Liu Xiaobo: Ο Κινέζος αντιφρονούντας αγνοεί ότι βραβεύθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης, μαζικές συλλήψεις υποστηρικτών του εχθές στην Κίνα με τη γυναίκα του να εκδιώκεται από το Πεκίνο!!!

Ο Λιου Σιαομπό αγνοεί ότι κέρδισε το Νόμπελ Ειρήνης. Βρίσκεται εδώ και δύο χρόνια στη φυλακή καταδικασμένος σε 11ετή κάθειρξη για «ανατρεπτική δράση κατά του κράτους». Την ώρα της ανακοίνωσης από τη Νορβηγική Επιτροπή Βραβείων, τα ξένα δίκτυα εξαφανίστηκαν από τις τηλεοράσεις της Κίνας.

Η Νορβηγική Επιτροπή, (ειδικά το Νόμπελ Ειρήνης δεν απονέμεται από τη Σουηδική Ακαδημία) απένειμε το φετινό βραβείο στον 54χρονο διανοούμενο Λιου Σιαομπό έχοντας βεβαίως πλήρη επίγνωση ότι πρόκειται για τον διασημότερο αντιφρονούντα της Κίνας και αγνοώντας τις προειδοποιήσεις της κυβέρνησης του Πεκίνου να μην «επιβραβευθεί» η αντικαθεστωτική του δράση.

Απειλή διπλωματικής ρήξης

Με μια απόφαση που έρχεται σε ευθυεία τροχιά σύγκρουσης με τις αρχές του Πεκίνου, και η οποία δεν αποκλείεται να προκαλέσει ακόμη και διπλωματική κρίση στις διμερείς κρατικές σχέσεις, η νορβηγική επιτροπή των Νόμπελ ανακοίνωσε πως ο 54χρονος Λιου Σιαομπό κερδίζει το βραβείο για «τον μακρόχρονο μη βίαιο αγώνα του για τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα». Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 1.5 εκατομμυρίων δολαρίων και θα απονεμηθεί στο Όσλο στις 10 Δεκεμβρίου.

Για τη συνέχεια πατήστε στο 

Ο πρόεδρος της Επιτροπή, Θορμπγιορν Γιάγκλαντ, επισημαίνοντας πως η απόφαση αυτή θα χαρακτηριστεί «αμφιλεγόμενη» από πολλές πλευρές και τονίζοντας ότι «η νέα θέση της Κίνας στην παγκόσμια σκηνή θα έπρεπε να έχει αυξήσει την υπευθυνότητά της», σημείωσε: «Η Επιτροπή έχει την πεποίθηση ότι υπάρχει στενός σύνδεσμος ανάμεσα στα ανθρώπινα δικαιώματα και την ειρήνη».

«Εκοψαν στον αέρα» BBC και CNN

Ο Λιου Σιαομπό ο οποίος έχει φυλακιστεί κατ’ επανάληψη στο παρελθόν, ήταν ένας από τους συντάκτες της «Χάρτας 08» – ενός μανιφέστου για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στην Κίνα – που συντάχθηκε κατά το πρότυπο της «Χάρτας 77» των Τσεχοσλοβάκων αντιφρονούντων στη δεκαετία του ΄60,

Η «Χάρτα 08» απαιτεί τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας της έκφρασης, καθώς και τη διενέργεια εκλογών για μια «ελεύθερη, δημοκρατική και συνταγματική χώρα».

Την περασμένη εβδομάδα το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε την επιτροπή Νόμπελ να μην απονείμει το βραβείο στον Λιου Σιαομπό, καθώς κάτι τέτοιο -όπως είπε- αντιβαίνει στις αρχές του βραβείου.

Καθόλου τυχαία, καθώς αναγγέλλονταν το όνομα του νικητή του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης, στην Κίνα διακόπηκε η τηλεοπτική μετάδοση τόσο του βρετανικού δικτύου BBC όσο και του αμερικανικού CNN. Από χθες το βράδυ, όσοι αναζητούσαν στο διαδίκτυο κάτι σχετικό με το «Νόμπελ Ειρήνης» ή το όνομα «Λιού Σιαομπό» στην Κίνα δεν έβρισκαν τίποτε, τα SMS με το όνομα του Νομπελίστα δεν έφταναν στον προορισμό τους και λογοκρισία επιβλήθηκε στα ρεπορτάζ ξένων τηλεοπτικών δικτύων

Ο Τσέχος θεατρικός συγγραφέας και πρώην πρόεδρος Βάτσλαβ Χάβελ καθώς και ο Νομπελίστας Ειρήνης, αιδεσιμότατος Ντέσμοντ Τούτου, ήταν ανάμεσα σε εκείνους που υποστήριξαν την υποψηφιότητα του Λιου «λόγω της αποφασιστικής και ειρηνικής προάσπισης των μεταρρυθμίσεων». Πολλοί κινέζοι αντιφρονούντες είχαν συνυπογράψει επιστολή υποστήριξης της υποψηφιότητας Λιού.

Απο τη θρυλική Τιενανμέν, «εγκληματίας» κατά του κράτους

 

Κλικ στην εικόνα για να διαβάσετε τι έγινε στην Τιανανμέν το 1989

 

Πρώτη φορά ο Λιου είχε φυλακιστεί για την συμμετοχή του στο φοιτητικό μεταρρυθμιστικό κίνημα της Πλατείας Τιενανμέν το 1989. Είχε επιστρέψει από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου δίδασκε στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης, ειδικά για να συμμετάσχει στο κίνημα, αλλά συνελήφθη και φυλακίστηκε για δυο χρόνια χωρίς ποτέ να δικαστεί, ενώ εκτοπίστηκε σε στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας την τριετία 1996 – 1999. Εκτός από πολιτικός ακτιβιστής και… «εγκληματίας» -σύμφωνα με τις κατηγορίες του κινεζικού κράτους- ο Λιου Σιαομπό είναι συγγραφέας, υπήρξε δε καθηγητής σε πανεπιστήμιο του Πεκίνου, μέχρις ότου εκδιώχθηκε και πλέον εκτίει ποινή κάθειρξης 11 χρόνων με την κατηγορία της «απόπειρας ανατροπής του καθεστώτος».

Ο δικηγόρος του Λιου τον είχε ενημερώσει πως ήταν ανάμεσα στους υποψήφιους για το βραβείο Νόμπελ, αλλά όσον αφορά την βράβευσή του πιθανότατα δεν γνωρίζει τίποτε διότι απαγορεύεται να συνομιλεί για τρέχοντα θέματα με όσους τον επισκέπτονται στην φυλακή Τζιντσού, στην επαρχία Λιαονίνγκ της βορειο-ανατολικής Κίνας. Του επιτρέπεται να βλέπει τη σύζυγό του μια ώρα κάθε μήνα, παρουσία δυο φρουρών, ενώ παράλληλα τον καταγράφει κάμερα ασφαλείας.

Ο Λιου Σιαομπό μπορεί να είναι διάσημος σε όλο τον κόσμο, όμως στην Κίνα ελάχιστοι τον γνωρίζουν.

Μαζικές συλλήψεις αντιφρονούντων μετά τη βράβευση του

Την ίδια ώρα που οι οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξέφραζαν την ικανοποίηση τους για την βράβευση του Λιού, Σιαομπό, η αστυνομία συνέλαβε δεκάδες υποστηρικτές του που γιόρταζαν χθες Παρασκευή το σημαντικό αυτό γεγονός, επισήμανε η οργάνωση Υπερασπιστές των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Κίνα (CHRD) με έδρα το Χονγκ Κονγκ.

Η αστυνομία ανάγκασε τη σύζυγο του βραβευθέντος να εγκαταλείψει το Πεκίνο και θεωρείται ότι την έχουν μεταφέρει στην πόλη Τζιντσού  όπου εκείνος είναι φυλακισμένος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Global Times, η επιτροπή των Νόμπελ «ατιμάστηκε» και το βραβείο «υποβαθμίστηκε σε ένα πολιτικό εργαλείο που υπηρετεί αντικινεζικά συμφέροντα».

«Για μια ακόμα φορά η επιτροπή των Νόμπελ έδειξε την αλαζονεία και την προκατάληψη της απέναντι σε μια χώρα που έχει σημειώσει τις τελευταίες τρεις δεκαετίες σημαντική πρόοδο στον οικονομικό και κοινωνικό τομέα», επισημαίνει η εφημερίδα αναφερόμενη και στην βράβευση με το Νόμπελ Ειρήνης του Δαλάι Λάμα το 1989.

«Είναι προφανές πως το Νόμπελ Ειρήνης φέτος δόθηκε για να ερεθίσει την Κίνα, αλλά δεν θα το πετύχει. Η Κίνα θα αντισταθεί στις προσπάθειες επιβολής των δυτικών αξιών», καταλήγει σχετικό δημοσίευμα της ίδιας εφημερίδας.

About kyan

Raised on the mountains of western Greece, studied by the sea in the north of Greece, went underwater (The Netherlands) to work. Music, hip-hop in particular, is my specialty. Most of my posts are in Greek and they rant about the defeat of capitalism and the rise of the weak.

Posted on 09/10/2010, in Ανεξαρτησία στην κοινωνία, Κόσμος and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink. 1 σχόλιο.

  1. “Φίλοι μου, έχω επιστρέψει στο σπίτι. Στις 8 Οκτωβρίου ετέθην σε κατ’ οίκον παρακολούθηση. Αγνοώ πότε θα μπορέσω να δω οποιονδήποτε.

    Το κινητό μου τηλέφωνο είναι εκτός λειτουργίας και δεν μπορώ να λάβω, ούτε και να κάνω κλήσεις»

    “Είδα τον Σιαομπό και στις 9 Οκτωβρίου του είπα μες στην φυλακή πως κέρδισε το βραβείο. Θα σας πω περισσότερα αργότερα. Παρακαλώ, όλοι εσείς που μπορείτε, βοηθήστε με να επικοινωνώ μέσω του Twitter. Ευχαριστώ”

    Με το σύντομο αυτό σημείωμά της στο Twitter, η σύζυγος του Κινέζου αντιφρονούντα, που τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ 2010, επιβεβαίωσε τη Δευτέρα (11/10) πως έχει τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό στο Πεκίνο, χωρίς να έχει δυνατότητα τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον έξω κόσμο.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: