο και μετά. Χαρακτηριστική η έφοδος  στo σχολείο Diaz.

Ακολουθεί άρθρο απο τα αρχεία της  Ελευθεροτυπίας 29/07/2001

“Αγαπημένη μου Δουλτσινέα,

με δυο σφαίρες στο κεφάλι πυροβολήθηκε η θέληση των Ανθρώπων να αντισταθούν στην πολιτική του διαρκούς κέρδους. Θανατώθηκε προς στιγμή μέσα απ’ το άψυχο σώμα του 23χρονου Κάρλο Τζουλιάνι, που αφού εκτελέστηκε εν ψυχρώ από τους δούλους, των κυρίων που ζουν στα παλάτσα, ξανασκοτώθηκε από τις ρόδες του τζιπ, που πέρασε από πάνω του για σιγουριά. Οτι δεν θα ξανασηκωθεί να τους πετάξει τον πυροσβεστήρα, φωνάζοντάς τους κατάμουτρα την Αλήθεια που φρικιάζουν ν’ ακούσουν. Οτ’ είναι τυλιγμένοι με πανοπλίες παλιάτσικες, σηματάκια, κορδονάκια, φιγουρατζίδικα εξαρτήματα μιας αποκριάς που κορδώνεται μπροστά στον καθρέφτη, και προσπαθεί να ντύσει το μηδέν με κάτι που να το κάνει μισό, έστω, ένα.

Για τη συνέχεια πατήστε στο

Αλλά ο τρόμος παραμένει. Ζωγραφισμένος στις πανοπλίες που μαρτυρούν τη γύμνια. Εξοπλισμοί στο κεφάλι για προστασία από όπλα που κανείς ποτέ διαδηλωτής δεν έχει. Εξοπλισμοί στο σώμα για προστασία από όπλα, που κανείς ποτέ διαδηλωτής -ούτε οι ακραίοι- δεν έχει. Εξοπλισμοί στα πόδια για προστασία από όπλα, που κανείς ποτέ πολίτης -ούτε οι ακραίοι- δεν έχει. Εξοπλισμοί στα χέρια για προστασία απ’ τις πέτρες και για απάντηση στις πέτρες σφαίρες, χημικά, ραβδιά, για έναν πόλεμο, που κανείς διαδηλωτής δεν άνοιξε με όπλα.

Ενας κινούμενος τρόμος, τρομοκρατημένος, φοβισμένος μέχρι τη ραχοκοκαλιά, ένα κινούμενο καθοδηγούμενο εκπαιδευμένο να κινείται από ένα μόνο ένστικτο: το φόβο. Αυτόν που του εμπνέει ο καλογυαλισμένος κύριος με το κουστούμι μέσα στην απαστράπτουσα λιμουζίνα που παριστάνει τον εκπρόσωπο του λαού. Κι αυτός, ένα φοβισμένο ανθρωπάκι, με ξεχωριστή αντρειοσύνη όταν απέναντι κουνάει το δάχτυλο στον αφελή, αμόρφωτο, εκβιαζόμενο απ’ την ανεργία της κόρης ψηφοφόρο, αλλά πρόθυμο ταραγμένο οσφυοκάμπτη, όταν του κουνήσει το δάχτυλο το πραγματικό αφεντικό, που κρύβεται -ή δεν κρύβεται- πίσω από την αναπαυτική πολυθρόνα των μπίσνες.

Των κάθε είδους μπίσνες. Από αυτές που πωλούνται ως δημόσιο συμφέρον μέχρι εκείνες που βαφτίζονται εθνικό συμφέρον, κοινοτικό συμφέρον, διεθνής εικόνα, παγκόσμια ισορροπία, νέα τάξη πραγμάτων, που είναι τόσο παλιά όσο παλιός είναι και ο πρώτος πρωτόγονος που αμφισβήτησε τη γεροντοκρατία των σπηλαίων.

Οταν με ρωτάνε το ίδιο πάντα ερώτημα, σκέφτομαι την ίδια πάντα απάντηση. Θυμάσαι στις παλιές φτωχικές γειτονιές πόσο κοντά, πόσο ζεστά ήταν οι άνθρωποι μεταξύ τους; Πόσο συχνά γελούσαν, τραγουδούσαν, κλαίγαν αντάμα, εμπιστεύονταν τον μπακάλη, ελέγχανε τον μανάβη και τον φούρναρη; Θυμάσαι πόσο αφεντικά ήταν του σπιτικού τους;

Κοίταξε γύρω σου. Κοίτα τον εαυτό σου, το σπίτι σου. Και μέτρα. Κοίταξε τον πατέρα σου και τη μάνα σου. Και ρώτα μια νύχτα ειλικρινά το μέσα σου. Σαν αφεντικό του εαυτού σου και της φαμίλιας σου, σαν ελεύθερος άνθρωπος να διαλέγεις, να ορίζεις την τύχη σου, σαν ευτυχισμένος, γεμάτος, πλήρης άνθρωπος, είσαι μπροστά ή πίσω απ’ τους γόνους σου;

Και μέτρα και το ποσοστό της ευθύνης που σου αναλογεί, που αναλογεί στον καθένα μας για το πιο μεγάλο έγκλημα που διαπράττουμε κάθε μέρα, κάθε στιγμή σε βάρος της ίδιας μας της ζωής: Ανεχόμαστε. Αδιαμαρτύρητα. Υποτελικά. Αβουλα. Ανεχόμαστε. Αυτό είναι το όπλο των εκμαυλιστών μας. Οτι ανεχόμαστε. Γι’ αυτό καθείς που δεν ανέχεται είναι απειλή μεγάλη. Γι’ αυτό ο Τζουλιάνι, και κάθε Τζουλιάνι έπρεπε να πεθάνει. Και να συνθλιβεί για σιγουριά.

Οσο πιο πολύ τον πατάτε, τόσο πιο βαθιά φυτρώνει στο χώμα. Κι όσο πιο βαθιά φυτρώνει, τόσο πιο μεγάλο γίνεται το λουλούδι του.

Κάρλο Τζουλιάνι, σε έσπειρε όπως πάντα το χέρι του θεριστή. Και σε ποτίζουν όπως πάντα τα δάκρυα των άδολων Ανθρώπων. Θα γίνεις το άνθος μιας ακόμη καλλιέργειας. Στα χωράφια απ’ όπου παίρνουμε τον καρπό της Ελπίδας. Για ένα καλύτερο αύριο

=========

Σίγουρα ο Τζουλιάνι δεν ήταν ο πρώτος (και δυστυχώς ούτε ο τελευταίος) νεκρός της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης. Ίσως ο πρώτος Ευρωπαίος του αιώνα μας. Πρέπει και έχουμε χρέος να αναφέρουμε την ακτιβίστρια Susanne Bendotti που χτυπήθηκε από αυτοκίνητο και σκοτώθηκε, στη προσπάθειά της να διασχίσει τα γαλλο-ιταλικά σύνορα με σκοπό να φτάσει στην διαδήλωση της Γένοβας.

Τη  Maria Jose Olivastri (συνδικαλίστρια)  , η οποία συμμετείχε στις διαδηλώσεις και το πτώμα της βρέθηκε σε ένα κανάλι της Πάδοβας 2 βδομάδες αφότου τελείωσε η σύνοδος. Η ιατροδικαστική έρευνα μαρτυρά ότι η Μaria βιάστηκε, βασανίστηκε και στραγγαλίστηκε. Η υπόθεση έκλεισε  με τελικό πόρισμα ότι η δολοφονία της δεν ήταν πολιτική.

Τον Eduardo Parodi, στενό φίλο του Carlo Giuliani, που  πέθανε λίγους μήνες μετά τη σύνοδο (για την ακρίβεια στη Ζυρίχη αφότου είχε συμμετάσχει στην διαδήλωση της 2ας Φεβρουαρίου ενάντια στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ της Νέας Υόρκης) αφού αντιμετωπίζε σοβαρά προβλήματα υγείας που συνδέονται με τη χρήση αερίου CS(τα γνωστά δακρυγόνα)

Και σίγουρα ο κατάλογος αυξάνει με εκθετικούς ρυθμούς αν ρίξουμε μια ματιά στην Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική…

*Σχετικά με το χρονικό της συνόδου μπορείτε να διαβάσετε εδώ και εδώ

Επιπλέον στο tvxs.gr: Αποζημίωση χωρίς δικαίωση για την οικογένεια του Κάρλο

Πηγή: Στη Γαλαρία

Δείτε την επίθεση στο σχολείο Diaz

Ένα βίντεο με καρέ καρέ φωτογραφίες από τη δολοφονία του Carlo Giuliani

Ένα τραγούδι του Javaspa με αφορμή τη δολοφονία Giuliani

About kyan

Raised on the mountains of western Greece, studied by the sea in the north of Greece, went underwater (The Netherlands) to work. Music, hip-hop in particular, is my specialty. Most of my posts are in Greek and they rant about the defeat of capitalism and the rise of the weak.

Posted on 25/07/2010, in ΕΠΙΣΚΙΑΣΙΣ and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 1 σχόλιο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: