Douglas Adams – Αφιέρωμα στο συγγραφέα του : Γυρίστε το γαλαξία με ωτοστόπ…

«Είναι σίγουρα η πιο δημιουργική ιδιοφυία που πέρασε ποτέ από την ραδιοφωνική κωμωδία» έλεγε για αυτόν ο επί 25χρόνια συνεργάτης, φίλος και παραγωγός του στο Bbc Geoffrey Perkins…

Πρωτοπόρος

Ο Douglas Adams γεννήθηκε στο Καίμπριτζ το 1952 και σπούδασε στο Essex πριν από την επιστροφή στο Cambridge για σπουδές στο Κολλέγιο του Αγίου Ιωάννη. Στην καριέρα του εργάστηκε ως συγγραφέας-παραγωγός στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση, πριν η ζωή του άλλαξει από τη δημοσίευση του : Γυρίζοντας το Γαλαξία με ωτοστόπ (The Hitchhikers Guide to Galaxy) το 1979.

Για τη συνέχεια πατήστε στο

Η σατυρική ιστορία εξιστορεί την περιπέτεια του «εξωγήινου» Frod Prefect και του θνητού φίλου Aurthor Dent στο σύμπαν μετά την καταστροφή της γης… Είναι επικεντρωμένη γύρω από την αναζήτηση της απάντησης στο τι είναι  η ζωή, το σύμπαν και τα πάντα – και η οποία αποδείχθηκε ότι ήταν το : 42. Το μυθιστόρημα πούλησε περισσότερα από 14 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, ενώ ακολούθησαν κατά σειρά :  Το εστιατόριο στο τέλος του Σύμπαντος (The Reastaurant at the End of Universe), Η Ζωή, το Σύμπαν και τα Πάντα (Life, Universe and Everything) και το Γεια χαρά και ευχαριστώ για όλα τα ψάρια (So Long and Thanks for all the fish).

Τα τελευταία χρόνια, λίγο πριν το θάνατο του, ο συγγραφέας εργαζόταν πάνω στην ιδέα της υλοποίησης μιας ταινίας μεταφοράς του πρώτου βιβλίου του…

Ο Adams ήταν επίσης πρωτοπόρος στο Internet, παρουσιάζοντας μια σειρά πάνω στο BBC Radio 4. Πίστευε ότι κάτι ισχυρό δημιουργείτο όταν οι άνθρωποι συγκέντρωναν εμπειρίες και πληροφορίες και το διαδίκτυο προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για να γίνει αυτό ακριβώς. Έχει δηλώσει ότι μέρος της εξαιρετικής δύναμης του διαδικτύου οφείλεται  στο γεγονός ότι «έχει εξελιχθεί ως μια οργανική οντότητα, με σχεδιασμό <<απο πάνω προς τα κάτω>> (Bottom-up), αντί να ελέγχεται ιεραρχικά από πάνω».

Παντρεύτηκε την Jane Belson το 1991 και είχε μια κόρη, την Πόλυ, το 1994. Ο Adams απεβίωσε την Παρασκευή 11 Μαΐου 2001 το πρωί στη Σάντα Μπάρμπαρα της Καλιφόρνια, μετά από μια καρδιακή προσβολή…

Με την κόρη του

Δείτε παρακάτω

Δείτε παρακάτω την ομιλία του στο συνέδριο του 1998 Der Digitale Planet (Ο ψηφιακός πλανήτης) μαζί με τους Richard Dawkins, Daniel Dennett, Jared Diamond και Steven Pinker. Ο Adams καταπιάνεται με το «…Πως η ανθρώπινη φύση και νόηση, προϊόντα εξελικτικής διαδικασίας, οδηγούν στις αντιλήψεις μας περί θείου. Η θέση μας στο σύμπαν και η προσπάθειά μας να την κατανοήσουμε. Πως και με ποια βήματα σταδιακά οδηγούμαστε σε αυτή την κατανόηση…»

Ολόκληρη η ομιλία είναι υποτιτλισμένη στα ελληνικά…

About kyan

Raised on the mountains of western Greece, studied by the sea in the north of Greece, went underwater (The Netherlands) to work. Music, hip-hop in particular, is my specialty. Most of my posts are in Greek and they rant about the defeat of capitalism and the rise of the weak.

Posted on 20/08/2010, in Κόσμος and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: