Βερολίνο: Το εναλλακτικό κοινόβιο της Liebig 14 απειλείται με εκκένωση

Στη δεκαετία του 1990 οι περισσότεροι καταληψίες στη Γερμανία κλήθηκαν (από το κράτος) να επιλέξουν είτε να κρατήσουν τις στέγες τους και να πληρώνουν ελάχιστα μισθώματα είτε να βρίσκονται σε διαρκή κίνδυνο να χάσουν όλα όσα είχαν δημιουργήσει. Οι περισσότεροι αποφάσισαν το πρώτο: να μετατραπεί το κοινόβιο σε «εγχείρημα στέγασης ενδιάμεσης χρήσης» – πρόκειται πια για νομιμοποιημένες καταλήψεις στέγης (συχνά, με ενοικιαστήρια των 100 έως 300 ευρώ περίπου).

Το πρόβλημα οξύνεται όταν οι ιδιοκτήτες των κατοικιών «ενδιάμεσης χρήσης» παύουν να αποδέχονται τα υφιστάμενα συμβόλαια ή θέλουν να ανακατασκευάσουν τα κτήρια κ.ο.κ. Τότε η επιβίωση αυτών των εγχειρημάτων εξαρτάται κυρίως από τη δημόσια στήριξη – ιδίως από τους τοπικούς πολιτικούς. Στην περίπτωση της Λήμπιχ 14, προηγήθηκε μακρά δικαστική διαμάχη μεταξύ των ενοίκων και των ιδιοκτητών. Μετά από πολλά χρόνια, οι ένοικοι (28 άτομα) έχασαν τη δίκη, κι αν δεν αποχωρήσουν οικειοθελώς μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου 2011, απειλούνται με βίαιη εκκένωση, δηλαδή έφοδο της αστυνομίας στο κτήριο.

Στις 10 Ιανουαρίου επιδόθηκε διαταγή εκκένωσης στους ενοίκους της Λήμπιχ στράσε 14, στη βερολινέζικη συνοικία Φρήντριχσαϊν (Friedrichshain). Η προθεσμία εκκένωσης ορίστηκε σε είκοσι μέρες, στις 2 Φλεβάρη, ώρα 8 π.μ.

Οι απώλειες των διαδικασιών και η αποτυχία της πολιτικής!

Αυτή η εντολή εκκένωσης είναι το αποτέλεσμα μιας τετραετούς σχεδόν δικαστικής διαμάχης –που αφορούσε την ακύρωση συμβολαίων όλων (!) των διαμερισμάτων– μεταξύ των ενοίκων και των ιδιοκτητών: του Ζούιτμπερτ Μπούλκερ (Suitbert Beulker), που είναι επίσης ιδιοκτήτης του κτηρίου στέγης της Ρίγκερ στράσε 94 (Rigaerstr. 94), και του Έντβιν Τένε (Edwin Thöne), διευθύνοντα συμβούλου του Συνδέσμου Προστασίας Παιδιού της Ούννα (παλιότερη ενημέρωση για τις απόπειρες εκκένωσης στα γερμανικά).

Οι παραπλανητικές αιτιολογήσεις των εξώσεων ήταν, εκτός από την αφαίρεση πανό (στην πρόσοψη) και προσβολές εις βάρος του Μπόυλκερ, η εγκατάσταση ενδιάμεσης θύρας στο κλιμακοστάσιο (αν ενδιαφέρει το νομικό ιστορικό, στα γερμανικά εδώ).

Επιχειρήσαμε να βρεθεί, από κοινού με δημοτικούς συμβούλους και πολιτικούς της γερουσίας (συγκλήτου) του Βερολίνου, μια νομική λύση για τη διατήρηση του κοινοβίου ή να αγοραστεί το κτήριο, με τη συνδρομή κάποιου ιδρύματος. Όλες αυτές οι προσπάθειες απέτυχαν, αφενός γιατί οι τοπικοί πολιτικοί φορείς δήλωσαν ανίσχυροι να παρέμβουν υπέρ της επίλυσης της κατάστασής μας κι αφετέρου επειδή οι αρμόδιοι γερουσιαστές έλαμψαν διά της απουσίας τους: για παράδειγμα, ο αγαπητός μας γερουσιαστής Εσωτερικών Έρχαρντ Κέρτινγκ (Erhard Körting) ή η γερουσιάστρια Αστικής Ανάπτυξης Ίνγκεμποργκ Γιούνγκε-Ρέυερ (Ingeborg Junge-Reyer), που επί χρόνια εφαρμόζουν μια επιθετική, νεοφιλελεύθερη πολιτική στέγασης – λόγου χάριν, καταργώντας τις επιδοτήσεις ενοικίων της γερουσίας για τους αποδέκτες επιδόματος πρόνοιας-ανεργίας (Hartz 4). Επίσης, ο Χόλγκερ Λίπμαν (Holger Lippmann), διευθυντής του Ταμείου Ακινήτων Βερολίνου, εν τέλει αρνήθηκε να τεθεί υπό σοβαρή διαπραγμάτευση ένα αντικείμενο αναπλήρωσης.

Όλα αυτά συνοδεύτηκαν από διάφορες πετυχημένες δράσεις, από πολύχρωμες έως μαύρες, από ηχηρές έως ήσυχες.

Σε αυτές θα πρέπει να οικοδομήσουμε.

Τα σπίτια σε αυτούς που τα ζουν!

Δεν είμαστε οι μόνοι που πλήττονται από βίαιες εκκενώσεις, εξώσεις και όλα αυτά τα εξευγενισμένα! Εκτός από τους αγώνες για τους λίγους εναπομείναντες ανοιχτούς, αυτοδιαχειριζόμενους, απελευθερωμένους χώρους –όπως η Ρίγκερ 94, η Κέπι (Köpi) κοντά μας, αλλά και οι καταλήψεις στο Άμστερνταμ και οπουδήποτε αλλού–, ιδιαίτερα στο Βερολίνο όλο και περισσότεροι άνθρωποι επηρεάζονται από την άνοδο των ενοικίων, και χάνουν τα σπίτια τους και το κοινωνικό τους περιβάλλον.

Αξίζουν την αλληλεγγύη και την υποστήριξή μας.

Κάλεσμα στην αυτόνομη συνέλευση στο Μπετάνιεν, 14 Γενάρη, 19:30

Κρατάτε μάτια κι αυτιά ανοιχτά, και να επισκέπτεστε τακτικά το μπλογκ μας:www.liebig14.blogsport.de

Να ’στε δημιουργικοί, οργανωθείτε και τσακίστε τους!

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΟΠΛΟ!

Βίντεο (Liebig 14, 2009) και
ενημέρωση για καταλήψεις στο Βερολίνο, στα γερμανικά
Παλιότερη σχετική είδηση, στα ελληνικά

Αναδημοσίευση από Contra Info

About kyan

Raised on the mountains of western Greece, studied by the sea in the north of Greece, went underwater (The Netherlands) to work. Music, hip-hop in particular, is my specialty. Most of my posts are in Greek and they rant about the defeat of capitalism and the rise of the weak.

Posted on 13/01/2011, in Ανεξαρτησία στην κοινωνία and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: