Ο πλανήτης υπερθερμαίνεται, ας τον φυσήξουμε να κρυώσει..

Παγκόσμια ημέρα δράσης για το ένα, παγκόσμια ημέρα δράσης για το δύο, παγκόσμια ημέρα δράσης για το τρία, παγκόσμια ημέρα δράσης…

Όλη αυτή η ιστορία με τις παγκόσμιες ημέρες δράσης, καινούργιο καπέλο του ύστερου καπιταλισμού που πρέπει μετά το τέλος της ιστορίας να αποκτήσει ανθρώπινο πρόσωπο και ασφαλές σπίτι, πρόσχημα συμμετοχής και κοινωνικής συνείδησης, παραμύθιασμα προσπάθειας παρέμβασης και αλλαγής καταστάσεων -τέτοια αλλαγή ούτε ο Ανδρέας ο Παπανδρέου- ιδανικό άλλοθι για τις ηγεμονικές ελίτ, αγαπημένο παιχνιδάκι συγκροτημάτων μαζικής εξημέρωσης, αποτελεί παραδειγματική περίπτωση της προσπάθειας ενσωμάτωσης ριζοσπαστικών αιτημάτων στο ηγεμονικό πολιτικο-οικονομικό μοντέλο και δείγμα της απο-πολιτικοποίησης εγγενώς πολιτικών προβλημάτων.

Σήμερα το μενού περιλαμβάνει οικολογική καταστροφή, φαινόμενο του θερμοκηπείου, υπερθέρμανση και τα γνωστά. Η ιδέα μεγαλειώδης, θα σβήσουμε τα φώτα για μια ώρα, θα κάτσουμε στον καναπέ μας και θα παρακαλέσουμε τους αρμόδιους να κάνουν κάτι για τον καημενούλη τον κόσμο μας -το κοινό μας σπίτι βρε αδερφέ- που ζεστένεται και θα μας κάψει. Το γεγονός ότι αυτοί οι ίδιοι αρμόδιοι μας οδήγησαν σ’ αυτή την υπέροχη κατάσταση, το ότι το παγκόσμιο οικονομικό μοντέλο εγγενώς οδηγεί στην υπερεκμετάλλευση του περιβάλλοντος θεωρούνται παλιομοδίτικες διατυπώσεις, χωρίς εναλλακτική πρόταση και τελοσπάντων μας διχάζουν στον κοινό αγώνα ενάντια στην οικολογική καταστροφή. Μια ασαφώς ορισμένη επίκληση στη φύση, ένας δυϊσμός που δεν αντιλαμβάνεται το πόσο δυσδιάκριτα είναι τα όρια μεταξύ «φυσικού» και «τεχνητού» (ανθρώπινου δημιουργήματος), η κατασκευή μιας εικόνας αποκαλυπτικής καταστροφής που θα έρθει στο μέλλον -ενώ στην πραγματικότητα είναι ήδη εδώ- η αποθέωση της προσπάθειας κατασκευής της ανθρωπότητας ως όλου χωρίς ανταγωνισμούς και σχέσεις εξουσίας. Όσο για την αποτελεσματικότητα της δράσης, η εικόνα που μου έρχεται στο μυαλό είναι σα να αιωρούμαστε γύρω από τη γη και να τη φυσάμε ομαδικά για να κρυώσει

… παγκόσμια ημέρα δράσης για το τέσσερα… Ο αρμόδιος που καλέσατε είναι απασχολημένος με την οικονομική κρίση και την έξοδο απ’ αυτή. Σκέφτεται μάλιστα ότι θα μπορούσε το «πρασίνισμά» του να είναι ιδανική λύση που συνδυάζει κέρδος, αποπολιτικοποίηση και αποχαύνωση.

… παγκ.. Καιρός να δράσουμε κόντρα στους συγκεκριμένους αρμόδιους..

ΥΓ1: Η λάμπα πλανήτης στο σήμα του YouTube σήμερα, ένα ακόμα δειγματάκι αυτής της διαδικασίας

ΥΓ2:Όχι και τόσο μικρό. Αν έχετε διάθεση, χρόνο και αγγλικά μια ομιλία του Slavoj Zizek για το συγκεκριμένο θέμα

Posted on 26/03/2011, in Απόψεις / Θεωρίες, Κόσμος, Κοινωνία, Περιβάλλον - Ζώα, Πολιτική and tagged , , , , . Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: