Μεξικό – τι συμβαίνει στα νότια των συνόρων των ΗΠΑ και τoν εκεί εξελισσόμενο πόλεμο κατά των ναρκωτικών

Ο λεγόμενος πόλεμος κατά των ναρκωτικών είναι το καυτό θέμα της ημέρας στο Μεξικό. Την Τρίτη, ο πρόεδρος της χώρας Φελίπε Καλντερόν κάλεσε τους νομοθέτες να λάβουν μέρος στις συνεχιζόμενες συζητήσεις σχετικά με το θέμα. Η πολιτική της κυβέρνησης του Μεξικού κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών ήταν να στρατιωτικοποιεί όλο και περισσότερο τη σύγκρουση, με  μόνο απτό αποτέλεσμα τον αριθμό των νεκρών να απογειώνετε. Αλλά από την άλλη υπάρχει ένα αυξανόμενο κίνημα στο Μεξικό για την νομιμοποίηση των ναρκωτικών, ιδιαίτερα την μαριχουάνα, που αρχίζει να επικρατεί.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Πρόεδρος Καλντερόν δήλωσε ότι θα υποστηρίξει μια εθνική συζήτηση για τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών, ανατρέποντας την προηγούμενη στάση του. Ωστόσο,  υπογράμμισε ότι δεν ευνοεί τη νομιμοποίηση.  Η αναγγελία του ήρθε στον απόηχο της έκθεσης της κυβέρνησης στην οποία διαπιστώθηκε ότι  περισσότεροι από 28.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την βία γύρο από τα ναρκωτικά δεδομένου ότι η υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ στρατιωτική καταστολή των καρτέλ ξεκίνησε τριάμισι χρόνια πριν, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του  ο Καλντερόν. Περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη συνοριακή πόλη της Σιουδάδ Χουάρες.

Για τη συνέχεια πατήστε στο

Τέσσερα νομοσχέδια, που επιδιώκουν την αποποινικοποίησης ή νομιμοποίηση των ναρκωτικών είναι σε συζήτηση στην Βουλή των Αντιπροσώπων του Μεξικού. Ένα άλλο κυκλοφορεί στην Γερουσία. Εν τω μεταξύ, ο πρώην πρόεδρος του Μεξικού Βισέντε Φοξ, ο οποίος ήταν βασικός σύμμαχος των ΗΠΑ στον πόλεμο κατά των ναρκωτικών, υποστήριξε την νομιμοποίηση των ναρκωτικών, λέγοντας ότι η απαγόρευση έχει αποτύχει να μειώσει τη βία και τη διαφθορά.

«Έχω προτείνει τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών, διότι πιστεύω ότι η κυβέρνηση αδυνατεί να σχεδιάσει μια πολιτική στην πράξη που θα έκανε τα παιδιά μας να μην θέλουν να κάνουν χρήση ναρκωτικών. Αυτό δεν είναι δυνατόν. Αυτό δεν θα συμβεί ποτέ. Η απαγόρευση φαίνεται να προκαλεί το αντίθετο αποτέλεσμα. Η απαγόρευση, αυτό που κάνει είναι να προκαλεί μεγαλύτερο ενδιαφέρον, πρόκειται για το μήλο, στην περίπτωση του Αδάμ και της Εύας,. Αυτό που βλέπετε στην Ολλανδία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν αφήσει ελεύθερα τα ναρκωτικά, είναι ότι η κατανάλωση δεν έχει αυξηθεί σημαντικά».

Εκτός από τον , Βισέντε Φοξ, που ήταν στενός σύμμαχος του Μπους και πριν από αυτό, ήταν επικεφαλής της Coca-Cola στο Μεξικό, τον περασμένο χρόνο, ένας άλλος πρώην πρόεδρος του Μεξικού, ο Ernesto Zedillo, άσκησε πίεση για  την αποποινικοποίηση σε μια ευρέως δημοσιοποιημένη έκθεση που συντάχθηκε από κοινού με τους πρώην ηγέτες της Κολομβίας και της Βραζιλίας.

Στο Μεξικό έχουν δημιουργηθεί  οργανώσεις βάσης που επιμένουν ότι η νομιμοποίηση δεν είναι μόνο ένα βήμα προς τον τερματισμό αυτής της βίαιης εκστρατείας κατά του οργανωμένου εγκλήματος, αλλά και αναγκαία για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για την εύρυθμη μεταχείριση των καταναλωτών ναρκωτικών εντός της χώρας

Πιστεύουν ότι στην πραγματικότητα, ο Πρόεδρος Calderón έκανε αυτή την αναφορά της νομιμοποίησης των ναρκωτικών ως μέρος του σχεδίου  των διαβουλεύσεων με διάφορους τομείς της μεξικανικής κοινωνίας σε αυτό που αποκαλείτε, ο διάλογος για τη στρατηγική της ασφάλειας αναφερόμενος στα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα που πρέπει να αναλυθούν και αμέσως μετά παρουσιάστηκε  , όπως αναφέρθηκε, ως ενάντιος της νομιμοποίησης.

Για πολλούς ανθρώπους, αυτό αντί να είναι μια σοβαρή πρόταση, είναι μια προσπάθεια να αποφευχθεί μια πραγματική συζήτηση που θα συνοδεύεται από τις αναγκαίες διαδικασίες για την ανάλυση και την υποχρεωτική εφαρμογή σε μελέτες του πραγματικού αντίκτυπου της νομιμοποίησης για το οργανωμένο έγκλημα, πράγμα που θα είχε σαν αποτέλεσμα να αποσπάσει την προσοχή από το γεγονός ότι ο διάλογος αυτός αποκαλύπτει την βαθιά δυσαρέσκεια και την έλλειψη εμπιστοσύνης στον υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ πόλεμο των ναρκωτικών του Calderón . Δεν υπάρχει πραγματικά καμία αμφιβολία ότι η νομιμοποίηση των ναρκωτικών είναι ένα θετικό μέρος μιας πραγματικής ανάλυσης και η  πιο βιώσιμη εναλλακτική λύση  στην αδυναμία λήξης αυτού του πολέμου των ναρκωτικών, αλλά αυτή τη στιγμή εμείς δεν το βλέπουμε αυτό ως βιώσιμο, και είναι αμφίβολο ότι Καλντερόν έχει οποιαδήποτε πρόθεση πραγματικά να αλλάζει το μοντέλο του πολέμου κατά των ναρκωτικών.

Έχουν γίνει  αναφορές κατά τα τελευταία χρόνια ότι η καλλιέργεια ναρκωτικών στο Μεξικό, όχι μόνο  της μαριχουάνας, αλλά και του όπιου, έχουν αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια. Οι περισσότεροι το αποδίδουν στο ότι  αυξανόμενος αριθμός των αγροτών αποποιήτε τις παραδοσιακές καλλιέργειες ως αποτέλεσμα της πολιτικής της NAFTA, . Ο μόνος τρόπος για να έχει κάποιος αγρότης αξιοπρεπές εισόδημα είναι να καταφύγει στην καλλιέργεια ναρκωτικών.

Το οργανωμένο έγκλημα προσφέρει όλα όσα η κυβέρνηση δεν προσφέρει. Υψηλότερη τιμή για το προϊόν, τις πιστώσεις, τους σπόρους, τα είδη των συνθηκών που χρειάζονται οι αγρότες για να καλλιεργούν. Και σε αυτές τις συνθήκες, οι αγρότες αλλάζουν προς τα ναρκωτικά καλλιέργειες.

Το βασικό πρόβλημα τώρα είναι ότι ο πόλεμος των ναρκωτικών γίνεται μια δικαιολογία, για  να καταστέλλουν  τομείς και οργανισμοί που είναι ανεξάρτητοι. Βλέπουμε ένα πραγματικό πρόβλημα σε αυτό που αποκαλούμε, ποινικοποίηση της κοινωνικής διαμαρτυρίας. Έτσι, οι αυτόχθονες κινήσεις και άλλα  κινήματα αγροτών γίνονται στόχοι καταπίεσης και καταστολής, από το στρατό με την δικαιολογία του πολέμου των ναρκωτικών.

Η γενικευμένη φτώχια είναι από τους σημαντικότερους λόγους ένταξης των νέων στα καρτέλ των ναρκωτικών. Τα τελευταία χρόνια οι Μεξικάνοι που ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας αυξήθηκαν κατά 5,8 εκατομμύρια ψυχές, αποτελώντας έδαφος πρόσφορο για συλλογή από τα καθάρματα των καρτέλ. Στην ουσία η ένταξη σε αυτές τις ομάδες αποτελεί τον μοναδικό τρόπο επιβίωσης για εκατομμύρια ανθρώπους

Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης στρατιωτικοποίησης των συνόρων ΗΠΑ-Μεξικού την Παρασκευή, ο Obama υπέγραψε ένα νέο νομοσχέδιο 600 εκατομμύριων δολαρίων για την ανάπτυξη περίπου 1.500 νέων περιπολίων στα σύνορα καθώς και δύο εναέριες περιπολίες επιτήρησης. Το νομοσχέδιο γρήγορα ψηφίστηκε από το Κογκρέσο σε μια σπάνια επίδειξη του δικομματισμού. Κατά την διάρκεια της προεδρίας του , έχουν αυξηθεί οι συλλήψεις, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και οι απελάσεις μεταναστών  καλύπτουν το 85% εκείνων που έχουν την ατυχία να συλληφθούν.  Οι επίδοξοι μετανάστες οδηγούνται να αναζητήσουν διαδρόμους εισόδου διαμέσου των ερήμων με αποτέλεσμα να αυξάνετε δραματικά ο αριθμών που πεθαίνουν στα αφιλόξενα εδάφη. Σχεδόν καθημερινά προωθούνται ρατσιστικά διατάγματα και συστηματικά καλύπτονται παραβιάσεις των δικαιωμάτων των εξαθλιωμένων μεταναστών , ενώ σε κάποιες πολιτείες ακόμα και η αλληλεγγύη αποτελεί κολάσιμη παράβαση.

Η ενορχηστρωμένη θηριωδία συμπληρώνετε από την οργανωμένη δυσφήμηση των μεταναστών και την στρατηγική της εγκληματικοποίησης τους προϊδεάζοντας και προετοιμάζοντας τους πολίτες στην εξολόθρευση των «ανεπιθύμητων ξένων»

Πηγή : Indymedia

About kyan

Raised on the mountains of western Greece, studied by the sea in the north of Greece, went underwater (The Netherlands) to work. Music, hip-hop in particular, is my specialty. Most of my posts are in Greek and they rant about the defeat of capitalism and the rise of the weak.

Posted on 22/08/2010, in Κόσμος, Πολιτική and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: