Στη Νομική Αθηνών, εν μέσω αντιδράσεων, οι 300 μετανάστες που ξεκίνησαν απεργία πείνας

Προχθες, Κυριακή, περίπου 250 μετανάστες ήρθαν από την Κρήτη, προκειμένου να συμμετάσχουν στην πανελλαδική απεργία πείνας μαζί με άλλους 50 μετανάστες από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Πριν ακόμη ξεκινήσει η απεργία, ποικίλες αντιδράσεις είδαν το φως της δημοσιότητας.

«Ρατσιστικές και ακροδεξιές, εντελώς ανυπόστατες, μέχρι ανοησίας» χαρακτηρίζουν οι αλληλέγγυοι στην πανελλαδική απεργία πείνας των μεταναστών, τις δηλώσεις και τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για ζημιές στο χώρο όπου στεγάζονται οι απεργοί στη Νομική Αθήνας, για παρακώλυση των μαθημάτων και της εξεταστικής της σχολής, για εισβολή των μεταναστών στο κτίριο, καθώς και για κίνδυνο στην υγεία των φοιτητών.

Φοιτητικές παρατάξεις, πολιτικά κόμματα και Μέσα ξεκίνησαν συζήτηση για την κατάσταση που επικρατεί στο κτίριο, αλλά και για την όλη πρωτοβουλία.

Καταγγέλλοντας τον τρόπο κάλυψης της υπόθεσης από τον τ/σ Mega, ο κ. Νίκος Γιαννόπουλος, μέλος του Δικτύου για τα Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα, που βρίσκεται συνεχώς στο παλιό κτίριο της Νομικής, ως αλληλέγγυος προς τους μετανάστες, τονίζει ότι «η κατάσταση είναι απολύτως ήρεμη, όλοι οι μετανάστες βρίσκονται εντός του επί ανακαίνιση κτιρίου της παλιάς Νομικής. Το μεσημέρι επισκέφτηκαν τους μετανάστες και οι γιατροί που έστειλε η πρυτανεία της Νομικής, οι οποίοι επιβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα υγιεινής. Ο Σύλλογος Φοιτητών της σχολής, σε σημερινή απόφασή του τονίζει ότι στηρίζει τον αγώνα και πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα παρακώλυσης της εξεταστικής».

«Ο χώρος όπου στεγάζονται οι εξετάσεις δεν έχει καμία σχέση με το κεντρικό κτίριο της Νομικής. Δεν υπάρχει καμία επαφή μεταξύ των μεταναστών και του χώρου όπου γίνονται τα μαθήματα και οι εξετάσεις. Πρόκειται για 2 κτίρια εντελώς χωρισμένα μεταξύ τους. Εμείς, για λόγους αποφυγής οποιασδήποτε παρεξήγησης, κλείσαμε και οποιαδήποτε δίοδο θα μπορούσε δυνητικά να υπάρξει. Οι φοιτητές μπαίνουν από τη Μασσαλίας και τη Σίνα και οι μετανάστες από τη Σόλωνος», εξηγεί.

Κάνοντας λόγο για επικριτικές δηλώσεις, υπογραμμίζει ότι «σήμερα διεξήχθησαν κανονικά οι εξετάσεις του Οικονομικού της Νομικής. Χθες, Κυριακή, ο πρόεδρος της Νομικής κ. Δημητρίου ήρθε στο χώρο, συζητήσαμε, περιηγηθήκαμε στο χώρο και ήταν απολύτως ευχαριστημένος. Σήμερα, που έγινε λόγος για lock out της σχολής, τους είπε ο ίδιος πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και πως οι εξετάσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν κανονικά».

Αλληλέγγυος ο Σύλλογος Φοιτητών Νομικής

Από την άφιξη τους την Κυριακή στο λιμάνι του Πειραιά

Η πρωτοβουλία των μεταναστών προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων. Αρχικά, οι φοιτητικές παρατάξεις ΠΑΣΠ και ΔΑΠ εξέφρασαν τη διαφωνία τους με την «κατάληψη» του κτιρίου και κατηγόρησαν μέλη της φοιτητικής παράταξης ΑΡ.ΕΝ., που πρόσκειται στο Συνασπισμό, ότι οργάνωσε την εγκατάσταση των προσφύγων στη Νομική. Ακολούθησε, ωστόσο, ανακοίνωση του Συλλόγου Φοιτητών της Νομικής, που υπογράφεται και από τις παραπάνω παρατάξεις, στην οποία σημειώνεται ότι στάθηκε από την πρώτη στιγμή αλληλέγγυος και αρωγός του αγώνα αυτού. «Με ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου που υιοθετήθηκε σχεδόν παμψηφεί από το σώμα αποφάσισε να στεγάσει και να συνδράμει τον αγώνα των μεταναστών».

Νωρίτερα, η κοσμητεία της Νομικής είχε πάρει απόφαση να κλείσει η σχολή μέχρι την Πέμπτη, παρότι οι χώροι που βρίσκονται οι μετανάστες είναι στην υπό ανακαίνιση πτέρυγα που είναι πλήρως απομονωμένη από τις αίθουσες που διεξάγονται τα μαθήματα.

«Η απόφαση της Κοσμητείας της Σχολής ΝΟΠΕ για αναστολή της λειτουργίας του κτιρίου ως μέτρο κατά της απεργίας πείνας των 300 μεταναστών που ήρθαν από τη Κρήτη για να αγωνιστούν για την νομιμοποίηση τους είναι ένα κατασταλτικό μέτρο υπαγορευμένο από την ίδια φιλοκυβερνητική τακτική που παρέδιδε τη διαχείριση του ασύλου στα ΜΑΤ στη διάρκεια των πρόσφατων Πανεργατικών Απεργιών» υποστηρίζει σε ανακοίνωση του ο Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας και συντονιστής της Κίνησης Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή.

Πηγή : Tvxs

About kyan

Raised on the mountains of western Greece, studied by the sea in the north of Greece, went underwater (The Netherlands) to work. Music, hip-hop in particular, is my specialty. Most of my posts are in Greek and they rant about the defeat of capitalism and the rise of the weak.

Posted on 25/01/2011, in Δικαιοσύνη, Κοινωνία, Παιδεία - Πανεπιστήμια and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 1 σχόλιο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: