«Οι κρατούμενοι, όπως και οι ελεύθεροι άνθρωποι, έχουν δικαιώματα. Πρέπει να τα διεκδικούν»

Ένας Γερμανός μιλά για τις ελληνικές φυλακές

Ο 31χρονος Timo Behrendt αποφυλακίστηκε από τις Δικαστικές Φυλακές Διαβατών – Οι αναμνήσεις του θυμίζουν σκηνές από το «Εξπρές του μεσονυχτίου». Βίωσε τις συνθήκες που επικρατούν στις ελληνικές φυλακές για τεσσεράμισι μήνες. Άκρατη βία, καθημερινοί εξευτελισμοί, παρεμπόριο, που περιλαμβάνει από ναρκωτικά μέχρι… ντομάτες. Προφυλακίστηκε μετά τη σύλληψή του στα επεισόδια που συνέβησαν στις 21 Φεβρουαρίου έξω από το ΑΠΘ, αποφυλακίστηκε πριν από τρεις ημέρες και περιγράφει τη ζωή ενός κρατουμένου στις Δικαστικές Φυλακές Διαβατών.

«Ήθελα να πω σε όλους το τι συμβαίνει εκεί μέσα. Δεν υπάρχουν νόμοι. Υπάρχουν οι δικοί τους (σ.σ. των δεσμοφυλάκων) νόμοι». Αυτή ήταν η πρώτη φράση του 31χρονου Timo, ο οποίος έπειτα από απόφαση του συμβουλίου πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης στις 27 Ιουνίου αφέθηκε ελεύθερος. Η κατάσταση την οποία περιγράφει σοκάρει. Η καθημερινότητα του κρατουμένου στις φυλακές Διαβατών περιλαμβάνει βία, ξυλοδαρμούς, εξευτελισμούς και εκμετάλλευση. «Τους πρώτους μήνες της προφυλάκισής μου έμεινα στις φυλακές Κομοτηνής, μετά με έφεραν στα Διαβατά. Τώρα που βρίσκομαι έξω μπορώ να πω ότι υπάρχουν δύο είδη φυλακών: οι δικαστικές, όπως των Διαβατών, όπου επικρατεί πραγματική τρέλα, και όλες οι άλλες«.

Για τη συνέχεια της συνέντευξης  πατήστε στο 

Είναι αλήθεια ότι υπάρχει παρεμπόριο μέσα στις φυλακές;

Υπάρχουν τα πάντα μέσα σε μία φυλακή. Μπακάλης, ψιλικατζής, χονδρέμπορος… Απλά οι τιμές διαφέρουν κατά πολύ από αυτές της αγοράς. Για παράδειγμα ένα κιλό ντομάτες αυτήν την εβδομάδα στα Διαβατά κόστιζε 2.70 ευρώ, το καρπούζι το κιλό 1 ευρώ και τα κεράσια 6 ευρώ. Υποτίθεται ότι οι έλληνες φορολογούμενοι πληρώνουν για τη συντήρηση των φυλακών, οι οποίες από την πλευρά τους πρέπει να παρέχουν στους κρατούμενους φάρμακα, τροφή, ψυχολογική υποστήριξη.

Δεν υπάρχει τίποτα από όλα αυτά. Πώς είναι δυνατόν οι διαχειριστές των φυλακών να αγοράζουν για παράδειγμα απορρυπαντικό για τα πιάτα που κοστίζει στην αγορά 1 ευρώ και μέσα στις φυλακές, για να το αγοράσει ο κρατούμενος, δίνει 3 και 5 ευρώ; Για όλες τις ασθένειες υπάρχουν τρία χάπια. Ένα πράσινο, ένα μπλε και ένα κόκκινο. Ό,τι και να έχεις, σε κάνει καλά κάποιο από αυτά τα χάπια. Ο γιατρός σε κοιτά για λίγα δευτερόλεπτα και απλώς σου δίνει ένα από τα τρία χρωματιστά χαπάκια.

Οι φύλακες πώς φέρονται στους κρατούμενους;

Πραγματικά οι σκηνές βίας που είδα να εκδηλώνονται μπροστά στα μάτια μου θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στο μυαλό μου. Εμένα δεν με πείραξε κανείς, λόγω του ότι είμαι Γερμανός και με προστάτευε το προξενείο, αφού περίμενα να αποφυλακιστώ. Οι φύλακες φέρονται στους κρατούμενους σαν να μην είναι άνθρωποι. Χτυπούσαν αδιάκριτα, με τα χέρια, με τα πόδια, με κλομπ. Χωρίς κάποιον συγκεκριμένο λόγο. Μπορεί να είχε κάποιος το πόδι του ανεβασμένο στο τραπέζι και να τον σκότωναν στο ξύλο. Για ανύπαρκτους λόγους.

Υπάρχουν στις φυλακές οργανωμένες ομάδες, αρχηγοί, τσιράκια;

Όλα τα παραπάνω «αξιώματα» υπάρχουν. Καταρχήν γίνεται ένας εσωτερικός διαχωρισμός των κρατούμενων ανάλογα με τη εθνικότητα ή το χρώμα τους. Υπάρχουν οι πτέρυγες των Ρώσων, των Αλβανών, των Ελλήνων κτλ. Σε κάθε «φατρία» υπάρχει και ένας αρχηγός, ο οποίος ελέγχει και κινεί τα νήματα και αποφασίζει για γενικότερα ζητήματα τιμωρίας, αν κάποιος νέος κρατούμενος θα γίνει μέλος, ποια θα είναι η τιμή των ναρκωτικών που εμπορεύεται η ομάδα του κτλ. Οι φύλακες γνωρίζουν ποιοι είναι οι αρχηγοί και φροντίζουν να τα έχουν καλά μαζί τους. Τους κάνουν όλα τα χατίρια.

Με τα ναρκωτικά τι ακριβώς γίνεται; Πώς κυκλοφορούν;

Κοιτάξτε. Αρχικά νομίζω πως θα έπρεπε να προβληματίσει τους υπεύθυνους αυτής της χώρας το πώς έπειτα από τόσο εξευτελιστικούς, ενδελεχείς και πολλαπλούς ελέγχους περνούν τα ναρκωτικά στη φυλακή. Και δεν μιλάμε για μικρές ποσότητες. Π.χ. σε μία φυλακή, όπως ο Κορυδαλλός, που φιλοξενεί χιλιάδες κρατούμενους και όλοι οι χρήστες χρειάζονται καθημερινά τη δόση τους, πώς είναι δυνατόν να περνούν οι κρατούμενοι τόσο μεγάλες ποσότητες μέσα στο έντερό τους, που αποτελεί και την πιο συνήθη μέθοδο εισαγωγής; Πώς είναι δυνατόν στα Διαβατά, όπου οι κρατούμενοι μένουν σε ειδικά δωματιάκια, όπου παρακολουθούνται, έως ότου αφοδεύσουν, μέσω καμερών και από φύλακες, για να φανεί εάν προσπαθούν να περάσουν στη φυλακή ναρκωτικά, να υπάρχουν εκατοντάδες χρήστες που παίρνουν τη δόση τους; Δεν είναι όλα αυτά περίεργα;

Στη δική σου περίπτωση τι έγινε; Πώς έγινε η σύλληψή σου;

Όπως έχω καταθέσει, δεν είχα καμία σχέση με τα επεισόδια. Έψαχνα μία φίλη μου μέσα στα πανεπιστήμια, και όταν έφτασα στο σημείο όπου γίνονταν τα επεισόδια από περιέργεια, έπεσαν πάνω μου αστυνομικοί και με συνέλαβαν. Ούτε πρόλαβα να καταλάβω τι γινόταν, τουρίστας ήμουν. Από εκεί και πέρα βρέθηκα στη φυλακή προφυλακισμένος για τεσσεράμισι μήνες. Αυτό δεν γίνεται πουθενά στην υπόλοιπη Ευρώπη. Είναι δυνατόν να προφυλακίζεσαι μέχρι και ενάμιση χρόνο και να αποδειχθεί έπειτα πως είσαι αθώος; Ποιος θα σου ξεπληρώσει όλο αυτό το διάστημα στη φυλακή και τα φρικτά πράγματα που ζεις εκεί μέσα; Εδώ, για να γίνει μία δίκη, περνούν χρόνια, ενώ σε όλα τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη η διαδικασία τελειώνει πολύ γρήγορα. Είδα κατηγορητήρια που ήταν δέκα σελίδες, τη στιγμή που στη Γερμανία σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα και για παρόμοιες υποθέσεις οι δικογραφίες και οι αποδείξεις φτάνουν τις 500 σελίδες!

Στη χώρα σας πάντως δεν χρειάζονται και πολλές αποδείξεις, για να καταλήξει κάποιος στη φυλακή. Πώς γίνεται να πληρώνεις εγγύηση, για να βγεις από την προφυλάκιση έπειτα από τεσσεράμισι μήνες; Είναι παράλογη η ομηρία που υποβάλλει η δικαιοσύνη! Εκτός αυτού οι αστυνομικοί σε υποβάλλουν σε μία διαδικασία, όπου με τη χρήση του άρθρου 24 θέλουν να σε κάνουν να υποδείξεις άλλα πρόσωπα ως ενόχους, για να εξασφαλίσεις εσύ ελαφρυντικά.

Στο διάστημα που ήσουν στις φυλακές Διαβατών έγιναν τρεις στάσεις κρατουμένων.

Οι κρατούμενοι, όπως και οι ελεύθεροι άνθρωποι, έχουν δικαιώματα. Πρέπει λοιπόν να τα διεκδικούν. Πριν από τρεις εβδομάδες ζούσαμε στα κελιά μας σε θερμοκρασίες που έφταναν τους 55 βαθμούς Κελσίου. Έτρεχε ο ιδρώτας, περπατούσαν πάνω μας κατσαρίδες και βρισκόμασταν συνεχώς σε κατάσταση λιποθυμίας. Κάναμε λοιπόν την εξέγερση και την επόμενη μέρα τοποθετήθηκαν ανεμιστήρες στο ταβάνι.

Το προηγούμενο Σάββατο κάναμε πάλι εξέγερση λόγω του άγριου ξυλοδαρμού ενός συγκρατουμένου μας. Το περιστατικό συνέβη, επειδή, όταν μεταφέρουν τους κρατούμενους με την κλούβα, ακουμπάνε μεταξύ τους. Αν ο διπλανός σου έχει κάνει χρήση ηρωίνης και ακουμπήσει πάνω σου ο ιδρώτας του, τότε το μηχάνημα από το οποίο περνάνε οι κρατούμενοι δείχνει ότι έχεις στην κατοχή σου ναρκωτικά. Μετά την έρευνα, και εφόσον δεν βρουν τίποτα, διότι δεν έχεις, αρχίζει το ξύλο. Έτσι έγινε και στο περιστατικό του Σαββάτου.

Τώρα που θα φύγεις τι σκοπεύεις να κάνεις;

Ευτυχώς η οικογένειά μου είναι πολύ δυνατή και από την πρώτη στιγμή όλοι ήξεραν ότι αποκλείεται να έχω αναμειχθεί στα επεισόδια. Θα γυρίσω στην κοπέλα μου, την επιχείρησή μου, αν μου έχει μείνει έπειτα από τόσο μεγάλο διάστημα απουσίας κανένας πελάτης, και τον κοινωνικό μου περίγυρο και θα έρθω ξανά στην Ελλάδα για τη δίκη. Όλη αυτή η περιπέτεια μου έχει κοστίσει πάρα πολύ και θα προσπαθήσω να ξεχάσω όσα είδα μέσα στις φυλακές.

Στους κρατούμενους που γνώρισες τι έχεις να πεις;

Να μη σταματήσουν να διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Δεν θα τους τα δώσει κανείς από εκεί μέσα. Πρέπει να αλλάξουν μόνοι τους τις φυλακές, για να γίνουν πιο ανθρώπινες. Επειδή είναι κρατούμενοι, δεν σημαίνει ότι δεν είναι και άνθρωποι.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΜΑΤΙΟ από τη σελίδα της Ιωάννας

About kyan

Raised on the mountains of western Greece, studied by the sea in the north of Greece, went underwater (The Netherlands) to work. Music, hip-hop in particular, is my specialty. Most of my posts are in Greek and they rant about the defeat of capitalism and the rise of the weak.

Posted on 15/10/2010, in Ανεξαρτησία στην κοινωνία and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: