Τα «ελεύθερα» πανεπιστήμια στην Τουρκία

Μόλις ξεκίνησε το καινούριο έτος διδασκαλίας,οι φοιτητές-τριες δέχτηκαν την επίθεση του ΥΟΚ (ίδρυμα ανώτατης εκπαίδευσης της τουρκίας).Μείνανε αντυμέτωποι με τις προσπάθειες του Yusuf Ziya Ozcan αρχηγού του ΥΟΚ, ο οποίος με όλη την δημοκρατική του διάθεση προσπαθεί να μεταμορφώσει τα πανεπιστήμια σε «ελεύθερους» και «ασφαλής» στρατώνες.

Στη προσπάθεια του ΥΟΚ να κυριαρχήσει και να μετατρέψει τα πανεπιστήμια σε ελεγχόμενους νεκρούς χώρους,τοποθετήθηκαν κάμερες μέσα στο χώρο των πανεπιστημίων,αυξήθηκε ο αριθμός ασφαλιτών που κυκλοφορούσαν σε αυτά (στη τουρκία δεν υπάρχει άσυλο),άρχησαν οι πρυτανείες να ρουφιανεύουν τους φοιτητές-τριες στους γονείς τους για δήθεν ποινές και να απομακρύνουν φοιτητές-τριες απο τις σχολές με το παραμικρό.

Μια απο τις σχολές που υποφέρουν από τις καινούριες εφαρμογές είναι η σχολή γλώσσας-ιστορίας-γεωγραφίας στο πανεπιστήμιο της Άγκυρας.Ο πόλεμος νεύρων αρχίζει με την είσοδο στη σχολή καθώς οι σεκιουριτάδες σε αναγκάζουν να περιμένεις στη πύλη,μέχρι να πειστούν ότι το πάσο σου είναι αληθινό και είσαι φοιτητής της συγκεκριμένης σχολής.Μέσα στη σχολή τους συναντάς παντού με το τσαμπουκαλεμένο ύφος τους.Μάλιστα μερικοί από αυτούς φέρονται και μίλανε σεξιστικά προς φοιτήτριες.

Για τη συνέχεια πατήστε στο 

Η υπόθεση δεν τελειώνει εδώ.Mε την είσοδο στον προαύλιο χώρο νιώθεις ότι βρίσκεσαι στο στούντιο του big brother.Η πρυτανεία σε συνεργασία με το ΥΟΚ και την αστυνομία έχει γεμίσει όλους τους τόιχους με κάμερες,από 2 ή 4 σε κάθε σημείο.Στο προαύλιο,στούς διαδρόμους ακόμα και στις εισόδους των αιθουσών διδασκαλίας υπάρχουν κάμερες.

Η τοποθέτηση των καμερων δικαιολογήθηκε από τον πρύτανη με το πρόσχημα ότι έτσι «θα υπάρχουν λιγότεροι μπάτσοι στη σχολή».Λιγο καιρό μετα από αυτές τις δηλώσεις του εμφανίστηκαν οι ασφαλίτες σε μορφή φοιτητών.Νέα άτομα που δήθεν ήταν συμφοιτητές μας και μπαίνανε ακόμα και στα μαθήματα!Το ψέμα τους όμως αποκαλύφθηκε σύντομα όταν ένας ασφαλίτης-δήθεν φοιτητής μετά από λογομαχία με φοιτήτρια,έβγαλε το πιστόλι του μέσα στη σχολή και την απείλησε!

Κατα πόσο είμαστε «ασφαλείς» και «ελεύθεροι» στα πανεπιστήμια??Δυο παραδείγματα θα είναι αρκετά για να γίνει κατανοητή η κατάσταση.Πρόσφατα ο πρύτανης του Παν. Άγκυρας κατήγγειλε στους μπάτσους φοιτητές της σχολής Γ.Ι.Γ με τις γελοίες κατηγορίες όπως «είπαν αντικαπιταλιστικά συνθήματα»,»πήραν το ασανσέρ ενώ απαγορεύεται στους φοιτητές»!!! και ότι «αποτελούν κακό παράδειγμα στους συμφοιτητές τους» με αποτέλεσμα να απομακρυνθούν από τη σχολή για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Πάλι στη σχολή Γ.Ι.Γ πέρυσι ένας αναρχικός φοιτητής στη Γ.Ι.Γ κατά την έξοδο του από τη σχολή δέχτηκε επίθεση με μαχαίρια από φασίστες με την συναίνεση των παρευρισκόμενων μπάτσων και σεκιουριτάδων.Μέτα τη επίθεση όπως ήταν αναμενόμενο ο αρχισεκιουριτάς έτρεξε να κρύψει τα μαχαίρια.

www.ahaligazetesi.org/

Indymedia

About kyan

Raised on the mountains of western Greece, studied by the sea in the north of Greece, went underwater (The Netherlands) to work. Music, hip-hop in particular, is my specialty. Most of my posts are in Greek and they rant about the defeat of capitalism and the rise of the weak.

Posted on 20/11/2010, in Κόσμος, Παιδεία - Πανεπιστήμια and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: