Αντικαπνιστική υστερία ή εμπορική αλητεία;

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) και το Συντονιστικό των ιδιοκτητών Καφέ, Μπαρ, Εστιατορίων αποφάσισαν προχτές ότι τα τασάκια επιστρέφουν στα μαγαζιά τους…

Η εφαρμογή των αντικαπνιστικών νόμων και διατάξεων έχει γίνει κανονικό σήριαλ στην Ελλάδα.

Οι καφε-εστιάτορες υποστηρίζουν ότι στην παρούσα χρονική-οικονομική συγκυρία η εφαρμογή του νόμου είναι σαν καρφί στο φέρετρο των επιχειρήσεών τους. Μεταξύ μας αν περιμένουμε να βελτιωθεί η οικονομική συγκυρία, ίσως χρειαστεί να περιμένουμε χρόνια ή και δεκαετίες για την εφαρμογή του νόμου… όποτε και αν εφαρμοζόταν ο νόμος θα έβρισκαν κάτι να πουν. Τώρα χρησιμοποιούν την οικονομική κρίση και δεινή θέση της χώρας για να τρενάρουν την εφαρμογή του νόμου. Φοβούνται ότι οι πελάτες τους αντί να επισκέπτονται τα μαγαζιά τους θα πηγαίνουν πού; θα μένουν στα σπίτια τους; φοβούνται ότι οι πελάτες τους θα κρυώνουν όταν θα βγαίνουν να καπνίσουν έξω από το μαγαζί;

Σίγουρα η κατανάλωση αλκοόλ είναι συνδυασμένη με το κάπνισμα και ίσως ο καπνιστής που αναγκάζεται να μην καπνίσει κατά τη διάρκεια της εξόδου του να πίνει και λιγότερο αλκοόλ. Ωστόσο αν όλοι τηρήσουν το νόμο, αργά ή γρήγορα, τα μαγαζιά θα ξαναγεμίσουν… αν δεν ξαναγεμίσουν, δε θα είναι επειδή απαγορεύεται το κάπνισμα… αλλά επειδή μεγάλος αριθμών των μαγαζιών έχουν τιμές ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ για τα δεδομένα της οικονομικής συγκυρίας την οποία περνάμε.

Για τη συνέχεια πατήστε στο 

Σε κάποιες πόλεις του εξωτερικού η εμπειρία έδειξε ότι παρά την απαγόρευση τα μαγαζιά δε μείωσαν τον τζίρο τους αλλά ότι είχαν και περισσότερους πελάτες καθώς γέμιζαν μέσα αλλά είχαν και ένα σταθερό αριθμό ατόμων -που εναλλάσσονταν- που έβγαινε έξω από το μαγαζί για να καπνίσουν.

Ήταν αναγκαία η ολική απαγόρευση; Μεταξύ μας η Ε.Ε. και τα κράτη μέλη δεν ξύπνησαν μια μέρα και αποφάσισαν να προστατεύσουν τη δημόσια υγεία. Διαπίστωσαν, αφού χρόνια τώρα είναι γνωστό ότι το κάπνισμα επιβαρύνει την υγεία και φυσική κατάσταση του ατόμου ότι πλέον τα έξοδα για τα ασφαλιστικά ταμεία και όχι μόνο από τις δαπάνες για την αντιμετώπιση των ασθενειών που προκαλεί το τσιγάρο είναι πολύ μεγάλα. Διαφορετικά δεν πρόκειται να έφταναν σε σημείο στην ουσία να επιβάλλουν απαγορεύσεις που πλήττουν τις καπνοβιομηχανίες.

Συστηματικά τα τελευταία χρόνια η διαφήμιση του τσιγάρου έχει εξαφανιστεί όχι μόνο από την τηλεόραση αλλά και από τους υπαίθριους χώρους και τα διάφορα έντυπα -περιοδικά κτλ. Δεν το κάνουν λοιπόν για την υγεία μας μεν αλλά με τον καρκίνο από 17η αιτία θανάτου στις αρχές του 20ου αιώνα να έχει φτάσει 2η ή 3η στις μέρες μας, δεν είναι άσχημη ιδέα αυτοί που δεν καπνίζουν να μπορούν να αναπνέουν καθαρό αέρα… η άποψη ότι κανένας δεν υποχρεώνει τον μη καπνιστή να πάει σε χώρους που υπάρχει καπνός ή ότι αυτοί είναι χώροι κατ ουσίαν ιδιωτικοί δεν ευσταθεί. Δικαίωμα στη διασκέδαση, ψυχαγωγία χωρίς επιβάρυνση στην υγεία έχουν όλοι. Η σκέψη για διαχωρισμό σε μαγαζιά που επιτρέπεται το κάπνισμα και που απαγορεύεται δεν έχει νόημα γιατί σε όλες τις παρέες υπάρχουν καπνιστές και το πιο πιθανό είναι ότι τα μαγαζιά που θα απαγορεύεται το κάπνισμα θα είναι άδεια… κοινώς στην Ελλάδα όλοι θα θέλουν τα μαγαζιά τους να είναι στην κατηγορία αυτών που επιτρέπεται το κάπνισμα.

Να υπενθυμίσω ότι ξεκινήσαμε με απαγόρευση σε ορισμένα μαγαζιά, μετά πήγαμε στο μισό μαγαζί να επιτρέπεται το κάπνισμα, όπου στην ουσία το ένα τραπέζι δεν είχε τασάκι και το διπλανό είχε με αποτέλεσμα ο καπνός από το ένα τραπέζι να φτάνει και στο τραπέζι που θεωρητικά απαγορευόταν το κάπνισμα… πήγαμε σε ρύθμιση που τα καταστήματα κάτω από τα 70τ.μ με ειδικό εξαερισμό μπορούσαν να δηλωθούν ως καπνιστών, σε μαγαζιά που αν είχαν 2 ξεχωριστούς χώρους, δωμάτια μπορούσαν στο ένα να επιτρέπουν το κάπνισμα και καταλήξαμε στην ολική απαγόρευση.

Γιατί απαγόρευση; Γιατί ο νομοθέτης ήρθε να ρυθμίσει κάτι που οι θαμώνες που τους ενοχλούσε ο καπνός δεν μπορούσαν να κάνουν… να πουν σε αυτούς που καπνίζουν ότι τους ενοχλεί ο καπνός και να τους ζητήσουν να σβήσουν το τσιγάρο.

Θα μπορούσε να υπάρξει διαφορετική επίλυση του όλου θέματος; Φυσικά… αν οι μαγαζάτορες που σε μεγάλο βαθμό για να μην πούμε σχεδόν όλοι φοροδιαφεύγουν, δεν πληρώνουν υπερωρίες ή δεν κολλάνε τα κανονικά ένσημα στο προσωπικό, που δεν είναι και οι καλύτεροι εργοδότες, με τα χρήματα που κέρδιζαν έκαναν μια επένδυση σε ένα σοβαρό σύστημα εξαερισμού, η απαγόρευση δε θα ήταν απαραίτητη. Το θέμα όμως είναι ότι ένας πολύ καλός εξαερισμός κοστίζει και στην Ελλάδα οι επιχειρήσεις έχουν μάθει στην πλειοψηφία τους να μη σέβονται ούτε τους πελάτες τους ούτε τους εργαζομένους τους… Για αυτούς που δε θα μπορούσαν να καλύψουν το κόστος ενός δυνατού εξαερισμού θα έπρεπε να υπάρχει μια μορφής επιδότησης ή φοροαπαλλαγής. Βέβαια σε κάποια μαγαζιά δεν αποκλείεται ένας τέτοιος εξαερισμός να μην ήταν δυνατόν να τοποθετηθεί καθώς πολλά μαγαζιά κανονικά δε θα έπρεπε να έχουν άδειες και να λειτουργούν για πολεοδομικούς και όχι μόνο λόγους…

Για αυτό λοιπόν δεν πρόκειται να λυπηθώ τους μαγαζάτορες…

Από την άλλη η ολική απαγόρευση ίσως δώσει αφορμή σε κάποιους να προσπαθήσουν να σταματήσουν το κάπνισμα… αυτό για το κράτος μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια φορολογικών εσόδων…

Πηγή : Σχολιαστές Χωρίς Σύνορα

About kyan

Raised on the mountains of western Greece, studied by the sea in the north of Greece, went underwater (The Netherlands) to work. Music, hip-hop in particular, is my specialty. Most of my posts are in Greek and they rant about the defeat of capitalism and the rise of the weak.

Posted on 20/10/2010, in Κοινωνία and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 2 Σχόλια.

 1. ΔΗΜΗΤΡΗΣ

  Αυτοαναιρεισαι . Λες οτι επειδη ακομα και μισα μαγαζια να ηταν μη κανιζοντων αυτα θα ηταν αδεια. Ποιος θα εφταιγε γι’ αυτο. Μα βεβαια οι μη καπνιστες οι οποιοι δεν θα παταγαν σε αυτα. Πρεπει λοιπον να απαγορευσουμε παντου το καπνισμα επειδη θα ηταν αδεια τα μαγαζια για μη καπνιζοντες !!!
  Επειδη η συζητηση δεν εχει νοημα σε πληροφορω για το τι θα γινει. Αν σν το κρατος επιμενει να θεωρει τα μαγαζια δημοσιους χωρους, καπνιστες και μη καπνιστες θα χωρισουμε τα τσανακια μας. Εμεις οι καπνιστες θα βρουμε την ακρη και θα φτιαξουμε δικους χωρους διασκεδασης που θα ειναι ιδιωτικοι. Δηλ. σαν τα σπιτια μας. Μη μου πεις οτι δεν σου αρεσει αυτο η οτι ταχα δεν γινεται γιατι ετσι παλι θα αυτοαναιρεθεις.
  Κρατειστε εσεις τα δημοσια μαγαζια για παρτυ σας. Δεν προκειται να τα κρατησετε ομως.
  Στους δικους μας χωρους θα ερχεστε παλι για διασκεδαση.

  Μου αρέσει!

  • Καπνιστής είμαι κι εγώ! Όσο για την πρόβλεψή σου δε θα φτάσουμε μέχρι εκεί, αν και ΄χει πολύ πλάκα το ότι παρουσιάζεις το όλο θέμα σαν «μάχη»!! Με τη νίκη!

   Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: