Soma: Μια αναρχική θεραπεία [video]

H Soma, δημιουργήθηκε από τον συγγραφέα Roberto Freire στις αρχές της δεκαετίας του 70 σαν μια ομαδική θεραπεία, βασισμένη στις έρευνες του Αυστριακού Βίλχελμ Ράιχ. Αναζητώντας την απελευθέρωση της δημιουργικότητας, οι ασκήσεις της Soma παντρεύουν τη σχέση σώματος και συναισθημάτων όπως περιγράφονται στο έργο του Ράιχ, με τις ιδέες της ζωτικής οργάνωσης της θεραπείας Γκεστάλτ, τις μελέτες γύρω από την ανθρώπινη επικοινωνία της αντιψυχιατρικής και την πολεμική τέχνη του Καποέιρα της Ανγκόλα.

Οι ομάδες της Soma διαρκούν 1,5 χρόνο, με περιοδικές συναντήσεις (4 συνεδρίες το μήνα). Αυτή η συνύπαρξη ευνοεί τη δημιουργία μιας δυναμικής ομάδας όπου η ηθική αναφορά είναι ο Αναρχισμός. Εδώ έγκειται και η αυθεντικότητα της Soma: Θεραπεία με τη μορφή παιδαγωγικής πολιτικής, όπου η ευχαρίστηση και η ελευθερία συντάσσονται σε μια υγειή μάχη ενάντια στην παγκοσμιοποιημένη καπιταλιστική νεύρωση.

Για τη συνέχεια και το βίντεο πατήστε στο 

H Soma, ως θεραπεία με μια Αναρχική ηθική, αναζητά να κατανοήσει την ανθρώπινη πολιτική συμπεριφορά στην κοινωνία ξεκινώντας από την καθημερινότητα των ανθρώπων. Είναι οι μικρο-σχέσεις που παράγουν το σπέρμα του κοινωνικού ολοκληρωτισμού, σε ένα παιχνίδι εξουσίας και θυσίας που οι καπιταλιστικές αξίες όπως η ατομική περιουσία, ο ανταγωνισμός, το κέρδος, και η εκμετάλλευση δεν θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται μόνο ως ζητήματα ιδεολογικά. Είναι αναμφισβήτητη η επιρροή αυτών των αξιών σε ζωτικές περιοχές των κοινωνικών σχέσεων, όπως ο έρωτας για παράδειγμα, όπου συναισθήματα (ζήλια, κτητικότητα, ανασφάλεια) και καταστάσεις (ανταγωνισμός, προδοσία, ψέματα) μοιάζουν να αναπαράγουν μικροκοινωνικά όλους τους βαθμούς και τα επίπεδα του ολοκληρωτισμού των κυβερνήσεων και των κρατών. Για τη Soma, επομένως, η πολιτική ξεκινά στην καθημερινή ζωή.

Μόνη της η λογική είναι ανεπαρκής για να κατανοήσει το τεράστιο πλέγμα των επιβεβλημένων κοινωνικά ελέγχων και τον αντίκτυπό τους πάνω στην ατομικότητα. Είναι ακριβώς αυτό το μεγάλο παράδοξο: Πώς θα αποδράσουμε από τις ιεραρχικές και εξουσιαστικές σχέσεις με τα συναισθήματα και όλες τις συναισθηματικές τους προεκτάσεις τις μολυσμένες από κάτι που διαφεύγει του πεδίου των ιδεών και της σκέψης. Αυτό το “κάτι παραπάνω”, πέρα από το έλλογο, ήδη υπήρξε αντικείμενο μελέτης από φιλόσοφους και ψυχολόγους και μπορούμε να το αποκαλέσουμε εδώ ασυνείδητο, με κίνητρα και ερεθίσματα, πολλές φορές αντιφατικά που υπερβαίνουν την αντικειμενική λογική.

Το γεγονός της πίστης σε μια εικόνα του κόσμου, σε μια ιδεολογία δεν αρκεί για να έχουμε μια ελευθεριακή αντιμετώπιση στον έρωτα, στην οικογένεια και στις φιλικές σχέσεις. Δυστυχώς, φαίνεται να είναι πιο εύκολο να δοκιμάσεις να είσαι ελεύθερος εκτός του σπιτιού, μακριά από την ιδιωτικότητα και εξόριστος από το σώμα.

Υπήρξαν αυτά τα ερωτήματα που οδήγησαν στη δημιουργία της Soma, στις αρχές της δεκαετίας του 70. Ο Roberto Freire , στρατευμένος επαναστάτης στην παρανομία που μαχόταν ενάντια στη δικτατορία δεν έβρισκε στην Ψυχανάλυση, μεθοδολογία που σπούδασε και μετά εγκατέλειψε λόγω ιδεολογικών διαφορών καθώς και την παραδοσιακή Ψυχολογία, εργαλεία απαραίτητα για να βοηθήσουν στις συναισθηματικές συγκρούσεις των συντρόφων του στον αγώνα, που χρειάζονταν υποστήριξη. Αποφάσισε επομένως να μελετήσει τις έρευνες ενός επιστήμονα που είχε αρνηθεί τον ακαδημαισμό, τον πλέον ριζοσπάστη αντίπαλο της Ψυχανάλυσης, τον Βίλχελμ Ράιχ. Ξεκινώντας από εκεί, δημιούργησε μια θεραπευτική τεχνική σωματική και ομαδική.

Η Soma γεννήθηκε από μία έρευνα πάνω στην αποδέσμευση της δημιουργικότητας, που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Σπουδών Macunaíma, στο Σάο Πάολο. Μέσω θεατρικών ασκήσεων, παιχνιδιών σχεδιασμένων είτε για απόλαυση είτε για την ενδυνάμωση της γνωσης των αισθήσεων, ο Roberto Freire δημιούργησε μια σειρά διαδραστικών έλλογων διαδικασιών που διεκόλυναν μια πλούσια εξερεύνηση σε σχέση με τη συμπεριφορά, τις άπειρες και μοναδικές διαφοροποιήσεις της. Η κατανόηση του πώς λειτουργεί το σώμα σε κοινές καθημερινές καταστάσεις των ανθρώπινων σχέσεων, όπως η επιθετικότητα, η επικοινωνία, ο αισθησιασμός και η συσχέτισή τους με τα συναισθήματα και τις συγκινήσεις, μας επιτρέπει να κατανοήσουμε τι είναι αυτό που μας διαφοροποιεί σαν ατομικότητες ,για να δημιουργήσει μια νέα τροπικότητα, την αυθεντική συμπεριφορά ενάντια στη μαζοποίηση.

Έτσι, η Soma συστήθηκε ως μια θεραπευτική διαδικασία με χαρακτηριστικό ιδεολογικό περιεχόμενο, τον Αναρχισμό. Η θεραπεία έχει καθορισμένο χρόνο, κοντά στον 1,5 χρόνο, για να αποφευχθεί η εξάρτηση θεραπευτή/θεραπευόμενου και πραγματοποιείται σε τρίωρες συνεδρίες (4 κάθε μήνα) σε διαδράσεις με σωματικές σχέσεις ή δυναμικές ομάδας. Μετά από την κάθε διάδραση, ακολουθεί κουβέντα, σε αναζήτηση της έκφρασης με το λόγο των αισθήσεων και των αντιληψεων που παρήχθησαν κατα τη διάρκεια των ασκήσεων. Η τοποθέτηση του καθενός μπορεί να αφορά τον ίδιο ή κάποιο άλλο μέλος της ομάδας.

Είναι σε αυτό το σημείο που οι συμμετέχοντες αρχίζουν να παράγουν την θεραπευτική τους αυτονομία, αναπτύσοντας μια οπτική και μια κατανόηση πιο ευρεία, με εφαλτήριο το σώμα, γύρω από τη στάση και την πολιτική συμπεριφορά της καθημερινής ζωής.

Πηγή : Somaterapia via Contra Info

About kyan

Raised on the mountains of western Greece, studied by the sea in the north of Greece, went underwater (The Netherlands) to work. Music, hip-hop in particular, is my specialty. Most of my posts are in Greek and they rant about the defeat of capitalism and the rise of the weak.

Posted on 25/11/2010, in Εξέλιξη and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: