Ένας μακρινός συγγενής : Μια ματιά blues…

Τις προάλλες έπεσε στα χέρια μου ξανά, ένα βιβλίο του Graham Vulliamy που είχα διαβάσει πριν πολλά χρόνια…. έβαλα και ένα δισκάκι του Louis Jordan……. και το ξανάνοιξα….. the roots of the Blues……

Τα blues είναι ταυτόχρονα παράδοση και προσωπική έκφραση. Παραμένει η ίδια από την πρώτη στιγμή της ύπαρξή της και αποτελεί τo πιο αυθεντικό είδος μουσικής στην αμερικανική ιστορία. Έχει την πιο πλούσια ιστορία και τους πιο θρυλικούς καλλιτέχνες, μαζί με την jazz, ενώ αδιαμφισβήτητα αποτελεί την αφετηρία για τα περισσότερα είδη της μαύρης μουσικής και όχι μόνον……

Το σίγουρο είναι ότι αυτή η μουσική απέκτησε το όνομά της στις αρχές του 20ου αιώνα, ενώ ήδη υπήρχε αρκετό καιρό πριν..….πολλοί λένε ότι τα blues βασίζονται στη μουσική που έφεραν μαζί τους οι σκλάβοι από τη Δυτική Αφρική στην Αμερική.

Η αφρικανική τους προέλευση είναι δεδομένη, όπως και το γεγονός ότι αποτελούν την εξέλιξη των spirituals και των gospels (θρησκευτικά τραγούδια), και των τραγουδιών που έλεγαν οι μαύροι σκλάβοι κατά τη διάρκεια της σκληρής δουλειάς στις φάρμες ή και της τιμωρίας τους από τους αφέντες τους και οχι μόνον….

Τα τραγούδια της δουλειάς και οι φωνές των χωραφιών, ήταν οι πιο κοντινοί πρόγονοι των blues. Ήταν τα μέσα για να αφηγηθούν ιστορίες, να θεραπευθούν από τις ατελείωτες ώρες μόχθου ή απλά για να ξεθυμάνουν, κάτι που ήταν αδύνατο να συμβεί κάτω από συνθήκες στενής επιτήρησης που βίωναν.

Για τη συνέχεια πατήστε στο 

Το call-and-response, (όταν ένας λέει τους στίχους και οι υπόλοιποι τους επαναλαμβάνουν ή του απαντούν) είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά των blues….

Η επιμονή των blues σε πιο καθημερινές καταστάσεις και αγώνες, έχει και αυτή τις ρίζες της στα τραγούδια που ηχούσαν στις φυτείες βαμβακιού του Νότου……….

Όταν ένας άνθρωπος, νιώθει χάλια και ξεκινά να εξιστορεί όλες τις αναποδιές και τα βάσανα που του συμβαίνουν, μέσα από τη μουσική (συνοδεύοντας τους εαυτό του με οτιδήποτε μπορεί να βγάλει μουσικό ήχο ή ρυθμό, από φυσαρμόνικα μια παλιά κιθάρα), για να τις ξορκίσει και να νιώσει καλύτερα…..το αποτέλεσμα είναι…..Blues…

Tα Blues έχουν λοιπόν, τις ρίζες τους στη συναισθηματική κατάσταση που νιώθει κανείς όταν έρχονται κακοτυχίες, προδοσία, το να μετανιώνεις για κάτι που έκανες ή δεν έκανες, όταν χάνεις το ταίρι σου ή ένα αγαπημένο πρόσωπο, οταν περνας δύσκολες καθημερινές καταστάσεις..….όλα αυτά είναι ….Blues….

Είναι αυτό που λέμε εμείς….. “μαύρες” ….. και η μουσική, τα πηγαίνει πιο πέρα……

Τα blues έχουν να κάνουν και με το να ξεπερνάς τις δυσκολίες και κακοτυχίες, να εκφράζεις αυτό που νιώθεις, να ξεφορτώνεσαι την απόγνωση και να περνάς καλά….

Τα καλύτερα blues είναι ενστικτώδη, οδηγούν στην κάθαρση και διαθέτουν βαθιά συναισθήματα. Από την απερίγραπτη ευτυχία ως στη μαύρη θλίψη ….. δεν υπάρχει άλλη μουσική έκφραση με πιο αυθεντικό συναίσθημα …… μονο … Blues…..

Τα blues μεγάλωσαν στο Mississippi Delta…. την περιοχή της Νέας Ορλεάνης και από εκεί…. σε ολόκληρο τον κόσμο…..

Από την μουσική εκπομπή του Δημοτικού Ραδιοφώνου Πολυγύρου: Story Teller……
Επιμέλεια: Άγγελος Πατρώνης

via Respentza

Advertisements

Posted on 20/12/2010, in Ιστορία - Θρησκείες and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: