Ψήφος στα 16 : η νέα μεταπολίτευση;

Η κρίση που διέρχεται το ελληνικό πολιτικό σύστημα τους τελευταίους μήνες, μετά την ανάδυση φαινομένων ευρείας διαφθοράς και την προσφυγή της χώρας σε διαδικασίες διεθνούς οικονομικού ελέγχου (μηχανισμός στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ), έχει πυροδοτήσει μια συζήτηση για την αδήριτη ανάγκη ανανέωσης του.

Ο εμπλουτισμός της «δημοκρατίας» μας θα απαιτούσε την ζωογόνο συνεισφορά του νεανικού εκλογικού σώματος, το οποίο συνήθως τηρεί παθητική στάση ή αποστασιοποιείται από τα κοινά.

Το τμήμα του πληθυσμού που ανήκει στις ηλικιακές κλάσεις των 16 και 17 χρόνων είναι κατά κανόνα άφθαρτο, δεν έχει ακόμη «μολυνθεί» από τη νόσο της κομματικής εξάρτησης, ούτε έχει προστρέξει στην πολιτική διαμεσολάβηση για τις συναλλαγές του με το δημόσιο τομέα.

Επιπλέον, οι 16άρηδες και 17άρηδες διαθέτουν πολύ περισσότερες παραστάσεις και ερεθίσματα σε σχέση με τις προηγούμενες δεκαετίες λόγω του τηλεοπτικού πλουραλισμού και της επέλασης του Ιντερνετ. Άλλωστε, από τα 15 και μετά οι νέοι μπορούν να νυμφευθούν, να ενταχθούν στο εργατικό δυναμικό, να εγκαταλείψουν το σχολείο, να υποστούν τις συνέπειες του ποινικού δικαίου κι, επομένως, δεν υπάρχει σοβαρός λόγος για να στερούνται την πρόσβαση στους μηχανισμούς πολιτικής συμμετοχής.

Για τη συνέχεια πατήστε στο

Σε άλλες χώρες οι νέοι έχουν δικαίωμα ψήφου στις γενικές εκλογές από τα 15 χρόνια (Ιράν), τα 16 (Βραζιλία, Κούβα, Νικαράγουα), τα 17 (Ινδονησία, Σουδάν). Ακόμη, οι νέοι μπορούν να ψηφίσουν στις τοπικές εκλογές στην Αυστρία, την Ολλανδία, τη Φλάνδρα, μερικές πολιτείες των ΗΠΑ, στον Καναδά και αλλού.

Συγκεφαλαιώνοντας, προτείνουμε την παραχώρηση του δικαιώματος ψήφου στα 16 χρόνια στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές από τον ερχόμενο Νοέμβριο. Στη συνέχεια το δικαίωμα αυτό θα μπορούσε να επεκταθεί πρώτα στις ευρωεκλογές και σε μια επόμενη φάση στις βουλευτικές εκλογές. Τέλος, το ζήτημα της συμμετοχής των νέων σε ενδεχόμενα δημοψηφίσματα εθνικής εμβέλειας (που, άλλωστε, σπάνια προκηρύσσονται στη χώρα μας) θα πρέπει να τύχει περαιτέρω μελέτης και διαλόγου.

Με αυτό τον τρόπο η ψήφος στα 16 θα συνδράμει το πολιτικό σύστημα να υπερβεί τα αλλεπάλληλα πλήγματα που δέχτηκε τα τελευταία χρόνια, εισφέροντας σε μια νέα μεταπολίτευση.

Γράφει ο Θεόδωρος Κουτρούκης (Δρ. Θεόδωρος Α. Κουτρούκης, Επικ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου) από το Ελ. Καφενείο

Να υπενθυμίσουμε απλά ότι παρόμοια συζήτηση είχα ανοίξει και το Δεκέμβριο του 2008 μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από την κυβέρνηση Καραμανλή, χωρίς όμως να προχωρήσει ιδιαίτερα…

Διαβάστε σχετικά στο ant1news – Εισηγήσεις σε Καραμανλή για ψήφο στα 16

Advertisements

Posted on 01/09/2010, in Κοινωνία, Παιδεία - Πανεπιστήμια, Πολιτική and tagged , . Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: