Η Google ξεπλένει τα κεφάλαιά της μέσω off shore εταιρειών

Η πολυεθνική χρησιμοποιεί μια σειρά από νομότυπες διαδικασίες για να φυγαδεύει τα τεράστια κέρδη της σε καθεστώς φορολογικού παραδείσου και να ξεπλένει τα κεφάλαιά της σε off shore εταιρείες.

Η Google έχει μεταφέρει τη φορολογική της έδρα στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας. Λόγω της ευνοϊκής νομοθεσίας της χώρας, μπορεί να μεταφέρει προς τα εκεί τα κεφάλαια που κερδίζει ετησίως από όλο τον πλανήτη και να φορολογείται με ένα ελάχιστο ποσοστό. Όλα τα ποσά που πληρώνουν οι ευρωπαϊκές, ασιατικές και αφρικανικές εταιρείες και επιχειρήσεις στη Google για διαφήμιση κατευθύνονται αμέσως στην έδρα της στο Δουβλίνο και όχι στις Η.ΠΑ. όπου είναι η πραγματική βάση της πολυεθνικής.

Από την Ιρλανδία τα κεφάλαια μεταφέρονται στην Ολλανδία και τροφοδοτούνται στην εταιρεία-βιτρίνα με την επωνυμία Google Netherlands Holdings. Η εταιρεία αυτή δεν έχει καν υπαλλήλους ούτε τοπική δραστηριότητα, είναι ένας νομότυπος ενδιάμεσος σταθμός για το ξέπλυμα και τίποτα παραπάνω. Υπάρχει μόνο στα χαρτιά και στο ψηφιακό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Για τη συνέχεια πατήστε στο 

Από την Ολλανδία τα κέρδη της Google μεταφέρονται στο φορολογικό παράδεισο των νήσων Βερμούδων, σε λογαριασμούς που τυπικά ελέγχονται από την Google Ιρλανδίας. Από το 2007 μέχρι σήμερα, η Google έχει φυγαδέψει με αυτό τον τρόπο πάνω από 3,1 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το ταξίδι του χρήματος γίνεται καθημερινά και αυτοματοποιημένα. Με το που προκύπτει μια πληρωμή από ένα πελάτη της Google, π.χ. στη Γαλλία, το ποσό μεταφέρεται στην έδρα του Δουβλίνου. Πιστώνεται ως κεφάλαιο «προς μεταφορά» και φορολογείται ευνοϊκά, γιατί δε θεωρείται από τις ντόπιες αρχές σταθερό και μακροπρόσθεσμο κεφάλαιο. Μετά από ένα μικρό χρονικό διάστημα παραμονής σε ιρλανδική τράπεζα, το ποσό μεταφέρεται στην εταιρεία-βιτρίνα επί ολλανδικού εδάφους. Εκεί παραμένει ελάχιστα, όσο χρειάζεται στο σύστημα για να κάνει την τελική κατάθεση στους off shore λογαριασμούς της Google στις Βερμούδες νήσους.

Η Google φορολογείται εντός των Η.Π.Α. μόνο για τα κέρδη που προέρχονται από το εσωτερικό της χώρας. Χρησιμοποιεί λοιπόν τις υποδομές της επί αμερικανικού εδάφους, αξιοποιεί τη στενότατη σχέση της με το αμερικάνικο δημόσιο, αλλά δε μεταφέρει πίσω στις Η.Π.Α. τα κεφάλαια που κερδίζει από τις δραστηριότητές της σε ολόκληρο τον πλανήτη. Το δε αμερικάνικο δημόσιο δεν ανησυχεί καθόλου για αυτή την πρακτική, ούτε έχει κάνει την παραμικρή προσπάθεια για να παρέμβει σε αυτό το νομότυπο ξέπλυμα δισεκατομμυρίων.

Στους κύκλους των χρηματοπιστωτικών καθαρμάτων αυτή η κομπίνα αποκαλείται «double Irish», λόγω της μεταφοράς των κεφαλαίων προς την Ιρλανδία και της κατάληξής τους σε off shore λογαριασμούς που ελέγχονται από ιρλανδικές εταιρείες.

Αντίστοιχη κομπίνα έχει στήσει και το Facebook, με μόνη διαφορά τον τελικό προορισμό, που είναι τα νησιά Κάιμαν.

Αναδημοσίευση από Indymedia

About kyan

Raised on the mountains of western Greece, studied by the sea in the north of Greece, went underwater (The Netherlands) to work. Music, hip-hop in particular, is my specialty. Most of my posts are in Greek and they rant about the defeat of capitalism and the rise of the weak.

Posted on 22/10/2010, in ΕΠΙΣΚΙΑΣΙΣ and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: