Μια μικρή ιστορία για το Ζορό της Θεσσαλονίκης…

Ιδιοκτήτης πρατηρίου νόθευε κατ επανάληψη τα καύσιμα, για να αυξήσει τα κέρδη του, δηλαδή κατάστρεφε τα αυτοκίνητα του απλού κόσμου. Πέντε φορές του επιβλήθηκε πρόστιμο μέσα σε ένα διάστημα ενός έτους, συνολικής αξίας 89.000 Ευρώ, όμως αυτός συνέχιζε. Ναι έπαιρνε πρόστιμα και αδιαφορούσε, ίσως γιατί πίστευε στην ανεπάρκεια των ελληνικών ελεγκτικών μηχανισμών. Ίσως γιατί πίστευε επιπλέον ότι και σε περίπτωση που είναι άτυχος και τον πιάσουν για ανομία, θα έβρισκε τον κατάλληλο άνθρωπο στην κατάλληλη θέση να τον καλύψει.

Το 2005, αποδείχθηκε ότι ο εν λόγω πρατηριούχους δικαιώθηκε για την τακτική του. Ο τότε νομάρχης Θεσσαλονίκης, μείωσε το πρόστιμο, σε 5.000. Δεν ξέρω τα κίνητρά του. Εκείνο που αντιλαμβανόμαστε είναι ότι πέρασε πολλά μηνύματα. Σε εκείνους που νοθεύουν καύσιμα,  το μήνυμα είναι να συνεχίσουν την νόθευση, δεν μπορεί και αυτοί να είναι τόσο άτυχοι, αλλά και αν προκύψει κάποιο πρόβλημα, θα βρεθεί λύση. Σε εκείνους που δεν πληρώνουν τα πρόστιμα, το μήνυμα είναι ότι ορθώς πράττουν αφού θα ακολουθήσει μια συμφέρουσα ρύθμιση. Σε όλους τους υπόλοιπους ευσυνείδητους, το μήνυμα είναι ότι ρε παιδιά, εσείς είστε εκτός αγοράς, τι θέλετε τώρα, μήπως να πάτε στα σπίτια σας, να μείνουν οι υπόλοιποι που είναι πιο προχωρημένοι; Αυτή είναι η νοοτροπία ρουσφετιού και ανομίας, αφορά μεγάλες και πάρα πολλές μικρές υποθέσεις.

Για να συνεχίσουμε την ιστορία, κάποιος υπάλληλος που είχε το ηθικό ανάστημα και το αίσθημα ευθύνης αντέδρασε στην απόφαση του κου Ψωμιάδη. Πολλά μπράβο στον άνθρωπο. Βέβαια αυτό είχε σαν συνέπεια να χάσει την θέση του! Μήνυμα προς τους υπόλοιπους συνεχίστε να είστε αργόσχολοι, κρατικοδίαιτοι αν δεν θέλετε να χάσετε και εσείς την δουλειά σας.

Ο υπάλληλος είχε την ψυχική δύναμη και κινήθηκε δικαστικά εναντίον του τότε Νομάρχη, με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος. Μπράβο ξανά στον υπάλληλο, που αφού δεν υπάρχουν ενεργοί θεσμοί, κάποιος μηχανισμός να κινήσει αυτόματα μια τέτοια διαδικασία, μπόρεσε και την ξεκίνησε ο ίδιος. Ελπίζω ο υπάλληλος αυτός, όχι μόνο να ξαναβρεί την δουλειά του, αλλά και να τιμηθεί, να προβληθεί σαν παράδειγμα. Τέτοιους ευσυνείδητους ανθρώπους χρειαζόμαστε για να καθαρίσουμε, μόνο έτσι θα καταφέρουν να βγούνε μπροστά πολλές κρυμμένες υγιείς δυνάμεις.

Μπράβο όμως και στους δικαστές, που στάθηκαν στο ύψος τους και απέδωσαν δικαιοσύνη.  Υπήρξε 2η καταδίκη αυτή την φορά από το εφετείο. Η υπόθεση Ψωμιάδη μπορεί να μην είναι ένα μεγάλο σκάνδαλο, η καταδικαστική απόφαση όμως είναι ένα δείγμα υγείας, ένα δείγμα ότι δεν είναι όλα ισοπεδωμένα. Μακάρι και άλλοι δικαστές να φέρουν την τιμωρία σε μεγαλύτερες υποθέσεις, να αντισταθούν στις όποιες πιέσεις, αν υπάρχουν, και να φέρουν δικαιοσύνη. Μακάρι  κάποιοι που έμαθαν να αυθαιρετούν χωρίς να υπάρχουν συνέπειες, να μάθουν ότι υπάρχουν συνέπειες. Μακάρι να υπάρξουν πολλές τέτοιες μικρές αλλά  και μεγάλες αποφάσεις, να γίνουν παραδείγματα  και για όσους ακόμα και σήμερα μπαίνουν σε ανάλογους πειρασμούς.

Ακούω ότι με την απόφαση αυτή, ο περιφερειάρχης κος Ψωμιάδης επρόκειτο να κριθεί σε αργία από την θέση του και εφόσον κριθεί ένοχος οριστικά, δεν θα μπορέσει να ξαναπάρει μέρος στα κοινά, υπό οποιαδήποτε μορφή. Περιμένω την εξέλιξη της υπόθεσης για να πούμε ένα ακόμα μπράβο γιατί δεν υπήρξε αλληλοκάλυψη για άλλη μια φορά. Ελπίζω να μην υπάρξει καν φωνή υποστήριξης, περισσότερο από τα πολιτικά κόμματα. Ο κόσμος βρίσκεται σε οριακό σημείο, πρέπει να δοθούν μηνύματα κάθαρσης, περισσότερο βέβαια στα μεγάλα σκάνδαλα, αλλά και τα μικρότερα έχουν επίσης την σημασία τους.

Από : Eyewitness

Posted on 12/04/2011, in Δικαιοσύνη, Πολιτική and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: