Χρυσαυγίτες με γραβάτα

Απόσπασμα από την Αφορμή

Υπάρχει σε αυτή την ιστορία ένα ερώτημα:

Πως οι χρυσοκάνθαροι υπηρέτες της εξουσίας και των αφεντικών που υποδύονται τους «δημοσιογράφους» τα έβαλαν με έναν υπουργό (Παπουτσή), και μάλιστα υπουργό της νεοφιλελεύθερης συμμορίας του ΠΑΣΟΚ;

Αρκεί ως εξήγηση η δειλία, ο φόβος τους και η ανάγκη προστασίας από την αστυνομία που τους κάνει να «τα βάζουν» με έναν υπουργό;

Νομίζω ότι η εξήγηση είναι βαθύτερη.

Από τη δεκαετία του 1980 και την επικράτηση του νεοφιλελευθερισμού τα ιδιωτικά αφεντικά ισχυροποιούν διαρκώς τη θέση τους έναντι της κρατικής πολιτικής γραφειοκρατίας. Η ιδιωτικοποίηση του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης τους έδωσε ένα γιγάντιο προπαγανδιστικό μηχανισμό, που τον στελέχωσαν με υπηρέτες-προπαγανδιστές όπως Καψής, Στραβελάκης, Τρέμη, Πρετεντέρης και ΣΙΑ. Δημιουργήθηκε ένας ολόκληρος μηχανισμός διαπλοκής με την κρατική εξουσία -στην Ελλάδα κεντρικό ρόλο έπαιξε η μοιρασιά της πίτας στα δημόσια έργα. Παρά τις επιμέρους κόντρες με κάποιες αποφάσεις κυβερνήσεων (που, συνήθως, έθιγαν συμφέροντα ενός αφεντικού κάποιου μέσου), η συνεργασία με την όποια κυβέρνηση ήταν κατά κανόνα αδιατάραχτη: το ένα χέρι νίβει το άλλο και τα δυο το πρόσωπο.

Η σημερινή κρίση αναβάθμισε και άλλο τα ιδιωτικά ΜΜΕ. Η κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου υφάρπαξε τις ψήφους που την έφεραν στην εξουσία λέγοντας ένα ποταμό από ψέματα. Επιπλέον, επεδίωκε και επιδιώκει την αφαίρεση όλων των εργατικών δικαιωμάτων γυρίζοντας το ρολόι της ιστορίας στον 19ο αιώνα. Για μια τέτοια ριζική ανατροπή των ταξικών συσχετισμών (που παρόμοιά της δεν έχει ξαναγίνει στην παγκόσμια ιστορία του καπιταλισμού σε καιρό ειρήνης) καθοριστικό ρόλο έπρεπε να παίξουν τα ιδιωτικά ΜΜΕ. Τέθηκε σε εφαρμογή ένας τεράστιος μηχανισμός ψεύδους, κατασυκοφάντησης, διαστρέβλωσης ακόμα και προφανών αληθειών, που θα τη ζήλευε ακόμα και το ναζιστικό καθεστώς του Χίτλερ. Οι απεργοί συκοφαντούνται ως τεμπέληδες και αδιάφοροι «για την ταλαιπωρία των πολιτών», οι εργαζόμενοι τεμαχίζονται σε δημόσιους και ιδιωτικούς και επιπλέον υποδιαιρούνται ανά κλάδο ο ένας απέναντι στον άλλο. Οι μετανάστες στοχοποιούνται ως υπεύθυνοι της εγκληματικότητας ενώ τα φασιστικά πογκρόμ της Χρυσής Αυγής παρουσιάζονται από τα τηλεοπτικά δελτία ως δικαιολογημένη αντίδραση «αγανακτισμένων κατοίκων του κέντρου». Δεν θα ήταν υπερβολή να χαρακτηρίσουμε τους προπαγανδιστές άνκορμαν των καναλιών ως «Χρυσαυγίτες με γραβάτα».

Τα ιδιωτικά κανάλια έχουν μετατραπεί σε Ηρακλειδείς της πιστής εφαρμογής του μνημονίου (ιδιαίτερα εν όψει της έλευσης του μνημονίου νούμερο 2). Παρουσιάζουν το μνημόνιο όχι απλά ως μονόδρομο, αλλά και διαρκώς εξασκούν κριτική στην κυβέρνηση ότι «ολιγωρεί στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις» (δηλαδή σε αποκρατικοποιήσεις και διάλυση των υπολειμμάτων του κοινωνικού κράτους). Οι τηλεοπτικοί «δημοσιογράφοι» θα έκαναν ακόμα και τον Γκαίμπελς να κοκκινίζει από ζήλια. Χαρακτηριστικά, ο Μπάμπης Παπαδημητρίου στο Σκάι μιλώντας για την τρόικα αναφέρει πολύ συχνά τη φράση «οι ευγενικοί άνθρωποι που μας δανείζουν χρήματα»!! Τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων έχουν μετατραπεί στους ιδεολογικούς θεματοφύλακες του νεοφιλελευθερισμού.

Η συχνή επωδός που ακούγεται στην ιδιωτική τηλεόραση τελευταία είναι «ότι η κυβέρνηση παρουσιάζει μεταρρυθμιστική κόπωση». Το κάνουν αυτό για να εξασκήσουν ακόμα μεγαλύτερη πίεση για ολοένα περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις, για ολοένα και μεγαλύτερες επιθέσεις στον κόσμο της εργασίας. Προσέξτε, η κυβέρνηση που έσπρωξε το εργατικό κίνημα της χώρας ένα αιώνα πίσω, χαρακτηρίζεται ως «μεταρρυθμιστικά κουρασμένη». Οι λέξεις έχουν χάσει το νόημα τους, έχουν διαστρεβλωθεί από τους χρυσοπληρωμένους μισθοφόρους του ψεύδους και της ανελέητης προπαγάνδας.

Τα ΜΜΕ δεν υπερβάλλουν, ότι κάνουν είναι σε συνεννόηση με τα αφεντικά τους και με την κυβέρνηση. Ο Παπανδρέου, ο Πάγκαλος, ο Λοβέρδος, διαρκώς μιλούν για «αρρυθμίες» μέσα στην κυβέρνηση, βαθμολογούν υπουργούς, προτρέποντας για επιτάχυνση του νεοφιλελεύθερου «έργου της κυβέρνησης». Σε αυτά τα πλαίσια θα πρέπει να γίνει κατανοητή η κόντρα των γκαιμπελίσκων του MEGA με τον Παπουτσή. Και μέσα στην κυβέρνηση χρεώνουν στον Παπουτσή «χλιαρή» αντιμετώπιση των κατοίκων στην Κερατέα. Φανταστείτε, μια περιοχή που κυριολεκτικά επί μήνες πνιγόταν σε επικίνδυνα για την υγεία χημικά της αστυνομίας, που πιστολέρο μπάτσοι με τα όπλα παρατεταμένα απειλούσαν άοπλους κατοίκους της Κερατέας, όλα αυτά χαρακτηρίζονται «χλιαρή αντιμετώπιση» από μέλη της κυβέρνησης και τους προπαγανδιστές του MEGA. Οι άνθρωποι αυτοί κυριολεκτικά διψούν για αίμα…

Τα παραπάνω καθόλου δεν σημαίνουν ότι ο Παπουτσής έχει κάποια διακριτή πολιτική στάση από την υπόλοιπη νεοφιλελεύθερη συμμορία που κυβερνά τη χώρα. Είναι επικεφαλής της αστυνομίας που συνεργάζεται με τη Χρυσή Αυγή στις δολοφονικές επιθέσεις κατά μεταναστών. Είναι ο επικεφαλής της αστυνομίας που επεχείρησε να δολοφονήσει διαδηλωτές στις 11 Μαΐου. Οι πολιτικάντικες δηλώσεις του (για «αυθαιρεσίες των σωμάτων ασφαλείας») αποτελούν προπέτασμα καπνού για τη συνέχιση αυτής της εγκληματικής πολιτικής. Η κόντρα με τον Παπουτσή των Στραβελάκη, Καψή είναι απλά μέρος της δουλειάς τους: πληρώνονται (και πληρώνονται αδρά) για να είναι βασιλικότεροι του βασιλέως.

Τελευταίο, αλλά όχι έσχατο.

Στην προπαγανδιστική «δημοσιογραφική» ομάδα του MEGA δουλεύει και ο κύριος Παύλος Τσίμας. Δεν γνωρίζουμε αν ακόμα δηλώνει αριστερός (το θράσος σε αυτόν τον τόπο περισσεύει). Το γεγονός ότι δουλεύει ακόμα στο κεντρικό δελτίο του MEGA δείχνει ότι δεν διαφέρει σε τίποτα από Πρετεντέρη, Καψή και ΣΙΑ. Το πρόβλημα, ωστόσο, δεν είναι ο ίδιος και η ποιότητά του ως ανθρώπου. Το πρόβλημα βρίσκεται αλλού: κάποτε ο ΣΥΝ του είχε προτείνει επιτελικό ρόλο σε μιντιακά του σχέδια. Η ηγεσία του ΣΥΝ έχει κάνει την αυτοκριτική της;

Άγγελος Κ Απόσπασμα από την Αφορμή

About kyan

Raised on the mountains of western Greece, studied by the sea in the north of Greece, went underwater (The Netherlands) to work. Music, hip-hop in particular, is my specialty. Most of my posts are in Greek and they rant about the defeat of capitalism and the rise of the weak.

Posted on 23/05/2011, in Πληροφόρηση and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: