Το 60% των παιδιών μεταναστών «χάνεται» στην ΕΕ

Το 60% των παιδιών που βρίσκουν αρχικά στέγη σε κέντρα υποδοχής μεταναστών των ευρωπαϊκών χωρών χάνεται οριστικά, καθώς παρασύρεται ανεπιστρεπτί από μέλη κυκλωμάτων εκτιμά η Βρετανική υπηρεσία Ελέγχου για το άσυλο. Περισσότεροι από 24.000 ανήλικοι έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο σε χώρες της ΕΕ μέσα σε χρονικό διάστημα 18 μηνών, αποκαλύπτει έκθεση της Frontex, φέρνοντας παράλληλα στη δημοσιότητα το απάνθρωπο παζάρι εκμετάλλευσης και εμπορίας που εκτυλίσσεται.

Καταναγκαστική εργασία, πορνεία, αφαίρεση οργάνων υπό τον έλεγχο σύγχρονων δουλεμπόρων που δρουν οργανωμένα αντιμετωπίζει η πλειοψηφία των ασυνόδευτων ανήλικων που ξεκινούν από την Ασία και την Αφρική για να φθάσουν στην ΕΕ. Σύμφωνα με τη Frontex η ροή των ασυνόδευτων ανηλίκων προς την Ευρώπη αυξάνεται συνεχώς.

Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε πριν από λίγο καιρό από τη Frontex να προσδιορίσει την έκταση και τη φύση του φαινομένου, το προφίλ των ομάδων που κινδυνεύουν περισσότερο, αλλά και τους παράγοντες «έλξης» και «απώθησης» των ανηλίκων που εμφανίζουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Frontex από 11 διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς, κυβερνητικές και μη οργανώσεις, μετά από αίτημα της Κομισιόν να προσδιορίσει το προφίλ των ομάδων, που κινδυνεύουν περισσότερο δείχνουν ότι:

  • Οι ασυνόδευτοι ανήλικοι δεν ανιχνεύονται συνήθως στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ αλλά στον τελικό προορισμό τους όταν υποβάλλουν αίτηση για άσυλο.
  • Είναι ευάλωτοι στη σεξουαλική, οικονομική ή εγκληματική εκμετάλλευση – συμπεριλαμβανομένης και της αφαίρεσης οργάνων.
  • Στα εγκληματικά δίκτυα εμπορίας ανθρώπων σε πολλές περιπτώσεις εμπλέκονται και συγγενείς των ανηλίκων.
  • Συχνά η οικογενειακή επανένωση αποτελεί πρόσχημα για να απασχοληθούν τα παιδιά ως οικιακοί βοηθοί ή σε άλλες μορφές καταναγκαστικής εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της πορνείας και του εγκλήματος.

Σύμφωνα με την έκθεση, το 2008, περίπου 15.700 ασυνόδευτοι ανήλικοι ζήτησαν άσυλο στην ΕΕ. Το 2009, έως τον Ιούλιο, που υπάρχουν «ασφαλή στοιχεία», ο αριθμός είχε ανέλθει σε 8.500.

«Η ραγδαία αύξηση της ροής των ασυνόδευτων ανηλίκων από το Αφγανιστάν που ζητούν άσυλο αποτελεί σημαντική πηγή ανησυχίας» σημειώνει χαρακτηριστικά η έκθεση της Frontex. Υπογραμμίζει, δε, ότι οι ασυνόδευτοι ανήλικοι αφγανικής καταγωγής παραμένουν στην πρώτη πεντάδα ακολουθούμενοι από τους Σομαλούς, Ιρακινούς, Νιγηριανούς και υπηκόους της Ερυθραίας. Στην πλειονότητά τους είναι 16 – 17 ετών, οι περισσότεροι άντρες.

Η έκθεση επισημαίνει ότι οι Νιγηριανοί συχνά πέφτουν στα πλοκάμια αδίστακτων «επαγγελματικών κυκλωμάτων» που τους στερούν ταξιδιωτικά έγγραφα όταν φτάσουν σε ευρωπαϊκά κέντρα υποδοχής και τους εκμεταλλεύονται στην πορνεία. H Βρετανική Υπηρεσία Ελέγχου για το άσυλο εκτιμά ότι το 60% όσων στεγάζονται σε τέτοια κέντρα χάνονται και δεν βρίσκονται ποτέ ξανά. Οι Νιγηριανοί δένονται μάλιστα συχνά με συμβόλαιο «βουντού» πριν υπογράψουν σύμφωνο χρέους 50.000 δολαρίων. Την ίδια ώρα, τα κυκλώματα των Κινέζων χρησιμοποιούν τους ανήλικους σε καταναγκαστική εργασία και στο εμπόριο του σεξ.

Πιο δημοφιλείς χώρες για τους ασυνόδευτους ανήλικους που ζητούν άσυλο είναι η Σουηδία και η Ολλανδία. Η πολιτική αστάθεια σε Αφγανιστάν και Σομαλία εκτιμάται ότι είναι η αιτία για την αύξηση των ροών ασυνόδευτων ανηλίκων προς την ΕΕ.

Πηγή : Indymedia

About kyan

Raised on the mountains of western Greece, studied by the sea in the north of Greece, went underwater (The Netherlands) to work. Music, hip-hop in particular, is my specialty. Most of my posts are in Greek and they rant about the defeat of capitalism and the rise of the weak.

Posted on 30/12/2010, in Κόσμος, Πολιτική and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: