Παγκόσμιο κύμα εξεγέρσεων για την Παιδεία

Οι φοιτητικές συγκεντρώσεις ενάντια στις περικοπές και την αύξηση των διδάκτρων που έχουν δημοσιευτεί τον τελευταίο μήνα σε ΗΠΑΔουβλίνο και Λονδίνο, είναι απλά ενα μέρος απο μια σειρά κινητοποιήσεων που έχουν πραγματοποιηθεί και ίσως το περισσότερο ευρέως προβεβλημένο. Αυτό αφενώς διότι δεν αναμαινόταν τέτοια μαζικότητα και αφετέρου στις δυο Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, πραγματοποιήθηκαν καταλήψεις και αναταραχές, γεγονότα που δεν είναι τόσο συνηθισμένα όσο στην Ελλάδα ή τη Γαλλία.

Ο ρόλος του internet καταλυτικός, οχι μόνο ως μέσο αντιπληροφόρησης αλλά και ως εργαλείο συντονισμού και οργάνωσης. Ωστόσο η δυσαρέσκεια εξαιτίας διαφόρων μεταρρυθμίσεων στην Εκπαίδευση, δεν έχει εκδηλωθεί μόνο στις 3 αγγλόφωνες χώρες, αλλά και σε άλλα μέρη της υφηλίου, έστω και σε μικρότερη κλίμακα.

Για τη συνέχεια πατήστε στο 

1 Μαρτίου – Γερμανία – παν/μιο του Regensburg : οι φοιτητές αντιμέτωποι με την άρνηση της διοίκησης απο το Δεκ. 2009 να συζητήσει τα αιτήματα τους,  καταλαμβάνουν το κτίριο, ζητώντας ανάμεσα σε άλλα, την κατάργηση των διδάκτρων και τη δυνατότητα μεγαλύτερης συμμετοχής των σπουδαστών σε επιτροπές του πανεπιστημίου.

4 Μαρτίου – Ν. Αφρική – παν/μιο του Johannesburg: κανόνια νερού χρησιμοποιήθηκαν απο τις αστυνομικές δυνάμεις για να διαλύσουν ομάδες φοιτητών οι οποίες αφού έκαψαν οδοφράγματα, μπλόκαραν την είσοδο του παν/μίου απαιτώντας απο την κυβέρνηση τη δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, απο τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα. Η διοργάνωση της κινητοποίησης, έγινε απο το Φοιτητικό Συνέδριο της Ν. Αφρικής (SASCO), τη μεγαλύτερη φοιτητική κίνηση της χώρας, η οποία κάλεσε τα μέλη της να μποϊκοτάρουν διαλέξεις σε άλλα 9 παν/μια και σε δηλώσεις της υπογράμμισε πως οι ανεπαρκείς κρατικές επιδοτήσεις για τα παν/μια και οι δυσκολίες πρόσβασης στα φοιτητικά δάνεια, στερούν σε δεκάδες χιλιάδες φτωχούς Νοτιοαφρικανούς την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι διαδηλώσεις προέκυψαν λίγες μέρες μετά τις βίαιες διαμαρτυρίες για την αργή/δυσλειτουργική παροχή βασικών υπηρεσιών, όπως ο ηλεκτρισμός και το νερό, στις φτωχές παραγκουπόλεις γύρω απο το Johannesburg.

4 Μαρτίου – San SalvadorEl Salvador: το μοναδικό δημόσιο παν/μιο του El Salvador, τέθηκε υπο κατάληψη κατόπιν συγκέντρωσης διαμαρτυρίας, απο γονείς και απόφοιτους σχολείου, για την άρνηση του διοικητικού συμβουλίου να δεχτεί περισσότερους αιτούντες το νέο έτος. 12.500 έγιναν δεκτοί τη στιγμή που το σύνολο των αιτήσεων έφτανε τις 23.000. Οι καταληψίες φορούσαν μάσκες.

10/11 Μαρτίου – Βουδαπέστη/Ουγγαρία & Βιέννη/Αυστρία: συμβολική συγκέντρωση και διαδήλωση 10.000 ατόμων διοργανωμένη απο το κίνημα Uni Brennt (φλεγόμενο παν/μιο) αντίστοιχα, πραγματοποίηθηκαν στα πλαίσια της Επετειακής σύνοδου των υπουργών Παιδείας της Ευρώπης (46 στο σύνολο), για τη Διαδικασία της Μπολόνια. Ακολούθησαν workshops και ομιλίες στα οποία οι διοργανωτές εκτιμούν συμμετοχή της τάξης των 2000 ατόμων

13 Μαρτίου – Γαλλία: Παρίσι, Τουλούζη, Νίκαια, Λυών, Στρασβούργο και Μαρσέιγ ήταν οι πόλεις οπου χιλιάδες μαθητες και δάσκαλοι ξεχύθηκαν στους δρόμους στα πλαίσια των μεταρρυθμίσεων του Nicolas Sarkozy. Τα σωματεία κάνουν λογο για απολύσεις και αυστηρή ακαδημαϊκή αξιολόγηση για την πρόσληψη καθηγητών.

17 Μαρτίου – Βαρκελώνη/Ισπανία: η 4η φορά μέσα σε 2 χρόνια οπου σωματεία καλούν τον κόσμο σε κινητοποιήσεις. Μαθητές, καθηγητές και γονείς συμμετέχουν στην πορεία για τις μεταρρυθμίσεις που επιδιώκουν την “αυτονομία” των σχολείων, τη χρηματοδότηση απο ξένους φορείς, την αύξηση των μαθητών στις τάξεις. Η συμμετοχή εκτιμάται στα 12.000 ατομα απο την αστυνομία και 50.000 απο τα σωματεία.

 

18 Μαρτίου – Den Haag / Ολλανδία: 50 φοιτητές μπλοκάρουν την είσοδο του υπουργείου παιδείας ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις περικοπές στην τριτοβαθμια εκπαιδευση

19/24 Μαρτίου – Φιλιππίνες : χιλιάδες φοιτητές σε διάφορες πόλεις της χώρας κατέβηκαν αυθόρμητα στους δρόμους για να διαδηλώσουν ενάντια στην αύξηση σχεδόν κατα 2000% των διδάκτρων στο Πολυτεχνείο της χώρας. Οι διαδηλώσεις είχαν έντονο χαρακτήρα στην πρωτεύουσα της Manila. Οι φοιτητές πέταξαν έπιπλα απο το μπαλκόνι του κτιρίου και τα έκαψαν. Ο δε προϋπολογισμός μειώθηκε εξίσου κατακόρυφα. Κατόπιν ανακοινώθηκε πως θα αυξηθούν τα δίδακτρα και στο παν/μιο των Φιλιππίνων. Σαν αντίδραση προς αυτό, ενα μέλος του διοικητικού συμβουλίου για θέματα εκπαίδευσης, δέχτηκε επίθεση με μπογιά ενω γκρεμίστηκε η καγκελένια είσοδος του κτιρίου της Επιτροπής για την τριτοβάθμια Εκπαίδευση, στην προσπάθεια να μπεί πλήθος μέσα και να πετάξει μπογιές στο χώρο. Πέντε ακτιβιστές συνελήφθησαν, ενω οι αστυνομικές δυνάμεις αυξήθηκαν γύρω απο το Υπουργείο Παιδείας για την περιφρούρηση του. Οι συλληφθέντες αφέθηκαν μετά απο 10 μέρες ελεύθεροι.

30 Μαρτίου – Zagreb/Κροατία: 600 φοιτητές του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών, της Σχολής Θετικών Επιστημών, Καλών Τεχνών και Πολιτικών Επιστημών και άλλων κατευθύνσεων, συγκεντρωθηκαν πρώτα έξω απο το Εθνικό Θέατρο και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν μπροστά απο το παν/μιο όπου έλαβε μέρος η συνεδρίαση της Σύγκλητου. Η συγκέντρωση είχε κύριο αίτημα τη δωρεάν, ή πλήρως χρηματοδοτούμενη από το δημόσιο εκπαίδευση, σε όλα τα επίπεδα – προπτυχιακό, πτυχιακό και μεταπτυχιακό. Ο προϋπολογισμός μειώνεται κατά 5% και θα χρηματοδοτήσει μόνο το πρώτο έτος σπουδών, χωρίς όμως να γίνεται σαφές με τι σχεδιασμό. Επίσης μειώνεται το ποσοστού εισακτέων στα μεταπτυχιακά προγράμματα στις σχολές Οικονομικών και Πολιτικών  σπουδών.

Αυγούστου – Chittagong /Μπανγκλαντες: Για πάνω απο μια εβδομάδα έλαβαν διαμαρτυρίες εξαιτίας της αύξησης διδάκτρων στο παν/μιο του Chitagong. Ξεκίνησε ως κινητοποίηση μερικών εκατοντάδων στις 26 Ιουλίου, για να εξελιχθεί σε ενα κίνημα με φοιτητές απο διάφορα ιδρύματα της δεύτερης μεγαλύτερης πολής του Bangladesh, με συνολικό αριθμό κατοίκων 3.7 εκατ. Οι κινητοποιήσεις αντιμετωπίστηκε με αστυνομική καταστολή και δεν έλειψαν οι εκατοντάδες τραυματισμοί, 90 εισαγωγές σε νοσοκομείο και 500 συλλήψεις.

9/24/25/27/28  Αυγούστου – Ινδία: Αυξήσεις στα διδακτρα και στην Ινδία, όπου η ομοσπονδία φοιτητών της χώρας κάλεσε σε διαδήλωση. Στην πόλη της Pune με πληθυσμό 3 εκατ. κυρήχθηκε απεργεία 60 κολλεγίων, ενω οι γονείς 10 μαθητών που απεβλήθησαν απο σχολείο στο Kharghar διότι αρνήθηκαν να αποπληρωσουν την αυξηση του 40% , απείλησαν τη διοίκηση με απεργεία πείνας.

26 Αυγούστου – Santiago /Χιλή: 8000 άτομα απο μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, φοιτητές και εργαζόμενους του υπουργειου Παιδείας κατέβηκαν στους δρόμους ενάντια στο Νόμο 20 370 ( προωθεί σημαντικές αλλαγές στη διαδικασία εισαγωγής, στο πρόγραμμα σπουδών και τη διαπίστευση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων) με αίτημα τη δωρεάν διακίνηση των σπουδαστών στα μέσα μεταφοράς, στο τέλος των μεταρρυθμίσεων που προωθουν την ιδιωτικοποίηση της εκπαιδευσης και στην παύση των απολύσεων

20 Αυγούστου – Bahawalpur/ Πακιστάν: 15 συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν όταν φοιτητες περικύκλωσαν το κτίριο όπου βρισκόταν το γραφείο του επικεφαλής, για να συζητησουν μαζί του για την αύξηση στα δίδακτρα στην Ιατρική Σχολή Quaid-e-Azam. Αστυνομικές δυνάμεις τους εμπόδισαν και ακολούθησαν 60 συλλήψεις και 20 εισαγωγές σε νοσοκομείο. Σύντομα όμως η σχολή τέθηκε υπο κατάληψη και περισσότερες κινητοποιησεις προετοιμάζονται μέχρι να ανακληθουν οι αυξήσεις.

26 Αυγούστου – Κόστα Ρίκα: Χιλιάδες διαδήλωσαν και η σχολή των Κοινωνικών Σπουδών του παν/μιου της Κόστα Ρίκα τέθηκε υπο κατάληψη όταν η κυβέρνηση ανήγγειλε τον καινουργιο προϋπολογισμό για τα επόμενα χρόνια. Οι καταλήψεις κράτησαν 3 μέρες κατόπιν διαπραγματεύσεων

23 Αυγούστου – Ekiti/Νιγηρία: το 2009 τα δίδακτρα στη χώρα ξεπήδησαν απο N25,000 σε N90,000 – 150,000. Η δε απόφαση του συμβουλίου να θεσπίσει μίνιμουμ  N130,000 ήταν η αφορμή να ξεσπάσει συγκέντρωση φοιτητων που θέλησαν να εμποδισουν την είσοδο του κυβερνήτη Segun Oni, στο παν/μιο του Ado-Ekiti, όπου ήταν επισκέπτης στα πλαίσια μιας ομιλίας, με επίτιμο καλεσμένο τον επικεφαλής της Αεροπορίας Marshal Oluseyi Petinrin. Η απόπειρα απέτυχε και δυνάμεις καταστολής διέλυσαν το πλήθος. Πολλοί φοιτητές τραυματίστηκαν και τουλάχιστον 4 αυτοκίνητα υπέστησαν ζημιές στη διάρκεια των συγκρούσεων.

Πηγή : Σχολιαστές Χωρίς Σύνορα

About kyan

Raised on the mountains of western Greece, studied by the sea in the north of Greece, went underwater (The Netherlands) to work. Music, hip-hop in particular, is my specialty. Most of my posts are in Greek and they rant about the defeat of capitalism and the rise of the weak.

Posted on 12/11/2010, in Κόσμος, Παιδεία - Πανεπιστήμια and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: