Ο.Κ. ;;; Από πού προέρχεται η λέξη;

Το ακρώνυμο » Ο.Κ.» χρησιμοποιείται παγκοσμίως από δισεκατομμύρια ανθρώπους όλων των εθνικοτήτων, πολιτισμών και ηλικιών, όταν θέλουν να δηλώσουν συμφωνία ή να εκφράσουν πως όλα πάνε καλά.

Από ποια γλώσσα άραγε «δανείστηκε» ολόκληρος ο πλανήτης το «Ο.Κ»? Πότε ακούστηκε για πρώτη φορά και γιατί? Ποιος είναι ο άνθρωπος που χρησιμοποίησε πρώτος από όλους τα δύο αυτά γράμματα μαζί;

Είναι ελληνικό το ΟΚ;

Τα τελευταία χρόνια μέσα από το ίντερνετ κυκλοφορεί μεταξύ σοβαρού και αστείου η άποψη οτι το «Ο.Κ» – η πιο αναγνωρίσιμη φράση σε ολόκληρο τον κόσμο – προέρχεται από την ελληνική γλώσσα και σημαίνει «Ολα Καλά».

Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν φανατικά την θεωρία αυτή αλλά ακόμη περισότεροι εκείνοι που γελούν ειρωνικά. Πριν απορρίψουμε ή υιοθετήσουμε την άποψη  περί «ελληνικότητας» του «Ο.Κ» ελάτε να μάθουμε πώς ξεκινησε η ιστορία αυτή. Γιατί παρά την βεβαιότητα κάποιων ότι πρόκειται για μια «ανυπόστατη φημη» που ξεκίνησε από «ελληναράδες» που θεωρούν ότι τα πάντα έχουν ελληνικές ρίζες, η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική. Το pyles.tv συγκέντρωσε όλα τα σχετικά στοιχεία. Τα συμπεράσματα, δικά σας!

Για τη συνέχεια πατήστε στο

Εκδοχή πρώτη: ΟΚ=Όλα Καλά

Η άποψη ότι το «Ο.Κ» προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων «Όλα Καλά» δεν είναι καθόλου σύγχρονη όπως θέλουν να υποστηρίζουν οι άγγλοι που έχουν «καπαρώσει» για λογαριασμό τους την πατρότητα του «Ο.Κ».

Την θεωρία αυτή την συναντάμε πρώτη φορά το 1913 από τον αυστραλό εκδότη John Alfred Huyers. Την χρονιά εκείνη ο  Huyers εκδίδει το βιβλίο του ελληνοαμερικανού καλλιτέχνη και συγγραφέα George Demetrios με τίτλο «When I was a boy in Greece».

Σε αυτό αναφέρεται οτι οι ναύτες των ελληνικών πλοίων που ταξίδευαν από το ένα άκρο του πλανήτη στο άλλο, χρησιμοποιούσαν διαρκώς την φράση «Ο.Κ» εννοώντας «Όλα Καλά». Επειδή οι περισσότεροι ήταν αγράμματοι και φυσικά δεν γνώριζαν καμμία ξένη γλώσσα, είχαν καθιερώσει αυτόν τον τρόπο για να συνενοούνται στα διάφορα λιμάνια που έδεναν και να δίνουν το μήνυμα πως όλα είναι εντάξει.

Ο Huyers  διατύπωσε την άποψη ότι κάπως έτσι το «ΟΚ» ξεκίνησε από τους έλληνες ναυτικούς  και στη συνέχεια το υιοθέτησαν οι έλληνες μετανάστες που δούλευαν στην Αμερική – τόσο στα λιμάνια όσο και στην κατασκευή του αμερικανικού σιδηροδρόμου.Αυτοι ήταν που το  προσάρμοσαν στην προφορά της αμερικανικής γλώσσας καθιερώνοντας το ως «Okay».

Σταδιακά οι έλληνες εργάτες άρχισαν να γράφουν το «ΟΚ» πάνω στα κιβώτια που ήταν έτοιμα για φόρτωση και τα οποια ταξίδευαν σε ολόκληρο τον πλανήτη. Με αυτόν τον τρόπο έφτασε σε κάθε γωνια της γης με την σημερινή του σημασία δηλ. «όλα είναι καλά». Αν και ο ισχυρισμός αυτός δεν αποδεικνύεται, ακούγεται πολύ πειστικός.

Μια ακόμα πιο ενδιαφέρουσα εκδοχή

Κλικ για μεγεθυνση

Δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στην εφημερίδα «The Times» στις 29/10/1939 ενώ λίγα χρόνια αργότερα – το 1942 – χρησιμοποιήθηκε από τον καθηγητή Robert Weber σε επιστημονικό άρθρο με τίτλο «The Greek OK» που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα του Πανεπιστημίου Duke.

Σύμφωνα με αυτήν την άποψη το «ΟΚ» όχι μόνο είναι ελληνικής προέλευσης αλλά πρωτοεμφανίστηκε τον 10 μ.χ αιώνα παρακαλώ !! Συγκεκριμένα το 920 μ.χ. ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος ο Πορφυρογέννητος είχε παραγγείλει την συγγραφή 20 βιβλίων με θέμα την γεωπονία και τίτλο «Γεωπονικά».

Οι συγγραφείς της συγκεκριμένης συλλογής είναι άγνωστοι αλλά είναι βέβαιο πως βασίστηκαν στο ομώνυμο έργο του Κασσιανού Βάσσου τα «Γεωπονικά» του 6ου μ.χ. αιώνα. Στα «Γεωπονικά» του 10ου μ.χ. αιώνα , λοιπόν, υπήρχε το βιβλίο 13 με  θέμα  «μέθοδοι καταπολέμησης επιβλαβών για την γεωργία ζωυφίων, εντόμων και ερπετών».

Στο κεφάλαιο 15, γραμμή 9, αναφέρεται οτι  οι αρχαίοι  έλληνες είχαν ανακαλύψει μια «μαγική επίκληση» για να διώχνουν  τους… ψύλους μακρυά από τις καλλιέργειες και τα σπίτια τους. Για να γίνει αυτο φώναζαν δυο φορές «ωχ, ωχ».

Όταν τα βιβλία αυτά μεταφράστηκαν στα αγγλικά η συγκεκριμένη φράση αποδόθηκε ως «Ομέγα Χι» δηλ. «Omega Khi=OK». Επειδή την εποχή εκείνη το πρόβλημα των ψύλλων που κατέστρεφαν καλλιέργειες ήταν πολύ μεγάλο αφού ολόκληρες περιοχές ζούσαν από αυτές, σύντομα το «OK , OK» διαδόθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο και ταυτίστηκε με το «όλα πάνε καλά», ενοώντας οτι σώσαμε τις καλλιέργειες και τις περιουσίες μας!!

Εκδοχή τρίτη : το Ο.Κ. εμφανίστηκε στον μεσαίωνα.

Μια εκδοχή θέλει το «Ο.Κ.» να πρωτοχρησιμοποιείται στον μεσαίωνα . Μετά από το τέλος κάθε μάχης ένας στρατιώτης ανέβαινε σε ένα ψηλό σημείο ορατό από το κέντρο της πόλης και έγραφε με μεγάλα γράμματα σε ένα πανί  τον αριθμό των νεκρών σταρτιωτών. Δίπλα στον αριθμό έβαζε το γραμμα «K» από την αγγλική λέξη «Killed» ( = σκοτωμένοι).

Έτσι εαν οι νεκροι ήταν εικοσιπέντε , το πανί θα έγραφε «25 k» αν ήταν επτά «7 K» κλπ.στην ιδανική περίπτωση που κανεις δεν είχε χάσει την ζωή του ο στρατιώτης έγραφε «0 k» δηλαδή «Μηδέν νεκροί», άρα «όλα καλά» !! Και αυτή η θεωρία, αν και θα μπορούσε να είναι η σωστή, δεν έχει ποτέ τεκμηριωθεί από κάποιο ιστορικό ντοκουμέντο.

Εκδοχή τέταρτη : το «Ο.Κ.» ανήκει στην διάλεκτο ινδιάνικης φυλής και διαδόθηκε από τον 7ο πρόεδρο των Η.Π.Α!

Σύμφωνα με μια άλλη θεωρία – πολύ δημοφιλή στους αμερικανούς – το «Ο.Κ» προέρχεται από την διάλεκτο των Ινδιάνων Choctaw οι οποίοι χρησιμοποιούσαν την λέξη «okeh» που σήμαινε «έτσι είναι». Για πολλά χρόνια η παραπάνω εκδοχή εμφανιζόταν ως η επικρατέστερη γαι την ετυμολογία του «Ο.Κ».

Οι υποστηρικτές της μάλιστα εμφάνιζαν και αποδεικτικά στοιχεία: το 1790 , έλεγαν, ο αμερικανός πολιτικός  Andrew Jackson – και αργότερα ο 7ος πρόεδρος των ΗΠΑ- άκουσε την φράση από ινδιάνους κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού. Γνωστός για την ιδιόμορφη προφορά του ο Jackson ενθουσιάστηκε από το «okeh» και άρχισε να το χρησιμοποιεί στις δημόσιες εμφανίσεις του.

Μετά τον θάνατό του, ένας αμερικανός ιστορικός, ο Albigence Putnam, εμφάνισε ένα χειρόγραφο σημείωμα του Jackson στο οποίο αναγραφόταν το «ΟΚ». Πολλά χρόνια μετά ο Woodford Heflin – κάνοντας γραφολογική ανάλυση στο χειρόγραφο κατέληξε στο συμπέρασμα οτι επρόκειτο για «κακογραμμένο» «O.R» ως συντομογραφία του «Ordered Recorded».

Εκδοχή πέμπτη : το «Ο.Κ.» ήταν ειρωνία των «σοβαρών» δημοσιογράφων προς τους αγράμματους αμερικανούς!

Ο Alen Walker Read μετα από χρόνια ερευνών ισχυρίστηκε οτι βρήκε την  «άκρη του νήματος» για το Ο.Κ. Σύμφωνα με την θεωρία του οτι την δεκαετία του 1830 στην Βοστόνη ήταν πολύ «στη μόδα» τα ακρώνυμα.

Παράλληλα  το ποσοστό των αναλφάβητων ήταν πολύ μεγάλο και οι «σοβαρές» εφημερίδες της εποχής συνήθιζαν να ειρωνεύονται τους αγράμματους ανθρώπους χρησιμοποιώντας την «φωνητική γραφή», δηλαδή έγραφαν τις λέξεις όπως αυτές ακούγονταν.

Το πρωινό της 23ης Μαρτίου 1839 λοιπόν η εφημερίδα Morning Post της Βοστόνης αποφάσισε ένα ακρώνυμο για να «κοροϊδέψει» την ανορθογραφία πολλών πολιτών. Σε καποιο άρθρο έγραψε το  ακρώνυμο «Ο.Κ.» σημειώνοντας μέσα σε παρένθεση ότι προέρχεται από τις λέξεις «Oll Korekt» που σήμαιναν «Όλα Σωστά». Όπως αντιλαμβάνεστε το «Oll Korekt» είναι η φράση «All Correct» γραμμένη όμως όπως ακριβώς ακούγεται.

Εκδοχή έκτη : το «Ο.Κ»  ήταν δημιούργημα διαφημιστών !!

Έναν περίπου χρόνο μετά το δημοσίευμα της Morning Post, οι ΗΠΑ ετοιμάζονταν  για την εκλογή του 8ου αμερικανού προέδρου. Απόλυτο φαβορί ήταν ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Martin Van Buren ο οποιος καταγόταν από την περιοχή Old Kinderhook της Νέας Υόρκης.  Το χωριό αυτό φημιζότανε για τα εξαιρετικής ποιότητας μήλα του τα οποια εξάγονταν σε όλον τον κόσμο. Στα κιβώτια τα οποια μετέφεραν τα μήλα αναγράφονταν τα αρχικα «Ο.Κ» που σήμαιναν «Old Kinderhook»  και με τον καιρό ταυτίστηκαν με την υψηλή ποιότητα.

Καταγόμενος από την περιοχή αυτη ο Martin Van Buren συχνά χρησιμοποιούσε το παρατσούκλι «Old Kinderhook» για να υποδηλώσει την διαφορά του από τους υπόλοιπους πολιτικού. Ετσι όταν 1840 οι επικοινωνιολόγοι του αναζήτησαν ένα κεντρικό σύνθημα για την προεκλογική του εκστρατεία αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν αυτό ακριβώς: «Vote for Old Kinderhook! Vote for O.K»

Από όπου κι αν εμπνεύστηκαν οι διαφημιστές του Van Buren  το «Ο.Κ»  είναι κοινώς αποδεκτό ότι η επιλογή τους δικαιώθηκε πανηγυρικά: ο Martin Van Buren, ο mr «Old Kinderhook» ή αλλιώς ο κύριος «O.K» εξελέγη 8ος πρόεδρος των ΗΠΑ!! Ακόμη κι αν οι επικοινωνιολόγοι του δεν δημιουργησαν οι ίδιοι το ΟΚ οφείλουμε να ανγνωρίσουμε οτι μάλλον συνέβαλαν σημαντικά στην διάδοση του !!!

Πηγή : Pyles.tv 1 Pyles.tv 2 Pyles.tv 3

Advertisements

Posted on 04/09/2010, in Ιστορία - Θρησκείες, Κόσμος and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: