“Νομίζω ότι είναι Αναρχικός”!

Η ιδεολογία που επικρατεί στις διακρατικές σχέσεις είναι αυτή του ηθικού ρεαλισμού. Τα κράτη όχι μόνο μπορούν αλλά και πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν, για να ενισχύουν το προσωπικό τους συμφέρον. Κάθε έννοια ηθικής πόσο μάλλον δημοκρατικού ελέγχου είναι εκ των πραγμάτων εκτός του πεδίου της διεθνούς πολιτικής. Η ιδεολογία αυτή μπορεί αλλιώς να αποκαλεστεί ως το δίκαιο του ισχυρότερου. Περιττό να πούμε ποιον ευνοεί και ποιες συνέπειες έχει για την διεθνή ειρήνη. Αυτό όμως δεν εμποδίζει τα επίσημα χείλη να εκστομίζουν με περίσση αυτοπεποίθηση ομολογίες πρακτικών, που επανειλημμένα έχουν αιματοκυλίσσει τον κόσμο.

Για τη συνέχεια πατήστε στο 

Οι αποκαλύψεις του wikileaks αποτελούν μαχαίρι στην καρδιά αυτής της λογικής στις διεθνείς σχέσεις. Είναι δε τέτοια η επίδραση των αποκαλύψεων αυτών, που σε όλα τα μήκη και τα πλάτη που οι ΗΠΑ έχουν δραστηριότητα, οι πολιτικές κρίσεις διαδέχονται η μία την άλλη, το δε διπλωματικό προσωπικό των ΗΠΑ έχει απονομιμοποιηθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε πολλοί διπλωμάτες πρέπει άμεσα να αντικατασταθούν, δημιουργώντας πρόβλημα επάρκειας ανθρώπινου δυναμικού στον διπλωματικό μηχανισμό της υπερδύναμης.

Έτσι, στην γραφειοκρατική μηχανή των ΗΠΑ η απόφαση ελήφθη από τις ανώτερες ιεραρχικά βαθμίδες : “εξαφανίστε τον J. Assange και το wikileaks από τον χάρτη με όποιο τρόπο”. Γι’ αυτούς τους σκοπούς συστρατεύθηκε η συμμαχία των προθύμων, δηλαδή οι πολυεθνικές, τα διεθνή ΜΜΕ και οι κατασταλτικοί μηχανισμοί των άλλων κρατών. Η διεθνής συνομωσία της σιωπής είναι άλλωστε σε κίνδυνο, καθώς για πρώτη φορά τα άπλυτά της εκτίθενται στη διεθνή των λαών και αυτό δεν το θέλει κανένας διπλωμάτης κανενός κράτους. Ενώ ο Assange μπαινοβγαίνει στις απομονώσεις, χακτιβιστές αρχίζουν να συλλαμβάνονται σε διάφορα κράτη και το wikileaks δέχεται το ένα χτύπημα μετά το άλλο (μέχρι και νέο σάιτ, το openleaks, άνοιξαν όσοι αποσχίστηκαν από το wikileaks).

Ο μόνος παράγοντας, που μπορεί να ανατρέψει την ειλημμένη απόφαση της ισοπέδωσης του wikileaks, είμαστε όλοι εμείς μέσα και έξω από το ίντερνετ. Με τις συνεχείς πράξεις μας πρέπει να ανεβάζουμε όσο πιο ψηλά το κόστος κάθε κίνησής τους υπέρ της καταστολής των δημοκρατικών δικαιωμάτων και της διαδικτυακής ελευθερίας. Γι’ αυτούς η ασύμμετρη απειλή, που ανατρέπει τους συσχετισμούς δυνάμεων σε βάρος τους, είναι πολλές μικρές καθημερινές πράξεις από τεράστιες μάζες ανθρώπων. Γι’ αυτό γράφετε συνεχώς για την υπόθεση του wikileaks, μποϋκοτάρετε τις πολυεθνικές που κινούνται κατά αυτού, συμμετέχετε σε ακτιβισμούς, μιλήστε με φίλους, κάντε group στο facebook, μεταχειριστείτε όποιον τρόπο κρίνετε θεμιτό, ώστε να πληρώνουν όλο και μεγαλύτερο τίμημα με αυτά που κάνουν.

Νομίζουν ότι είμαστε αναρχικοί, μαμά. Ε ναι, αυτό που σίγουρα είμαστε είναι απειλή για τις απανταχού εξουσίες, που θεωρούν ότι θα λειτουργούν σε κενά αέρος από την δημοκρατία. Αυτό είναι αναρχικός στο λεξιλόγιο της εξουσίας.

Από την Ελευθεροτυπία.

Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν νομικά «όπλα» για να ασκήσουν δίωξη εναντίον του Τζούλιαν Ασάνζ
Του ΘΑΝΑΣΗ ΤΣΙΤΣΑ

«Πολιτικά δρώντα» χαρακτηρίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον ιδρυτή του WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, προετοιμάζοντας σε νομικό επίπεδο το έδαφος, σε περίπτωση που ασκηθεί δίωξη από τις ΗΠΑ, να μην προσαχθεί σε δίκη με την ιδιότητα του δημοσιογράφου.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Φίλιπ Κρόλεϊ, σε ενημέρωση των ξένων ανταποκριτών στη Νέα Υόρκη δήλωσε ότι οι ΗΠΑ με βάση τον νόμο θεωρούν τον Ασάνζ πολιτικά δρώντα (political actor), γιατί «έχει φανερούς πολιτικούς σκοπούς πίσω από τις δραστηριότητές του, που του στερούν το δικαίωμα να τον χαρακτηρίσουμε δημοσιογράφο». Σε ερώτηση ποιοι θεωρούν ότι είναι οι πολιτικοί στόχοι του, ο Κρόλεϊ απάντησε: «Νομίζω ότι είναι αναρχικός, αλλά δεν είναι δημοσιογράφος». Η επίσημη τοποθέτηση Κρόλεϊ γίνεται σε μια περίοδο που συγκρούονται οι απόψεις για το αν οι διαρροές του WikiLeaκs είναι μέρος της «παραδοσιακής δημοσιογραφίας» και για το ποιος στην εποχή των κοινωνικών δικτύων (social media) είναι ή δεν είναι δημοσιογράφος.

Αμερικανοί αξιωματούχοι, σύμφωνα με δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου, ερευνούν την πιθανότητα οι ΗΠΑ να ασκήσουν δίωξη περί κατασκοπίας, που βασίζεται στον νόμο «Espionage Act» του 1917. Οι ΗΠΑ είχαν επικαλεστεί ανεπιτυχώς το 1970 την εφαρμογή τού εν λόγω νόμου στη δίωξη εναντίον της εφημερίδας «New York Times» και του πρώην στρατιωτικού αναλυτή Ντάνιελ Ελσμπεργκ για τη διαρροή και τη δημοσίευση των εγγράφων του Πενταγώνου που αφορούσαν τις αγριότητες των στρατευμάτων τους στον πόλεμο στο Βιετνάμ. Ο νόμος περί κατασκοπίας είχε συνταχθεί στις αρχές του περασμένου αιώνα, αλλά δεν εφαρμόζεται εκτός ΗΠΑ. Αν ο Ασάνζ διωχθεί από τις ΗΠΑ, θα είναι ο πρώτος ξένος υπήκοος εκτός των συνόρων που θα κριθεί ένοχος για εγκλήματα που διεπράχθησαν εντός των ΗΠΑ. Ο Αυστραλός χάκερ ισχυρίζεται ότι δεν έχει ο ίδιος κλέψει τα διπλωματικά διαβαθμισμένα τηλεγραφήματα. Επίσημα οι ΗΠΑ κατηγορούν τον 23χρονο πρώην αναλυτή του αμερικανικού στρατού Μπράντλεϊ Μάνινγκ ότι ευθύνεται για τη διαρροή τους και σε περίπτωση καταδίκη τους αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης μέχρι 52 χρόνια.

Οι δικηγόροι τού Τζούλιαν Ασάνζ εκτιμούν ότι είναι πολύ πιθανό οι ΗΠΑ να ασκήσουν δίωξη εναντίον του τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με την Τζένιφερ Ρόμπινσον, μία από τις συνηγόρους του Ασάνζ, «αρκετοί δικηγόροι από τις ΗΠΑ αναφέρουν ότι επίκειται η έκδοση εντάλματος». Η Ρόμπινσον θεωρεί ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να βρουν νομική επιχειρηματολογία για να ασκήσουν δίωξη, αλλά ανέφερε ότι «ψάχνουν και για άλλες κατηγορίες, όπως, για παράδειγμα, νόμους που έχουν να κάνουν με την πληροφορική, οπότε θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε για τι ακριβώς θα τον κατηγορήσουν».

Αναδημοσίευση από In love with Life

About kyan

Raised on the mountains of western Greece, studied by the sea in the north of Greece, went underwater (The Netherlands) to work. Music, hip-hop in particular, is my specialty. Most of my posts are in Greek and they rant about the defeat of capitalism and the rise of the weak.

Posted on 13/12/2010, in Δικαιοσύνη, Ιντερνετ - Τεχνολογία, Κόσμος and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 1 σχόλιο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: