Σε οικονομικό αδιέξοδο το Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μετά την περικοπή κατά 33% του τακτικού προϋπολογισμού!! Στην ίδια μοίρα και το ΤΕΙ!

«Ή ο πρύτανης θα μπει φυλακή για τις επιταγές που έχει υπογράψει ή θα παραδώσει τα κλειδιά του πανεπιστημίου». Τη δραματική αυτή επισήμανση έκανε χθες, μιλώντας στην «Κ», ο πρύτανης του ΑΠΘ κ. Γιάννης Μυλόπουλος, περιγράφοντας το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί στο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας, μετά την περικοπή κατά 33% του τακτικού προϋπολογισμού του, με αποτέλεσμα τα κονδύλια να μην επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών.

«Πέρυσι το ποσό ήταν 45 εκατ. ευρώ. Φέτος δόθηκαν 30 και οι ανελαστικές μας δαπάνες (συμβόλαια που έχουν υπογραφεί, επιταγές που τρέχουν για εργολαβικές συμβάσεις) είναι 31 εκατ.» ανέφερε ο κ. Μυλόπουλος. Μέχρι τώρα η μόνη απάντηση που έλαβε από την ηγεσία του υπουργείου ήταν ότι «δεν υπάρχει σάλιο». «Υπήρχε σάλιο το καλοκαίρι;» ήταν το ερώτημα που έθεσε ο κ. Μυλόπουλος στο κυβερνητικό στέλεχος. Η απάντησή του ήταν «όχι…». «Τότε γιατί βάλατε χιλιάδες φοιτητές στα πανεπιστήμια; Γιατί υπογράψατε τις μετεγγραφές και μας διπλασιάσατε τους αριθμούς ορισμένων τμημάτων σε τέτοιο βαθμό που δεν έχουμε αίθουσες να τους βάλουμε, προσωπικό να τους διδάξουμε και φαγητό στη Λέσχη να τους ταΐσουμε; Γιατί ενώ αυξήσατε τους φοιτητές μειώνετε τα οικονομικά;».

Για τη συνέχεια πατήστε στο 

Ούτε επί αυτών ο πρύτανης του ΑΠΘ πήρε απόκριση. Τώρα ευελπιστεί, όπως είπε στην «Κ», «ότι στο τέλος κάτι θα γίνει…». Αίτημα της Συγκλήτου του ΑΠΘ είναι πάντως να εξαιρεθεί η Παιδεία από την πολιτική της λιτότητας.

Τα οικονομικά είναι το ένα σκέλος των αντιδράσεων. Μετά τη δημοσιοποίηση του κειμένου διαβούλευσης για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση του υπουργείου Παιδείας προστέθηκε το δεύτερο. Στις 3 Νοεμβρίου η Σύγκλητος του ΑΠΘ συνεδριάζει για να εξετάσει τις προτεινόμενες αλλαγές του υπουργείου και να διατυπώσει τις δικές της προτάσεις, ενώ ορισμένες φοιτητικές παρατάξεις στο ΑΠΘ εμφανίζονται με το «όπλο» (των κινητοποιήσεων) παρά πόδα.

Ο κ. Μυλόπουλος, κινούμενος στο πνεύμα της πρόσφατης συνόδου των πρυτάνεων, εξέφρασε επιφυλάξεις για τις προτάσεις. Χαρακτήρισε αντισυνταγματικές και αντιακαδημαϊκές ορισμένες από αυτές (σ.σ.: θεωρούνται οι σημαντικότερες).

Πρόκειται για τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από τη Σύγκλητο και το Πρυτανικό Συμβούλιο προς τα «συμβούλια διοίκησης», στα οποία θα συμμετέχουν και μη πανεπιστημιακοί, και τον διορισμό των πρυτάνεων από τα «συμβούλια» (αντί της άμεσης εκλογής), έπειτα από διεθνή προκήρυξη, σύμφωνα με την οποία υποψήφιοι μπορεί να είναι καθηγητές και από ιδρύματα του εξωτερικού.

ΤΕΙ Θεσσαλονίκης

Η διοίκηση του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης έχει προειδοποιήσει ήδη με αναστολή λειτουργίας από 1ης Ιανουαρίου αν γίνουν περικοπές κονδυλίων, ενώ αποφάσισε να παγώσει τις μετεγγραφές 1.200 σπουδαστών αν δεν δοθεί οικονομική ενίσχυση ενός εκατομμυρίου ευρώ.

ΠρέζαTv

About kyan

Raised on the mountains of western Greece, studied by the sea in the north of Greece, went underwater (The Netherlands) to work. Music, hip-hop in particular, is my specialty. Most of my posts are in Greek and they rant about the defeat of capitalism and the rise of the weak.

Posted on 27/10/2010, in Παιδεία - Πανεπιστήμια and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 1 σχόλιο.

  1. Πολύ καλό άρθρο. Για να λειτουργήσει η παιδεία χρειάζονται χρήματα, όχι μόνο ευχές. Ο συνωστισμός φοιτητών στα κεντρικά ιδρύματα αφ’ ενός πιέζει τους (ήδη ανεπαρκείς) πόρους αφ’ ετέρου ερημώνει τα περιφερειακά ιδρύματα.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: