Θανατική ποινή : Έγκλημα χωρίς τιμωρία

Η ουσία της συζήτησης γύρω από την θανατική ποινή συμπυκνώνεται στο ερώτημα “υπέρ ή κατά”; Μια μορφή ποινής που έχει καταργηθεί στην Ευρώπη, αλλά στην Αμερική, την Κίνα και μερικά ακόμη μέρη του κόσμου βρίσκεται σε ισχύ. Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας πως η Δικαιοσύνη πρέπει να δικάζει χωρίς πάθος και πως ποτέ δεν είναι αλάθητη. Οι εγκληματικές ενέργειες είναι ένα φαινόμενο τόσο παλιό, όσο ο κόσμος.

Βέβαια η εγκληματικότητα σε κάθε εποχή εξαρτάται από την κοινωνική δικαιοσύνη, τις εκπαιδευτικές, επαγγελματικές και οικονομικές δυνατότητες και ευκαιρίες και το οικογενειακό περιβάλλον. Οι νόμοι που υπάρχουν επαρκούν αρκεί να εφαρμόζονται. Η θανατική ποινή- που μάλιστα το ΛΑΟΣ επιθυμούσε επιστροφή της και στην Ελλάδα- δεν ισοδυναμεί με νίκη απέναντι στο κακό, ούτε φέρνει πίσω το θύμα. Κάθε άτομο δικάζεται και καταδικάζεται για τον εαυτό του κι όχι για παραδειγματισμό.

Κυρίως αυτή η ποινή δείχνει το ζωώδες πρόσωπο της κοινωνίας, ένα πρόσωπο σκοτεινό και εκδικητικό, που επικροτεί το μίσος, ένας φόνος με την σύμφωνη γνώμη του εκάστοτε κράτους. Ο νόμος που ορίζεται βέβαια δεν υπακούει στους νόμους της φύσης. Κι αυτό γιατί ο άνθρωπος έχει τον φόνο στο αίμα του κι αν του δοθεί η ευκαιρία θα το πράξει ακόμη και στα πλαίσια της νομιμότητας.

Για να ανταπαντήσουμε σε όσους υποστηρίζουν αυτό το μεσαιωνικό κατάλοιπο, αρκεί να συνοψίσουμε την θέση μας στα εξής σημεία: Η θανατική ποινή δεν προλαμβάνει κανένα έγκλημα. Αντιθέτως μέσα από την επιβολή της κάθε κράτος υποτιμά την αξία της ανθρώπινης ζωής ως ύψιστο αγαθό.

Για τη συνέχεια πατήστε στο 

Σίγουρα υπάρχουν περιπτώσεις (π.χ φόνοι ανηλίκων) που οι συγγενείς αναμένουν συναισθηματική και ηθική δικαίωση, ωστόσο πουθενά στον κόσμο δεν έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό μέσο καταστολής του εγκλήματος, καθώς τα ποσοστά δεν πέφτουν. Επίσης οι υποστηρικτές της θεωρούν πως με τον τρόπο αυτόν γλιτώνει κάποια χρήματα το σωφρονιστικό σύστημα. Όμως αγνοούν πως απ’ τις πολλές ενστάσεις που κάνουν οι κατηγορούμενοι, παίρνει συνεχώς αναβολή η περίπτωσή τους κι έτσι φτάνουν στο σημείο να το επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο.

Πέρα όλων αυτών μιλάμε για μια ποινή μη αναστρέψιμη σε περίπτωση λάθους. Είπαμε η Δικαιοσύνη δεν είναι αλάνθαστη και σε τέτοια περίπτωση δεν μπορεί να ανακαλέσει την απόφαση. Η θυσία του ενός για το “κοινό καλό” είναι μόνο μια αυταπάτη. Επίσης τόσο ο μελλοθάνατος που μέχρι την ύστατη ώρα υποφέρει ψυχολογικά, όσο κι ο εκτελεστής που αποκτηνώνεται από την επανάληψη της διαδικασίας, επιβαρύνονται από την φύση της ποινής. Τέλος, η θανατική ποινή παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Δυστυχώς στις μέρες μας η ψήφιση για την κατάργηση της θανατικής ποινής έχει εξελιχθεί σε ένα πολιτικό παιχνίδι. Οι λαοί -όσο κι αν ακουστεί παράξενο- έχουν οικειοποιηθεί την εξουσία του θανάτου. Φανταστείτε ένα ζοφερό μελλοντικό σενάριο όπου τα ΜΜΕ θα δίνουν την δυνατότητα στους ανθρώπους να μπορούν να οπλίζουν την ηλεκτρική καρέκλα, την καραμπίνα, τον θάλαμο αερίων, την λαιμητόμο ή την δηλητηριώδη σύριγγα μέσω των σφυγμομετρήσεων. Οι λαοί δεν θα σημαδεύουν τους κυβερνώντες για τους άδικους νόμους που θέσπισαν και για τις συνθήκες που δημιούργησαν, αλλά τον οποιοδήποτε εγκληματία. Θα θεωρούν τον θάνατο του άλλου εξιλέωση.

Η κοινή γνώμη θα παρουσιάζεται τόσο ευσυγκίνητη σε κάθε περίπτωση ανάλογα με την έκταση που θα έχουν δώσει τα μέσα. Ο Ροβεσπιέρος πρόφερε ότι : “Ο άνθρωπος πρέπει να είναι για τον άνθρωπο ένα ιερό αντικείμενο…Όταν ο νόμος καταργεί μια ανθρώπινη ζωή, μιμείται τον φονιά. Και οι πράξεις εκτέλεσης που διατάζει δεν είναι παρά δειλές δολοφονίες, επίσημα εγκλήματα”. Οι κοινωνίες μας για να εξελιχθούν προς κάτι καλύτερο πρέπει να ρέπουν προς τον ανθρωπισμό. Να γίνουν κοινωνίες αλληλεγγύης που θα προστατεύουν όλα τα μέλη τους, ακόμη κι αυτά που παρανόμησαν.

Εξάλλου τόσα χρόνα βρίσκεται σε ισχύ η ποινή αυτή σε τόσες χώρες εδώ και πολλές διαφορετικές χρονολογικές περιόδους. Γιατί δεν έπεσαν λοιπόν τα επίπεδα της εγκληματικότητας; Ο ερπετοειδής φλοιός του εγκεφάλου μας ακόμη τρέφεται….

Strange Journal

Advertisements

Posted on 09/11/2010, in Δικαιοσύνη, Κοινωνία and tagged , , . Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: