Sex και πολιτισμός

To σεξ είναι μια δύναμη που ενώνει και χωρίζει, δύναμη βίας και αναγέννησης. Tο σεξουαλικό ένστικτο-μαζί με αυτό της αυτοσυντήρησης (του θανάτου)-είναι ένας απ’ τους δύο πόλους που κινούν αυτόν τον κόσμο, είναι πηγή δημιουργία και χαράς. Όλα γυρίζουν γύρω από το σεξ. Οι θρησκείες είναι βασισμένες σ’ αυτό, αυτοκρατορίες κατέρρευσαν λόγω αυτού, οικογένειες χτίστηκαν και γκρεμίστηκαν έχοντάς το ως αιτία. Ο Freud βάσισε όλη του την θεωρία τοποθετώντας το ως κύριο συστατικό. Ακόμα και το να είσαι “σέξι” μοιάζει σαν το προαπαιτούμενο χαρακτηριστικό για τις συναναστροφές σου. Υποκατέστησε ακόμη και το στοιχείο της ομορφιάς. Έτσι η επίδειξη σάρκας έχει συνδεθεί με το “sex appeal” παραγκωνίζοντας άλλα σημαντικά χαρακτηριστικά ενός ατόμου, που μπορούν να το κάνουν ελκυστικό. Οι γυναίκες συνδέουν την σεξουαλικότητα με την προκλητικότητα, σε σημείο που γεμίσαμε με γυναίκες κάθε ηλικίας οι οποίες δείχνουν όσο περισσότερο γίνεται πόδι, στήθος, φορούν τα ηδυπαθή χείλη και το “σύνδρομο 8 μποφόρ”. Απ’ την άλλη άντρες που “γυναικίζουν” δίνοντας υπερβολική σημασία στην εικόνα τους και διεκδικώντας τον χρόνο τους μπροστά στον καθρέφτη. Αρκετοί κι απ’ τα δύο φύλα πλέον περισσότερο μιλούν για το σεξ, παρά κάνουν, δεν είναι λίγες οι φορές που παρέες αντρών ή γυναικών κυκλοφορούν μόνοι τους. Η απελευθέρωση της εικόνας οδήγησε τον οπτικοκεντρικό πολιτισμό μας σε κορεσμό και απομάκρυνε την σχέση του καθενός μας με την πραγματική του σεξουαλικότητα.

Οι ρόλοι των φύλων περνούν κρίση και αμφισβήτηση, ο σεξισμός υπάρχει ανάμεσα και στα 3 φύλα, η σεξουαλική ηθική απαιτεί απ’ τους άντρες να είναι “επιβήτορες” και απ’ τις γυναίκες “λάγνες”. Τα παραπάνω σεξουαλικά κουστούμια είναι προιόντα του πουριτανισμού, που συνδέουν την ηδονή και την σεξουαλική επαφή απλά με μια ανταπόκριση των γεννητικών οργάνων, αγνοώντας το εγκεφαλικό της όλης επαφής. Τα καλούπια που κατασκευάζονται από τα ΜΜΕ, την διαφήμιση και το life-style δημιουργούν την αίσθηση του ανικανοποίητου σε άντρες και γυναίκες, ενώ πολλές φορές τους οδηγούν σε σημείο ν’ αμφισβητήσουν την αρρενωπότητα ή την θηλυκότητά τους. Έτσι φτάνουν στο σημείο να υποκρίνονται κάτι που δεν είναι είτε στο κρεβάτι, είτε μακριά απ’ αυτό, αφού νιώθουν ανεπαρκείς ως προς τον ρόλο που απαιτείται να παίξουν. Επίσης τα μοντέλα συντρόφου και για τα δύο φύλα έχουν αλλάξει. Οι μεν γυναίκες αναζητούν τον Mr.Perfect που δεν υπήρξε ποτέ και οι δε άντρες την φανταστική υπεργκόμενα. Μπερδεύουν τις επιθυμίες τους και αναλώνονται σε αχρείαστα σκεπτικά. Οι γυναίκες ας πούμε, ακόμη κι όταν κάνουν έρωτα δεν αφήνουν εντελώς τον εαυτό τους ελεύθερο σκεπτόμενες την χ ατέλεια που έχουν και ότι μπορεί να την προσέξει ο άντρας, κάτι που φυσικά δεν ισχύει για έναν άντρα που ποθεί/είναι ερωτευμένος/αγαπάει την γυναίκα με την οποία συνευρίσκεται. Επίσης πολλοί φοβούνται να μοιραστούν τις φαντασιώσεις τους με τον σύντροφό τους ή νομίζουν πως το να κλείσεις το σεξ σε ένα πακέτο ικανοποιείσαι, ας πούμε να ακολουθήσουν κάποιο κλισέ δημιουργίας ατμόσφαιρας. Εννοείται πως όλα αυτά ένα ζευγάρι τα απολαμβάνει αλλά δεν είναι το παν. Η μαγική λέξη είναι η επικοινωνία. Η ειλικρίνια συναισθημάτων και η αποφυγή σκέψεων σχετικά με το “αν έχω το σωστό σώμα”, “αν αισθάνομαι σωστά”, “αν έπρεπε να κάνω εκείνο” μας απελευθερώνουν από τις αλυσίδες που μόνοι μας φτιάχνουμε κρίκους και έτσι χαιρόμαστε το σεξ.

Στο επιστημονικό περιοδικό “Archives of Sexual Behaviour” αναγράφονται 237 λόγοι που κάνουμε σεξ, μετά από σχετική έρευνα που πραγματοποιήθηκε και μερικοί εκ των οποίων είναι οι παρακάτω:

1. Θέλω να ζεσταθώ 
2. Θέλω να νιώσω πιο κοντά στο Θεό 
3. Βαριόμουν/ Δεν είχα κάτι καλύτερο να κάνω 
4. Με βοηθάει να συγκεντρώνομαι καλύτερα στη δουλειά μου
5. Είναι η καλύτερη άσκηση 
6. Ο/Η παρτενέρ χόρευε καλά, άρα θα έκανε και καλό σεξ 
7. Θέλω να βρω καλύτερη δουλειά
8. Θέλω να κάνω τους άλλους να νιώθουν καλά
9. Ήθελα να καταστρέψω μια σχέση
10. Με βοηθάει να κοιμάμαι

Βέβαια η αγάπη κι η φυσική έλξη παραμένουν οι κυρίαρχοι λόγοι που τα δύο φύλα κάνουν σεξ.
Ο άνθρωπος είναι το μοναδικό ζώο (μαζί με τα δελφίνια) που πέρα από την τεκνοποίηση επαναλαμβάνει την διαδικασία για ευχαρίστηση. Ίσως τελικά το σεξουαλικό ένστικτο να είναι ένα παιχίδι της φύσης προς το ασυνείδητο. Πόσοι θα αποφάσιζαν να κάνουν σεξ αν δεν υπήρχε η δυνατότητα τεκνοποίησης μ’ αυτόν τον τρόπο; Στην κλίμακα της σεξουαλικής επιθυμίας ο κατασκευασμένος πολιτισμός προβάλει μόνο την ακολασία και την αποχή ως τις μοναδικές δυνατότητες του μετέχειν στο σεξ. Βασίζεται δηλαδή στα άκρα, όπως γενικά το επιβαλόμενο δυιστικό μοντέλο σκέψης. Οι κοινωνικές δομές βασίζονται είτε στην καταπίεση είτε στην μετουσίωση του σεξουαλικού ενστίκτου. Το Σύστημα σύμφωνα και με τον Φουκώ, κοντρολάρει το σεξ με διάφορους τρόπους προκειμένου να εξυπηρετήσει τους δικούς του πολιτικοοικονομικούς σκοπούς. Η δυτική κουλτούρα έχει απομονώσει το σεξ από την αγάπη. Αντιμετωπίζει το σεξ μόνο σαν εκτόνωση, όχι σαν συνολική εμπειρία, σαν εγωιστικό αναγκασμό.

Ο θεσμός του γάμου λειτουργεί σαν κυψέλη κοινωνικής σταθερότητας. Μέσα σ’ αυτόν η αγάπη και το σεξ περνούν σε ένα ρομαντικό επίπεδο, καθώς δεν είναι οι πρωτεύοντες στόχοι. Ακόμη και η…απαγόρευση του σεξ πριν τον γάμο δεν εξυπηρετούσε καμία ηθική, αλλά ενισχύει τον γάμο, ενώ η ιερότητα της παρθενιάς ουσιαστικά είναι ένα εργαλείο ελέγχου του άντρα, ώστε να έχει την υποσχετική του σεξ αφού παντρευτεί. Έτσι το οικονομικό σύστημα λειτουργεί ομαλώς. Σύμφωνα με τον δρ. Hayett ο διαχωρισμός αγάπης-σεξ στον πολιτισμό μας συμβαίνει γιατί δεν έχουμε ακόμη καταπολεμήσει το ταμπού της αιμομιξίας. Συνδέουμε την αγάπη με τους γονείς μας και δεν μπορούμε να επενδύσουμε συναισθηματικά στον σύντροφό μας κατά την σεξουαλική επαφή σε βάθος χρόνου, ακριβώς γιατί θεωρούμε αταίριαστα αυτά τα δύο. Αυτή είναι και μια αιτία που πολλά ζευγάρια μετά από χρόνια γάμου δεν έλκονται. Χωρίς την αγάπη, το σεξ είναι απλά ένα ζωωδες ένστικτο που δεν απελευθερώνει την ενέργεια που μπορεί.

Η ψυχαναγκαστική σεξουαλικότητα δεν μπορεί να οδηγήσει παρά τους άντρες στο να θέλουν να “καρφώσουν” μια γυναίκα και τις γυναίκες στο να θέλουν να “ρουφήξουν” έναν άντρα. Όλο αυτό οδήγησε ακόμη και σε αντιστοφή ρόλων, σε ένα παιχνίδι εντυπωσιασμού, σε ανασφάλεια, σε δυσκολία για οργασμό. Αυτό το μαρτυρούν και οι συνεχείς αναζητήσεις ερωτικών συντρόφων και η συνεχής αλλαγή παρτενέρ, που βέβαια λειτουργούν ως υπεκφυγή από το κύριο πρόβλημα, ως απλή επιβεβαίωση διεστραμμένων ιδεών. Οι άντρες φοβούνται την σεξουαλική κριτική και οι γυναίκες ζηλεύουν περισσότερο απ’ όσες φορές επιθυμούν την κολακεία. Το σεξ, αντί να μετατραπεί σε όχημα “μεταμόρφωσης” έγινε ένα επιπλέον πρόβλημα σε μια κοινωνία που αυνανίζεται, προβάλοντας την υπερσεξουάλικότητά της χρησιμοποιώντας το σεξ ως τρόπο αποβολής απωθημένων, για εμπορικές χρήσεις και για λύτρωση από τα διάφορα κόμπλεξ. Η μαγεία όμως είναι αλλού…

Αναδημοσίευση από Strange Journal

Advertisements

Posted on 23/03/2011, in Απόψεις / Θεωρίες, Εξέλιξη and tagged . Bookmark the permalink. 1 σχόλιο.

  1. StonedSparrow

    Σε γενικες γραμμες δεν εχει αδικο ο συντακτης, εχω μονο μια ενσταση. Το προβλημα δεν ειναι οτι το αισθημα του ανικανοποιητου, της απωλειας της τελειας απολαυσης, της διαρκως αναβαλωμενης απολαυσης κατασκευαζεται απο το δυτικο κοσμο. Αντιθετα το εγγενες στοιχειο της μη-ικανοποιησης και της ελαχιστης διαρκειας της απολαυσης κατευθυνεται σε κατασκευασμενα προτυπα απο το κυριαρχο κοινωνικο-οικονομικο και πολιτισμικο συστημα. Η διαφορα προκυπτει στο οτι στη δευτερη περιπτωση μια διαφορετικα διαδικασια αναζητησης της απολαυσης (παντα μερικα επιτυχημενη και σπανια και εφημερα ολοκληρωμενη) δε θα ειναι κυριαρχα αντικειμενο οικονομικης και πολιτικης εκμεταλλευσης και κατευθυνσης αλλα μια διαδικασια πειραματισμου, ελευθεριας και παθους.

    ΥΓ: Πόσοι θα αποφάσιζαν να κάνουν σεξ αν δεν υπήρχε η δυνατότητα τεκνοποίησης μ’ αυτόν τον τρόπο; Δεν ξερω για τους αλλους -μπορουμε να βαλουμε και ενα poll- αλλα εγω θα εκανα σιγουρα..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: