Ο Μπαλιμπάρ, ο Τσόμσκυ και άλλοι διανοούμενοι για τους 300 μετανάστες

Εννιά διανοούμενοι διεθνούς εμβέλειας συνυπογράφουν κείμενο αλληλεγγύης στους 300 μετανάστες απεργούς πείνας. Ανάμεσά τους ο γάλλος φιλόσοφος E.Balibar, ο οποίος έστελε και συμπληρωτική προσωπική δήλωση (βλ. παρακάτω), ο αμερικάνος γλωσσολόγος Noam Chomsky, οι οικονομολόγοι David Laibman και Michael Lebowitz, ο παιδαγωγός Peter McLaren, ο Immanuel Wallertein και άλλοι. Όπως αναφέρεται στο κείμενο, οι υπογράφοντες εκφράζουν τη στήριξή τους «στον αγώνα τους για ανθρώπινη αξιοπρέπεια και για θεμελιώδη πολιτικά δικαιώματα. Η στοιχειώδης κοινωνική δικαιοσύνη επιβάλλει τη νομιμοποίηση των μεταναστών εργατών και την παύση των ποινικών και γραφειοκρατικών διώξεών τους.»

Ολόκληρο το κείμενο και οι υπογραφές:

Αλληλεγγύη στους 300 Μετανάστες Απεργούς Πείνας στην Ελλάδα

Οι μετανάστες εργάτες έρχονται στις “αναπτυγμένες” χώρες με την ελπίδα να επιβιώσουν, ή και να αποφύγουν πολιτικές και κοινωνικές διώξεις, αλλά γίνονται θύματα άγρια εκμετάλλευσης, και στην εποχή μας είναι οι πρώτοι που βιώνουν τις συνέπειες της παρούσας οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.

Οι τριακόσιοι μετανάστες εργάτες που κάνουν απεργία πείνας στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα εδώ και χρόνια. Ωστόσο, στερούνται και των στοιχειωδών δικαιωμάτων των Ελλήνων εργατών• δεν έχουν δικαίωμα να μετακινούνται ελεύθερα, να εργάζονται κάτω από υποφερτούς όρους απασχόλησης, να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη• δεν έχουν δικαίωμα στην προσωπική αξιοπρέπεια, δεν έχουν το δικαίωμα αυτής καθαυτής της ζωής!

Οι υπογράφοντες εκφράζουμε τη στήριξή μας στον αγώνα τους για ανθρώπινη αξιοπρέπεια και για θεμελιώδη πολιτικά δικαιώματα. Η στοιχειώδης κοινωνική δικαιοσύνη επιβάλλει τη νομιμοποίηση των μεταναστών εργατών και την παύση των ποινικών και γραφειοκρατικών διώξεών τους.

Étienne Balibar
Emeritus professor of philosophy, Université Paris-Ouest
Distinguished Professor, School of Humanities, University of California, Irvine

Renate Bridenthal
Emerita Professor of History
Brooklyn College, The City University of New York

Noam Chomsky
MIT Department of Linguistics
Institute Professor & Professor of Linguistics (Emeritus)

Marta Harnecker
Psychologist, Writer (Chile)

David Laibman
Professor, Economics, City University of New York

Michael A Lebowitz
Professor emeritus of Economics at Simon Fraser University in Vancouver, Canada

Peter McLaren
Professor, UCLAΜ, Graduate School of Education

Economics Department, California State University

Immanuel Wallerstein
Senior Research Scholar, Yale University

Ο Etienne Balibar ειδικότερα, έστειλε επίσης και το παρακάτω μήνυμα:

Πιστεύω ότι η αντίσταση των μεταναστών απέναντι στις απελάσεις, στους διωγμούς, στις διακρίσεις, και στην εκμετάλλευση, καθώς αυτοί παλεύουν για τα δικαιώματα και την ύπαρξή τους, συνιστά έναν συγκλονιστικό ανθρώπινο αγώνα στους καιρούς μας. Επιπρόσθετα, ή μάλλον, αναπόσπαστα, αντιπροσωπεύει ένα αποφασιστικής σημασίας στοιχείο του λαϊκού κινήματος για δημοκρατία στην Ευρώπη, το οποίο διασχίζει τα σύνορα και γι αυτόν το λόγο προκαλεί την εκδήλωση μιας επιτεινόμενης ξενοφοβίας. Η αλληλεγγύη με τους μετανάστες πρέπει να σφυρηλατηθεί όχι μόνο σε μια τοπική κλίμακα, αλλά στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής ηπείρου. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε μια χρονική στιγμή όπου, τροφοδοτούμενος από τα αποτελέσματα της καπιταλιστικής κρίσης και των νεοφιλελεύθερων «λύσεών» της, οι οποίες επιδεινώνουν τις κοινωνικές της συνέπειες, ένας επιθετικός εθνικισμός ξανασηκώνει το κεφάλι του της Μέδουσας στην Ευρώπη, Ανατολικά και Δυτικά, Βόρεια και Νότια.
Με όλη μου τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη.

Etienne Balibar
Author of “We, The People of Europe?”
Emeritus professor of philosophy, Université Paris-Ouest
Etienne Balibar
Humanities Hall 312
University of California, Irvine

Από: Alterthess.gr

Posted on 17/02/2011, in Αλληλεγγύη, Ανεξαρτησία στην κοινωνία, Κοινωνία, Μεταναστευτικό, Πολιτική and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: