Ομορφά μου, παραμύθια..

Άρχοντας των Δαχτυλιδιών: Οι Δύο Πύργοι.. Στο δάσος του Φάνγκχορν, οι Έντ συνεδριάζουν για να αποφασίσουν τη συμμετοχή

τους ή μη στον πόλεμο που καταστρέφει τη Μέση Γη.. Όταν ο Δεντρογένης ανακοινώνει στον Μέρι και τον Πίπιν την απόφαση των Έντ να μην πολεμήσουν, ο δεύτερος αναρωτιέται μήπως ο Δεντρογένης έχει δίκιο, μήπως τα χόμπιτ είναι όντως πολύ αδύναμα για να συμμετάσχουν σ’ αυτό τον πόλεμο.. Ίσως είναι καλύτερα να επιστρέψουμε στο Σαϊρ, με τη μπύρα, το χόρτο και τα λειβάδια του, με τη γαλήνη και την καθημερινότητα του, συνεχίζει.. Η απάντηση του Μέρι, αποφασιστική και άμεση, δεν καταλαβαίνεις τι γίνεται; «There will be no Shire!» Όπως ήταν αναμενώμενο ο Πίπιν πείθεται και προσπαθεί να πείσει και το Δεντρογένη.. Τα Χόμπιτ πήγαν στον πόλεμο και η Μέση Γη, περίπου 1000 σελίδες ή 5 ώρες ταινίας μετά, έχει σωθεί..

Τα άσχημα νέα για μας είναι πως όχι μόνο δε θα υπάρχει Σαϊρ αν δεν πολεμήσουμε γι’ αυτό αλλά πως: «There is no such thing as The Shire!» Τουλάχιστον όταν μιλάμε για ανθρώπινες κοινωνίες.. Και δεν υπήρξε, δεν υπάρχει και δε θα υπάρξει Σαϊρ ως μια αρμονική κοινότητα ισότιμων υποκειμένων, ως μια κοινωνία απαλαγμένη από συγκρούσεις και απειλές, γιατί πολύ απλα δεν υπάρχει κάποιος Τόλκιν -ως συλλογικότητα ή εσωτερική λογική της ιστορίας-  να (περι-)γράψει απόλυτα και πλήρως την ύπαρξη του Σαϊρ.. Οι «Τόλκιν» που ισχυρίστηκαν κατά καιρούς οτί ξέρουν πως θα φτάσουμε ή θα επιστρέψουμε στο Σαϊρ, ότι υπάρχει τελικά κάπου το Σαϊρ, απέτυχαν παταγωδώς όποιο κι αν ήταν το όνομα τους, όποια κι αν ήταν η μέθοδος κι ο τρόπος (περι-)γραφής τους..
Λατρεύω τα παραμύθια με ηρεμούν και με συνεπέρνουν.. Σε ένα βαθμό με κινητοποιούν κιόλας.. Παρόλα αυτά οι λέξεις αποτυγχάνουν.. Πάντα..
Ειναί αυτό λόγος για να μην «πολεμήσουμε»; Σε καμία περίπτωση.. Ομώς, όχι για το «Σαϊρ».. Αυτό που έχει σημασία είναι να απαλλαγούμε από φαντάσματα και φαντασιώσεις..
«ever tried. ever failed. no matter. try again! fail again! fail better.»

Posted on 08/06/2011, in Απόψεις / Θεωρίες, Ανεξαρτησία στην κοινωνία, Κόσμος, Πολιτική and tagged , , , , . Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: