Η τυραννία του Ben Ali έπεσε χάρη στην αποφασιστικότητα και τον ανυποχώρητο αγώνα του λαού της Τυνησίας

Η δημόσια  αυτοπυρπόληση 26χρονου απόφοιτου πανεπιστημίου, που πουλούσε φρούτα σε λαική αγορά της πόλης  Sidi Bouzid της Τυνησίας χωρίς άδεια, όταν αστυνομικοί, αφού τον χαστούκισαν και τον έφτυσαν στο πρόσωπο, επιχείρησαν  να κατασχέσουν το εμπόρευμά του, ήταν η θρυαλλίδα που αφύπνισε τους συμπολίτες του ,μετατρέποντας τη βουβή μέχρι τότε οργή τους , σε  άγρια εξέγερση. Ειχαν προηγηθεί η εξέγερση στα μεταλεία φωσφόρου το 2008  και η απεργία πείνας 8 πολιτών  τον Οκτωβριο του 2010,

Με  αιτήματα ψωμί,ελευθερία,δημοκρατία ,αξιοπρεπεια εκατοντάδες χιλιάδες Τυνήσιοι σε κάθε πόλη και χωριό της χώρας συγκρουόταν επί εβδομάδες με την αστυνομία και το στρατό αναγκάζοντας τον πρόεδρο της Τυνησίας όχι μόνο να παραιτηθεί αλλά και να αποδρασει στο εξωτερικό με ελικόπτερο,ακολουθώντας το παράδειγμα των συναδέλφων του στην Αργεντινη το 2001.

Ανδρες και γυναίκες μπροστά στις κάμερες δηλωναν ότι στο δίλημμα θάνατος από τη πείνα στη χώρα τους  ή μετανάστευση αυτοί απαντούν με την εξέγερσή τους για την ανατροπή της 23χρονης τυραννίας του Ben Ali, διεκδικώντας άμεσα ελεύθερες δημοκρατικές εκλογές.

Υποδειγματικό παιδί του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τραπεζας  ο κατοχικός Πρόεδρος της Τυνησίας Ben Ali ,που αναδείχθηκε με πραξικόπημα το 1989 και έκτοτε απολαμβάνει τη πλήρη υποστήριξη ΗΠΑ και ΕΕ, λάμβανε τιμητικές διακρίσεις για την οικονομική του πολιτική,που συμμορφωνόταν πλήρως με τις απάνθρωπες υποδείξεις των δύο νεοαποικιοκρατικών διεθνών οργανισμών.Την σκανδαλώδη υποστήριξη στο πρόσωπο του Ben Ali που εκλεγόταν με ποσοστά της τάξης του 90%, δεν επηρέαζαν ούτε η νοθεία σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις ,ούτε η θέση εκτός νόμου αριστερών και ισλαμικών κομμάτων,ούτε η ωμή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιώματων και δημοκρατικών ελευθεριών (ενδεικτικά αναφερεται η σύλληψη σε καθημερινή βάση χρηστών του διαδικτύου σε  Ιντερνετ καφε από την αστυνομία λόγω της πρόσβασής τους σε ιστοσελίδες αριστερού ή ισλαμικού περιεχομένου) ,ούτε η σε βαθμό κακουργήματος διαφθορά των κυβερνητικών στελεχών ,που επωφελήθηκαν από την ιδιωτικοποίηση 167   επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας του δημόσιου τομέα για να αυξήσουν τη προσωπική τους περιουσία.

Σε επαινετική  αναφορά του ΔΝΤ το 2010 ο Στρως Καν εξήρε την ανθεκτικότητα της Τυνησίας στη παγκόσμια κρίση,αποδίδοντάς την στο γεγονός ότι  τα μέτρα αναδιάρθρωσης της οικονομίας λήφθηκαν έγκαιρα με αποτελεσμα η χώρα όχι μόνο να παρουσιάζει ανάπτυξη 4,5 % το πρωτο τριμηνο του 2010 και να καταλαμβάνει τη 1η  θέση μεταξύ των οικονομιών της Αφρικής και τη 39η παγκοσμίως σε ανταγωνιστικότητα,,αλλά και να έχει μειώσει το δημόσιο έλειμά της από  43,3% του ΑΕΠ το 2008,σε   42,8 % του ΑΕΠ το 2009.

Στα διαρθρωτικά μέτρα (που εφαρμόζονται εδώ και ένα χρόνο στην Ελλάδα του ΠΑΣΟΚ και του ΔΝΤ) περιλαμβάνονται μειώσεις μισθών,αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης,αύξηση των εισφορών,υποχρηματοδότηση των υπηρεσιών υγείας και εκπαίδευσης,μαζικές ιδιωτικοποίησεις δημοσίων οργανισμών και επιχειρήσεων, κατάργηση τελωνειακών δασμών για εισαγόμενα προιόντα και υπηρεσίες,άρση κάθε περιορισμού στην εγκαταστυαση αλλοδαπών επιχειρήσεων,άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων γιατρών,μηχανικών ,φαρμακοποιών και δικηγόρων.

Από την αγιογράφηση του Τυνησιακού οικονομικού θαύματος  και την εξύμνηση της ευημερίας των αριθμών  έλειπαν  όπως ήταν φυσικό οι άνθρωποι.Η αυξανόμενη φτώχεια,η άνοδος των τιμών των τροφίμων,η ανεργία που μεταξύ των αποφοίτων Πανεπιστημίου φθάνει το 45% ,οι φυλακίσεις ,οι απαγωγές ,απουσίαζαν κατάφωρα  από το πορτραίτο που προσπάθησε φιλότιμα να φιλοτεχνήσει ,για τον Ben Ali,ο εκλεκτός των υπερεθνικών επιχειρήσεων επί κεφαλής του  ΔΝΤ και οσονούπω υποψήφιος για το  προεδρικό αξίωμα  της Γαλλίας  ,με τους σοσιαλιστές,Στρως Καν.

Η τυραννία του Ben Ali έπεσε χάρη στην αποφασιστικότητα και τον ανυποχώρητο αγώνα του λαού της Τυνησίας, που θρηνεί ήδη 100  νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες .Η εκβαση του αγώνα ακόμη δεν έχει κριθεί, αφού τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης του δικτάτορα προσπαθούν να πάρουν τη σκυτάλη ,υποσχόμενοι εκλογές σε 60 ημέρες σύμφωνα με το σύνταγμα.Η πτώση όμως  μιας κυβερνητικής πολιτικής που υπηρετεί τη τυρανία της αγοράς και  τα συμφέροντα μιας ολιγαρχίας του πλούτου αποτελεί σαφή προειδοποίηση στους δήμιους των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειάς μας ότι  οι μέρες τους είναι μετρημένες.Μόνο ένα ελικόπτερο τους σώζει….

Πηγή : Indymedia via Active Propaganda

About kyan

Raised on the mountains of western Greece, studied by the sea in the north of Greece, went underwater (The Netherlands) to work. Music, hip-hop in particular, is my specialty. Most of my posts are in Greek and they rant about the defeat of capitalism and the rise of the weak.

Posted on 16/01/2011, in Κόσμος, Κοινωνία and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: