Από που προέρχεται η λέξη torrent ;

Ο γόρδιος δεσμός

Η λέξη torrent χρησιμοποιείται ευρέως πλέον από τον καθένα που έχει μια στοιχειώδη σχέση με υπολογιστή και ίντερνετ…

Πριν δώσουμε την προέλευση της λέξης να πούμε τη σημασία της στον κυβερνοχώρο : Στην ουσία το torrent αρχείο πρόκειται για ένα «εικονικό στίγμα» ενός άλλου υπαρκτού αρχείου ή φακέλου που υπάρχει σε κάποιο υπολογιστή κάπου στον κόσμο. Το στίγμα το έφτιαξε ο κάτοχος του αρχείου και αποφάσισε να το κοινοποιήσει στην ιντερνετική κοινότητα, πιο συγκεκριμένα στους λεγόμενους trackers, όπου γίνεται το ανέβασμα (σ.σ. το «μοίρασμα») των torrents.

Στους trackers λοιπόν είναι δυνατόν να υπάρχουν μόνο τα Links των εικονικών στιγμάτων που επιθυμεί ο κάθε χρήστης να διαμοιραστεί. Πατώντας κάποιος σε ένα από αυτά τα Links, του ζητείται από το λογισμικό του κάποια «μηχανή» που να μπορεί να επεξεργαστεί αυτά τα αρχεία. Αυτοί είναι οι λεγόμενοι torrent clients, ελεύθερα λογισμικά με συνηθέστερους : bittorrent Και μtorrent.

Ανοίγοντας λοιπόν και τον client πλέον, οποιοδήποτε TORRENT αρχείο έχει κλικάρει ο χρήστης θα διαμοιράζεται μέσω του client με οποιοδήποτε άλλο ανά τον κόσμο έχει ανοίξει το ίδιο torrent αρχείο από τον ίδιο (συνήθως) tracker (o torrent client δεν είναι απαραίτητο να είναι ο ίδιος, καθώς όλοι συνεργάζονται με όλους ή διαφορετικά δεν έχει αξία το μέσο αλλά η διαδρομή…)!

Για τη συνέχεια του άρθρου πατήστε στο

Καταλαβαίνει κανείς ότι για να μείνουν τα πραγματικά αρχεία «ζωντανά» στο διαδίκτυο χρειάζεται οι διαμοιραστές των torrent αρχείων να μην αφαιρούν τα torrent αρχεία από τον torrent client. Έστω και ένας διαμοιραστής να υπάρχει, εξασφαλίζεται ότι οποισδήποτε ακόμα μπορεί να γίνει κομμάτι της συγκεκριμένη αλυσίδα…

Στη σημασία αυτής της αλληλεπίδρασης στηρίζεται η προέλευση της λέξης, καθώς Torrent είναι το μικρό όνομα του Ισπανού γιατρού Torrent Guasp, ο οποίος εξήγησε καλύτερα μέχρι στιγμής τη λειτουργία της καρδιάς ως το μοναδικό δυναμικό και όχι στατικό όργανο, αφού δεν είναι έχει τρεις διαστάσεις, αλλά 5 (με την τέταρτη να είναι ο ρυθμός και η πέμπτη η «ζωηρή συσταλτικότητα» της).

Σύμφωνα με το λεγόμενο «Μοντέλο των μυικών δεσμίδων» (rubber model) του Torrent Guasp από το 1995 λοιπόν, η καρδία δεν αποτελεί φυσικό γεωμετρικό σχήμα, όπως μία σφαίρα ή ένα οβάλ, ώστε να αναπαραχθεί εύκολα στο εργαστήριο. Αποτελεί – και εδώ έγκειται η νέα πιο ρεαλιστική προσέγγιση της ανάπλασης και της αναζωογόνησης της – ελικοειδές όργανο (Vortex), και μόνο μ’ αυτό τον τρόπο (με περιστροφικές, ελικοειδείς κινήσεις) αναπτύσσει τη δεδομένη τεράστια ισχύ.Μοιάζει ανατομικά με γόρδιο δεσμό, τον οποίο οφείλουμε να προσεγγίσουμε με διαφορετικό και πιο αναλυτικό τρόπο από την τυφλή έγχυση κυττάρων.

Torrent λοιπόν ονομάστηκαν αυτές οι μυικές δεσμίδες που κάνουν την καρδιά το πιο ξεχωριστό όργανο του σώματος…

Πηγές :

About kyan

Raised on the mountains of western Greece, studied by the sea in the north of Greece, went underwater (The Netherlands) to work. Music, hip-hop in particular, is my specialty. Most of my posts are in Greek and they rant about the defeat of capitalism and the rise of the weak.

Posted on 12/08/2010, in Εξέλιξη, Ιντερνετ - Τεχνολογία and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: