Ένα «ΟΧΙ» σε κάθε μπαλκόνι! Ένα «ΝΑΙ» σε κάθε καναπέ;;

Πρώτα το γεγονός…

Το Σάββατο 22 Οκτωβρίου στο Ο.Α.Κ.Α. οπαδοί του Παναθηναϊκού ανάρτησαν πανό εναντίον του κομματικού κόσμου και της διαφθοράς που αυτός κουβαλάει. Το αποτέλεσμα ήταν στη λήξη του αγώνα ομάδες των ΜΑΤ να ψάξουν τα οχήματα στο parking του γηπέδου και να συλλάβουν χωρίς αιτιολογία τους επιβαίνοντες του αυτοκινήτου στο οποίο βρέθηκε το πανό.

Το περιστατικό αυτό δεν αποτέλεσε έκπληξη για όσους έχουν έστω και λίγο συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις εναντίον της πολιτικής της τρόικας και της διαχείρισης της κυβέρνησης τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Ήταν όμως μια αφορμή για μια συμβολική διαμαρτυρία. «Αφού σας ενοχλεί τόσο πολύ ένα πανό, ας κρεμάσουμε όλοι από ένα στο μπαλκόνι μας. Δεν μπορείτε να μας συλλάβετε όλους ασφαλώς!» Και κάπως έτσι, τελείως αυθόρμητα, δημιουργήθηκε η ιδέα του ΟΧΙ, ανάμεσα σε μια παρέα ανθρώπων με κοινές αγωνίες, χωρίς κομματικές ταυτότητες.

Όχι στην καταστολή, είτε αυτή μεταφράζεται σε αστυνομική βία και ρήψη χημικών μέχρις εξοντώσεως των διαδηλωτών, είτε σε περιορισμό της λαϊκής έκφρασης και της ελευθερίας του λόγου. Είναι δεδομένο ότι πρόκειται για δύο όψεις της ίδια κυβερνητικής επιλογής: πρωτοφανής, σφοδρή βία και μηδενική ανοχή στην αντίδραση από όπου και αν προέρχεται.

Όμως αυτό δεν είναι το μόνο όχι που θέλουμε να πούμε. Ακόμα πιο δυνατά θέλουμε να φωνάξουμε όχι στο κομματικό κράτος της διαφθοράς και της αναλγησίας, όχι στις αποτυχίες των πολιτικών προσώπων που μας έφεραν ως εδώ και τώρα προφασίζονται πως θα μας σώσουν, όχι στο αυτομαστίγωμα και τη συλλογική ενοχή.

Το ΟΧΙ είναι η αρχή αλλά δεν είναι το τέλος. Είναι μια συμβολική κίνηση αντίστασης, όπως ξεδιπλώνονται τόσες άλλες διεθνώς από την Αίγυπτο ως την Αμερική αλλά και να χτίσουμε ένα κοινό ΝΑΙ. Ναι στην κατανομή ευθυνών, ναι στην αλληλεγγύη, ναι στην πρόοδο. Όχι στα λόγια, ναι στις πράξεις.

Η ιδέα είναι απλή: χρησιμοποιείστε και εσείς το μπαλκόνι σας για να δηλώσετε το ΟΧΙ σας, όχι στην εφεδρεία ζωής, όχι στην κρίση συνειδήσεων, όχι στα χαμένα όνειρα. Με ένα σεντόνι, μια φόδρα λευκή ή ένα καραβόπανο, ακόμα με μια μεγάλη παλιά πετσέτα, γράψτε το δικό σας ΟΧΙ. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαύρη κολλητική ταινία, μπογιά για παπούτσια, χοντρούς μαρκαδόρους. Βρείτε την ευκαιρία για να μιλήσετε με τους γείτονες, να ανακαλύψετε μαζί τρόπους να αντισταθείτε στην μίζερη ζωή που μας σερβίρουν. Ένα πανό που να λέει ΟΧΙ κρεμασμένο στο μπαλκόνι για όσο χρειαστεί, μέχρι εμείς οι ίδιοι να το πιστέψουμε.

Αν όχι τώρα, πότε; Αν όχι εμείς, ποιοι;

Από Λέμε ΟΧΙ! μέσω της αναδημοσίευσης στον παραλληλογράφο..

… σταθμός στην προμετωπίδα του Blog…

«Όχι» σημαίνει αντίσταση. Ενωνόμαστε κάτω από αυτό το μήνυμα. Ενάμιση χρόνο τώρα, βουλιάζουμε ως χώρα, εξαιτίας των επιλογών κυβέρνησης και τρόικας. Δεν θέλουμε άλλη δήθεν σωτηρία. Κρεμάμε όλοι στα μπαλκόνια μας ένα λευκό πανί που να γράφει ΟΧΙ, ξεκινώντας αυτή την Δευτέρα, με κορύφωση την 28η Οκτωβρίου και για όσο χρειαστεί λέμε ένα νέο ΟΧΙ.

* Να σημειωθεί ότι πρόκειται για μία κίνηση άνευ κομματικής ταυτότητας κάτι το οποίο σκοπεύουμε να τηρήσουμε πάση θυσία κ χωρίς εξαιρέσεις. *

… και τώρα η γκρίνια

Στην καταστολή στην πράξη και στο δημόσιο χώρο, απαντάμε με πανό στο σπίτι!!! Λαμπρά..

Αυτό το σπιτικό «ΟΧΙ» λέει είναι η αρχή: «…μια συμβολική κίνηση αντίστασης, όπως ξεδιπλώνονται τόσες άλλες διεθνώς από την Αίγυπτο ως την Αμερική». Σωστά τα παλικάρια!!! Συμβολικά σκοτωνότανε οι εξεγερμένοι στην Αίγυπτο, εμείς που το συμβολισμό τον πιάσαμε γιατί να κινδυνεύουμε θα πούμε ΟΧΙ μπαλκονάτο.. Ή μάλλον μιας και στο μπαλκόνι κάνει κρύο, δεν την πέφτουμε στον καναπέ να δούμε και καμιά μπάλα που κι εκεί παίζουν πανό..

Μετά απ’ αυτή τη ριζοσπαστική αρχή λοιπόν συνεχίζουμε για  «…να χτίσουμε ένα κοινό ΝΑΙ. Ναι στην κατανομή ευθυνών, ναι στην αλληλεγγύη, ναι στην πρόοδο.» Φαντάζομαι θα πούμε ναι, διαλέγοντας κανάλι, με sms, tweets και post σε blog, με φωνές από μπαλκόνι σε μπαλκόνι εν ανάγκη.. «Όχι στα λόγια, ναι στις πράξεις.» λοιπόν, αρκεί να μην τραβιόμαστε και πολύ..

Αλλά απ’ την άλλη ας μην είμαι κακός είναι τόσο συγκεκριμένα τα προτάγματα που προφανώς δε χρειάζονται πολύ κουβέντα «σωτηρία», «ευθύνες», «αλληλεγγύη», «πρόοδος».. Τί;; Αυτά τ’ ακούς απ’ όλους;; Τα ίδια έλεγε προχθές κι ο κυρ-Γιώργης ο Καρατζαφύρερ;; Κι ο Πρετεντέρης;; Κι η Αλέκα;; Κι ο ογκόλιθος Μίμης;; Δεν πειράζει.. Το θέμα είναι οι πράξεις οι συμβολικές κι από απόσταση (είπαμε οι Αιγύπτιοι απλά  δεν κατάλαβαν ότι μπορούσαν να σκοτώσουν το Avatar τους)..

Και συνεχίζουν: «Με κορύφωση την 28η Οκτωβρίου» Γιατί;; επειδή είναι Παρασκευή;; Επειδή τελειώνει ο μήνας;; Τί;; Αααα, τότε είπαμε το πρώτο ΟΧΙ. Οκ, σόρρυ. Και ποιοί είμαστε αυτοί που το είπαμε;;; Αααα, οι Έλληνες… τάξη, φύλο, θρησκεία είναι κατηγορίες ανούσιες μπροστά στην ιδιότητα του Έλληνα φαντάζομαι. Λέμε, τελειώνει η προμετωπίδα ένα ΝΕΟ ΟΧΙ! Ουπς, νάτος κι ο νεο-πατριωτισμός πού ναι και της μοδός τελευταία. Εξάλλου τα κάνει όλα και συμφέρει: Μας ενώνει όλους, χωρίς -επιφανεικά- καμία ανάγκη πολιτικής, ιδεολογίας και θέσης… Μόνο η ιδιότητα του Έλληνα είναι αρκετή και μ’ αυτό το μαγικό τρόπο γίνεσαι αντιστασιακός… Αντιστασιακός από τον καναπέ σου, αντιστασιακό αφεντικό, αντιστασιακός καθώς εκμεταλλεύεσαι μετανάστες, αντιστασιακός τηλεθεατής, αντιστασιακός χώρις αντίσταση..

Αν περιμένουμε ανατροπές με πανιά, καλύτερα να τα βάψουμε μαύρα..

Αν περιμένουμε ανατροπές απ’ το μπαλκόνι, καλύτερα ας πηδήξουμε απ’ αυτό..

Αν περιμένουμε ανατροπές απ’ τον καναπέ, καλύτερα ας τον κάψουμε μπας και ζεσταθούμε και λίγο..

Αν περιμένουμε ανατροπές με αφορμή εθνικές επετείους, καλύτερα να περιμένουμε τα χειρότερα..

ΥΓ: Είναι σαφές ότι το τελευταίο διάστημα όλο και μεγαλύτερο κομμάτι της αριστεράς επιλέγει να γλύφει την καραμέλα του πατριωτισμού (νομίζοντας οτι καμουφλάρει εθνικιστικές τάσεις και ψαρεύοντας στα θολά νερά της εθνικής υπερηφάνειας του μέσου πολίτη), τους εύχομαι ολόψυχα να τους κάτσει στο λαιμό πολύ πριν λιώσει..

Posted on 26/10/2011, in Απόψεις / Θεωρίες, Ανεξαρτησία στην κοινωνία, Δράσεις, Δημόσιος Χώρος, Κοινωνία, Πολιτική and tagged , , , , . Bookmark the permalink. 1 σχόλιο.

  1. ποπο γκρινια……!αν ζουσε ο μαρξ θα ηταν περηφανος για τους ιδεολογικους του απογονους στην ελλαδα!αλλωστε η ντοπα του πατριωτισμου ειναι σαν τη κοκα κολα…..ταιριαζει με τα παντα(χεχεχεχε)
    τωρα περα απο την πλακα το αρθρο παρα πολυ ευστοχο για την ελληνικη πραγματικοτητα αλλα ακομα πιο ευστοχο το υστερογραφο!

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: