Η εξαφάνιση των δεινοσαύρων άνοιξε το δρόμο στην ευημερία των θηλαστικών

Όταν 65 εκατ. χρόνια πριν, εξαφανίστηκε το είδος των δεινοσαύρων, τα μικρά θηλαστικά μπόρεσαν επιτέλους να ελευθερωθούν από το ζυγό των γιγάντιων ερπετών και να εξελίξουν το είδος τους. Μια νέα επιστημονική έρευνα θεμελιώνει πλέον το μέχρι τώρα θεωρητικό σενάριο σχετικά με την εξέλιξη των χερσαίων θηλαστικών στον πλανήτη Γη.

Η νέα διεθνής επιστημονική μελέτη που συντάχθηκε από τους Φελίσα Σμιθ και Τζέσικα Θίοντορ, ερευνητές του τμήματος βιολογίας του πανεπιστημίου του Ν.Μεξικό στις ΗΠΑ και του τμήματος βιολογικών επιστημών του πανεπιστημίου του Κάλγκαρι στον Καναδά, δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Science».

Τα θηλαστικά που μέχρι τότε ζούσαν κάτω από τη γη για μη γίνουν λεία στα σαρκοφάγα αρπακτικά, μετά την εξαφάνιση των δεινοσαύρων ανέβηκαν στην επιφάνεια και πλήθυναν, αυξήθηκε το σωματικό τους μέγεθος και σταδιακά κατέλαβαν τον πλανήτη μας.

Για τη συνέχεια πατήστε στο 

Έπειτα από ενδελεχή έρευνα σε απολιθώματα ζώων από όλο τον κόσμο που χρονολογούνται μέχρι και 140 χρόνια πριν και τη χρησιμοποίηση μαθηματικών και στατιστικών μεθόδων, προέκυψαν τα εξής δεδομένα: Τα πρώτα θηλαστικά ζύγιζαν από 10 έως 100 γραμμάρια, ενώ στην εποχή των δεινοσαύρων μετρούσαν από 1 έως 10 κιλά το μέγιστο. 25 εκατομμύρια χρόνια αφότου εξαφανίστηκαν οι δεινόσαυροι, τα θηλαστικά βγαίνοντας στην επιφάνεια του φλοιού της γης, βρήκαν άφθονη τροφή και πολλαπλασίασαν το μέγεθός τους μέχρι και χίλιες φορές. Η ανάπτυξη αυτή σταμάτησε περίπου πριν από 40 εκατ. χρόνια επισημαίνει η Θίοντορ. Το μεγάλο τους μέγεθος τα βοήθησε να επιβιώσουν και να αντέξουν τις κλιματικές αλλαγές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο θηλαστικό που περπάτησε ποτέ πάνω στη Γη ήταν το Indricotherium transouralium, ένα φυτοφάγο ζώο που είχε ύψος 5,5 μέτρα και βάρος 17 τόνους, δηλαδή το τετραπλάσιο βάρος από τον σημερινό ελέφαντα. Έζησε στην Ευρασία πριν από περίπου 34 εκατ. χρόνια. Ωστόσο, οι κανόνες αλλάζουν συνεχώς στην ιεραρχία του μεγέθους καθώς όπως εκτιμούν οι επιστήμονες συνεχώς εξελίσσονται νέα είδη που έρχονται να αντικαταστήσουν τα παλαιότερα.

Πηγή : Tvxs

About kyan

Raised on the mountains of western Greece, studied by the sea in the north of Greece, went underwater (The Netherlands) to work. Music, hip-hop in particular, is my specialty. Most of my posts are in Greek and they rant about the defeat of capitalism and the rise of the weak.

Posted on 29/11/2010, in Εξέλιξη, Περιβάλλον - Ζώα and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: