Η vodafone συνεχίζει το καθεστωτικό της παιχνίδι στην Αίγυπτο [ενημέρωση]

Η μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο (βάσει των εσόδων και των συνδρομητών) Vodafone άρχισε τη «δράση» της στην Αίγυπτο πολύ πριν τη λαική εξέγερση που ξεκίνησε τον Ιανουάριο στη χώρα. Συγκεκριμένα τον Αύγουστο του 2004 ήρθε σε συμφωνία με το καθεστωτικό αραβικό τηλεοπτικό σταθμό Al Jajeera ώστε να μεταδίδει στα κινητά των συνδρομητών της, τις φιλοκυβερνητικές ειδήσεις του καναλιού Live (κατά τη διάρκεια του δελτίου).

Η χρησιμότητα της και η αυτοεπιβολή της στα ενδότερα του καθεστώτος Μπουμπάρακ φάνηκε ουσιαστικά στις 28 Ιανουαρίου του 2011, τρεις ημέρες μετά την έναρξη και τη γενίκευση της εξέγερσης στη χώρα (με κεντρική απαίτηση  την παραίτηση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ), όταν και «υποχρεώθηκε» από τις αρχές να διακόψει κάθε λειτουργία στο τηλεφωνικό δίκτυο της.

Εκπρόσωποι της vodafone δήλωναν ότι οι αρχές «είχαν την δικαιοδοσία» να προβούν σε διακοπή του δικτύου και ότι  «η εταιρεία έπρεπε να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της κυβέρνησης καθώς δεν υπήρχαν καν τα νομικά περιθώρια για να αντιδράσει». Όλα αυτά με πρόσχημα την ασφάλεια του υπαλληλικού της προσωπικού (απειλήθηκαν δηλαδή;). Το ίδιο βέβαια ίσχυσε και για τους υπόλοιπους παρόχους τηλεφωνίας στη χώρα.

Το πρόβλημα άρχισε να αποκαθίσταται μερικώς την επομένη, 29 Ιανουαρίου και μέχρι σήμερα 3Φεβρουαρίου, οι κλήσεις, ο τηλεφωνητής και η υπηρεσία γραπτών μηνυμάτων δεν είναι διαθέσιμα. Επιτράπηκε μόνο η πρόσβαση στο ίντερνετ από την Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου.

Το αποκορύφωμα όμως ήρθε πάλι χθες 2 Φεβρουαρίου, όταν κάθε συνδρομητής στην Αίγυπτο λάμβανε φιλοκυβερνητικά γραπτά μηνύματα στο κινητό του (παρά την «αδυναμία» λειτουργίας της υπηρεσίας) όπως τα παρακάτω :

  • «Οι ένοπλες δυνάμεις εγγυώνται την ασφάλειά σας και δεν θα προσφύγουν στη βία εναντίον αυτού του μεγάλοι λαού».
  • «Προς τους νέους της Αιγύπτου: προσέξτε τις φήμες, ακούστε τη φωνή της λογικής, η Αίγυπτος είναι πάνω απ’ όλα, προστατεύστε την».
  • «Μητέρα, πατέρα, αδελφή η αδελφέ και κάθε αξιότιμε πολίτη προστατεύστε τη χώρα».

«Δεν εξαρτάται από εμάς» ήταν η απάντηση σε αυτό από τον Κολάο (επικεφαλής της vodafone).

«Το πρόβλημα στο δίκτυο θα αποκατασταθεί όταν λάβουμε την εξουσιοδότηση. Βρισκόμαστε σε συνεχή διάλογο με την κυβέρνηση για τη συνέχιση της παροχής των υπηρεσιών μας. Αλλά πρόκειται για μία χώρα, όπου εξακολουθεί να ισχύει απαγόρευση της κυκλοφορίας». και

«Η εταιρεία υποχρεώθηκε να μεταδώσει στους συνδρομητές της επίσημα μηνύματα, εξαιτίας της χρήσης από τις αιγυπτιακές αρχές ενός νόμου, που υποχρεώνει τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας της χώρας να αναμεταδίδουν επίσημα μηνύματα».

Πηγές : The first-post, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Arabian Business

About kyan

Raised on the mountains of western Greece, studied by the sea in the north of Greece, went underwater (The Netherlands) to work. Music, hip-hop in particular, is my specialty. Most of my posts are in Greek and they rant about the defeat of capitalism and the rise of the weak.

Posted on 03/02/2011, in Απόψεις / Θεωρίες, Κόσμος and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: