Η Καλύτερη Ομάδα στον Πλανήτη κι η Σοσιαλδημοκρατία

FC Barcelona, έτος ίδρυσης 1899, ομάδα λαϊκής βάσης, σύμβολο του κινήματος για την καταλανική αυτονομία,καταφύγιο
αναρχικών και αριστερών αντιφρονούντων την περίοδο της δικτατορίας του Φράνκο, ‘mes que un club’ (κάτι παραπάνω από ένας σύλλόγος) για τους φιλάθλους και οπαδούς της.. Προφανώς το μάρκετινγκ της ομάδας σε ένα επαγγελματικό ποδόσφαιρο θέαμα, με εκατομμύρια ευρώ να πηγαινοέρχονται κάθε χρόνο, δε θα μπορούσε να μην προβάλει όλη αυτή την παράδοση της ομάδας, προσφέροντας ένα από τα τελευταία ουτοπικά παραμύθια κοινωνικο-πολιτικού χαρακτήρα -μεγάλης κλίμακας και επιτυχίας- στη σύγχρονη βιομηχανία του ποδοσφαιρικού θεάματος.. Κομμάτι αυτής της εικόνας και η απουσία χορηγού από τη φανέλα της Μπάρτσα: ‘Είμαστε το σύμβολο της καταλονίας, ο μόνος που μπορεί να απεικονησθεί πάνω στη φανέλα μας είναι το όραμα της περιοχής και του λαού της’.. Τα χρόνια όμως πέρασαν, το παιχνίδι μεγάλωσε, πολλά λεφτα μαζεύτηκαν κι η Μπάρτσα έπρεπε να ακολουθήσει ή μάλλον και το μάρκετινγκ της Μπάρτσα έπρεπε να ακολουθήσει.. Δυο χρόνια χορηγός της UNICEF για το καλό των παιδιών του τρίτου κόσμου και φέτος που τα λεφτά του Κατάρ βαρέθηκαν να κάθονται: Qatar Foundation..

 Θα μου πεις και τί με νοιάζει εμένα φίλε μου πως κατέρευσε ο μύθος, η εικόνα και το μάρκετινγκ μιας ποδοσφαιρικής εταιρίας; Δίκιο έχεις και παρά τον ρομαντισμό μου θα συμφωνήσω ότι είναι αφέλεια να περιμένεις ριζοσπαστικές πρωτοβουλίες από τέτοιου τύπου εταιρίες.. Για να είμαι ειλικρινής δε θα έγραφα ούτε μια σειρά για το θέμα αν δε μου θύμιζε τόσο έντονα τη μετάλλαξη -με διαφορετικούς ρυθμούς και βάθη- της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας..

Φωνή του λαού και αμφισβήτησης, υπέρμαχος της κρατικής παρέμβασης προς όφελος των μαζών στις δεκαετίες 70′-80′, δεν είχε καμία διάθεση, σε ρητορικό τουλάχιστον επίπεδο, διαπραγμάτευσης με τις εταιρίες, καμία συνδιαλλαγή με χορηγούς καμία στάμπα στη φανέλα της.. Η Ιστορία όμως τέλειωσε, την ενημέρωσε ο Φουκουγιάμα, κι αυτό που απέμενε ήταν μια πιο ανεκτική, πιο δίκαιη κοινωνία σε συνεργασία με κινήματα πολιτών και μη κυβερνητικές οργανώσεις σε συνεργασία με εταιρίες που δίνουν απ’ το υστέρημά τους το φιλανθρωπικό οβολό τους και τί καλύτερο απ τη UNICEF για πρόσωπο αυτής της λαϊκής, ριζοσπαστικής ομάδας στην περίοδο των όμορφων χρόνων της φιλανθρωπίας ως μοναδικής δυνατότητας άσκησης πολιτικής.. Έλα όμως που αυτό δεν έφτανε.. Το θέμα ήταν, είναι και θα είναι η εταιρία, το κέρδος, ο ανταγωνισμός.. Κανένας μύθος, καμία ιστορία και εικόνα, κανένας πρόλογος δεν είναι αρκετός για να αναγκάσει τα κεφάλαια του Qatar να μείνουν ανενεργά.. Qatar Foundation μπροστά και πίσω UNICEF για να κρατήσουμε και ένα άρωμα κοινωνικής ευαισθησίας, μια ελάχιστη νότα διαφοροποίησης από την κακιά δεξία..

Με λίγα λόγια, κοιτάτε να δείτε μάγκες εμείς και τα γκαφρά απ’ τους καπιταλιστές θα παίρνουμε και φιλανθρωπίες θα κάνουμε.. Το κεφάλαιο στην υπηρεσία της ανθρωπότητας.. Ο ανθρωπισμός ως άλλοθι στην επέλαση του Κεφαλαίου..  Σ’ έναν κόσμο ενωμένο, αγαπημένο, αγγελικό καπιταλιστικά πλασμένο.. Σ’ ένα κόσμο στα πρόθυρα της καταστροφής, σε οικολογική, οικονομική και πολιτισμική κρίση, σ’ έναν κόσμο καπιταλιστικά πλασμένο.. Σ’ αυτό τον κόσμο, η κοινωνία και οι ριζοσπαστικοί συμβολισμοί αρχίζουν να μη χωράνε ούτε στο μάρκετινγκ.. Δε χωράνε τουλάχιστον σε τόσο μεγάλα και σημαντικά εγχειρήματα.. Όχι στην καλύτερη ομάδα του πλανήτη, όχι στις δυνάμεις του εκσυγχρονισμού και της διακυβέρνησης του ύστερου καπιταλισμού..

Εγώ έχασα ένα περιφερειακό παραμύθι που με διασκέδαζε μία στο τόσο, το θέμα είναι τι κέρδισε -ή έχασε- η Μπάρτσα..

Advertisements

Posted on 27/08/2011, in Απόψεις / Θεωρίες, Κοινωνία and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. 2 Σχόλια.

  1. ναι αλλά παρά την έλλειψη κύριου χορηγού, όλα αυτά τα χρόνια το σήμα της nike κανονικά υπήρχε στη φανέλα. Αν ήθελαν πράγματι η φανέλα να είναι » καθαρή » θα τις έβγαζε μία τοπική βιομηχανία χωρίς εξωτερικές διαφημίσεις !

  2. StonedSparrow

    goofy μου, και η σοσιαλσημοκρατια ειχε τη Nike της στο παρελθον.. για να μην παμε μακρυα στην ελληνικη εκδοχη της ειχε ενα Σωκρατη (το φιλοσοφο εννοω, μην παμε και μεσα), ενα Λαμπρακη (αυτον που φαγανε οι παρακρατικοι, λεω) εναν Ακτορ(α)..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: