Ε, λοιπόν δεν είναι δική µας δουλειά να τους σώσουµε…

Κείμενο για την 48 απεργία που μοιράστηκε στην Κοζάνη, αναδημοσίευση από athens.indymedia

Ε, λοιπόν δεν είναι δική µας δουλειά να τους σώσουµε…

Στις γειτονιές αυτού του κόσµου δεν υπάρχει ελευθερία. Γιατί ζούµε στην εποχή της βάρβαρης δηµοκρατίας, που εδώ και δεκαετίες υφαίνει έναν πυκνό ιστό ολοκληρωτισµού κι εγκλωβισµών, τροµοκρατίας κι αφοµοίωσης.

Στην τοπική της εκδοχή, κατασκευάστηκε µε αισχρές ρητορίες για τα οφέλη της “πρόσδεσης στο άρµα της ανάπτυξης” την ίδια στιγµή που αθροίζονταν οι δολοφονηµένοι εργάτες στα εργοτάξια -ντόπιοι και µετανάστες, κυρίως µετανάστες… Την ίδια στιγµή που το γειτονικό χρυσορυχείο των βαλκανίων άνοιγε για το ντόπιο κεφάλαιο αρπαχτές και για ολόκληρες κοινότητες και κοινωνικές οµάδες -εδώ- την πληγή της ανεργίας και της εξαθλίωσης. Γιατί η λέξη ανάπτυξη στον καπιταλισµό σηµαίνει ελαστικοποιηµένη και κακοπληρωµένη εργασία, αποξένωση από τον εαυτό  και ανθρώπινο φόρο αίµατος.

Ζήσαµε για χρόνια το περιδρόµιασµα των δηµόσιων έργων, των Ολυµπιακών Αγώνων και των εξοπλισµών και είδαµε σχεδόν µια ολόκληρη γενιά ανθρώπων που κάποτε αγωνίζονταν να αφοµοιώνονται και να υποκύπτουν στους εκβιασµούς και τα ψευτοδιλήµµατα της εξουσίας που υπαγόρευε: “δεν µπορείς να αλλάξεις τίποτα”.

Ζήσαµε ακόµη -µε δανεικά από τις τράπεζες που θησαύριζαν κλέβοντας- µια επίφαση αφθονίας και µας επιβλήθηκαν ως πρότυπο ένα όργιο κατανάλωσης και µια γελοία κοινωνική γκλαµουριά. Με το δηλητήριο της τηλεόρασης και την κρατική καταστολή να προσπαθούν να αποµονώσουν κάθε πράξη αντίστασης ως µεµονωµένη και εχθρική για τους Άλλους. Η βία των από πάνω δούλεψε συστηµατικά για να πείσει ότι η πρωταρχική µας ανάγκη είναι η ασφάλεια, την ίδια στιγµή που ο πραγµατικός εχθρός δεν είναι άλλος από την ίδια. Πανάρχαιο τέχνασµα το διαίρει και βασίλευε…

 

Κι έτσι λοιπόν στο παρόν δεν έχουµε να σκεφτούµε αν θα απαντήσουµε στα ψευτοδιλήµµατα της εξουσίας για το αν θα παλέψουµε όλοι µαζί ή αν θα βυθιστούµε µαζί σε κάποιο εθνικό τέλµα. Τέλµα είναι να συνεχίσουµε να ζούµε όπως τώρα.

Έµείς έχουµε να αναρωτηθούµε αν θα σπάσουµε την ανακωχή διαλέγοντας στρατόπεδο για να υπερασπιστούµε την αξιοπρέπειά µας και το µέλλον µας ή αν θα υποστούµε πιο βαθιά φθορά. Αν θα αναζητήσουµε πραγµατικούς κοινούς τόπους µεταξύ µας -χωρίς φοβικά σύνδροµα σε σχέση µε τα πολιτικά τους περιεχόµενα- ή αν θα υποστούµε την ερήµωση σε έναν κόσµο που µας νεκρώνει. Αν θα σταθούµε αλληλέγγυοι/ες σε ανθρώπους που διώκονται για την αντίσταση σε αυτόν τον κόσµο της φθοράς ή αν θα σφυρίζουµε αδιάφορα νοµίζοντας ότι ποτέ δε θα ρθει η σειρά µας. Αν θα στοχεύσουµε την οργή µας σ΄ αυτούς που πραγµατικά µας δυναστεύουν ή αν θα αφεθούµε στη µαύρη τρύπα του κοινωνικού κανιβαλισµού.

Έχουµε ακόµη να συνειδητοποιήσουµε βαθιά ότι δεν υπάρχει σωτηρία ή µαγική λύση  από τα έξω. Γιατί δεν υπάρχει αληθινή διέξοδος που να µη µας εµπεριέχει. Γιατί η µοιρολατρία του Θεού προκαλεί οµαδική παράλυση και θρέφει το µίσος, καθώς αφήνει αβίωτο το παρόν. Γιατί η εθνική συσπείρωση κάτω από ένα αιµατοβαµµένο λάβαρο στραγγαλίζει την αλληλεγγύη µεταξύ των καταπιεσµένων και τους παραδίδει στο θανατερό σφιχταγκάλιασµα µε τους ντόπιους δυνάστες τους.

Έχουµε την ευκαιρία να αντιληφθούµε ότι δε ζούµε πραγµατικά όταν δεν έχουµε λόγο στις αποφάσεις που αφορούν τις ζωές µας και όταν τις αφήνουµε να κανονίζονται δι αντιπροσώπων. Δεν έχει νόηµα να περιµένεις τους φωτισµένους ηγέτες που θα αναλάβουν. Γιατί πολύ γρήγορα αυτοί θα γίνουν από αντιπροσώποι διαχειριστές και από εκεί καθαροί τύραννοι… Δεν υπάρχει λύση για να βρεθεί όταν είναι λάθος το ερώτηµα…

…ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ τους ΔΩΣΟΥΜΕ ΤΗ ΧΑΡΙΣΤΙΚΗ ΒΟΛΗ

οι αναρχικοί/ές της γειτονιάς σας

ΥΓ: Από την Τετάρτη το μεσημέρι και μέχρι τώρα το Εργατικό Κέντρο είναι υπό κατάληψη. Περισσότερες πληροφορίες εδώ και εδώ.

Posted on 30/06/2011, in Ανεξαρτησία στην κοινωνία, Δράσεις, Κοινωνία, Πληροφόρηση, Πολιτική and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: