«Μαθήματα» ρατσισμού από γονείς στη Ν. Μαγνησία

Ήδη από το καλοκαίρι είχε ξεκινήσει διαδικασία καταγραφής των παιδιών Ρομά της ευρύτερης περιοχής της Λαμίας που δεν φοιτούν σε σχολεία. Καταγράφηκαν περίπου 60 παιδιά και αποφασίστηκε από την Διεύθυνση Εκπαίδευσης να μοιραστούν σε τέσσερα σχολεία. Προϋποθέσεις για την ένταξή τους ήταν ο εμβολιασμός και η επίλυση του θέματος της μεταφοράς από τον καταυλισμό στο σχολείο.

Στα τρία από τα τέσσερα σχολεία, τα παιδιά ξεκίνησαν κανονικά τα μαθήματά τους ενώ ετοιμάζονται και οι τάξεις υποδοχής, καθώς δεν γνωρίζουν τη γλώσσα. Στο σχολείο της Νέας Μαγνησίας υπήρξε αντίδραση. «Οι γονείς επέβαλαν μία πρωτοφανή αποχή των μαθητών από το σχολείο, εξαιτίας των παιδιών Ρομά που όμως, δεν έχουν πάει ακόμη εκεί!» τονίζει ο κ. Δημητράς.

Την Τρίτη πραγματοποιήθηκε γενική συνέλευση του Συλλόγου διδασκόντων του σχολείου όπου αποφασίστηκε ότι «δικαίωμα στην εκπαίδευση έχουν όλα τα παιδιά και κανείς δεν μπορεί να το στερήσει». Ταυτόχρονα, υπήρξε και μία μετριοπαθής πρόταση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ώστε να μειωθεί ο αριθμός των παιδιών Ρομά που θα πάνε στο σχολείο, από δέκα σε πέντε.

Για τη συνέχεια πατήστε στο 

«Το ζήτημα έχει φτάσει στο Εισαγγελέα και στην Υπουργό παιδείας, δεν περιμένουμε να γίνει κάτι σύντομα αλλά σίγουρα θα πάρει τη νόμιμη οδό» σημειώνει ο κ. Δημητράς. Προβλήματα με την ένταξη παιδιών Ρομά σε σχολεία έχουν προκύψει και παλαιότερα, με λύσεις γκετοποίησης ή καθολικού αποκλεισμού από την εκπαίδευση.

Η τοπική οργάνωση του Συνασπισμού Φθιώτιδας, αναφορικά με το ζήτημα, υποστήριξε την Πέμπτη σε ανακοίνωσή της ότι: « Σήμερα που η ελληνική οικογένεια δοκιμάζεται από την οικονομική και κοινωνική κρίση χρειάζεται να χτίσουμε κοινωνίες αλληλεγγύης και όχι κοινωνίες κοινωνικών διαχωρισμών».

Παράλληλα ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Μιχάλης Τρεμόπουλος κατέθεσε σχετική ερώτηση στην Κομισιόν ζητώντας να δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση για τις ευρωπαϊκές πολιτικές για τους Ρομά, ενώ μεταξύ άλλων δήλωσε: «Σε μια συγκυρία που τα δικαιώματα των Ρομά καταπιέζονται σε μια σειρά Ευρωπαϊκές χώρες, έχοντας μάλιστα προκαλέσει την καταδίκη του Ευρωκοινοβουλίου και της ίδιας της Κομισιόν, μόνο ερωτήματα δημιουργεί η αναιτιολόγητη καθυστέρηση στη δημοσιοποίηση μιας τόσο ενδιαφέρουσας και πολύτιμης Έκθεσης. Οι Ρομά είναι η πιο ευάλωτη κοινωνική ομάδα στην ΕΕ και η προστασία των δικαιωμάτων τους είναι ζήτημα πολιτισμού»

Αναδημοσίευση : Tvxs

About kyan

Raised on the mountains of western Greece, studied by the sea in the north of Greece, went underwater (The Netherlands) to work. Music, hip-hop in particular, is my specialty. Most of my posts are in Greek and they rant about the defeat of capitalism and the rise of the weak.

Posted on 31/10/2010, in Κοινωνία, Παιδεία - Πανεπιστήμια and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: