Κύκλοι..

Τα πάντα σ’αυτόν τον κόσμο (για τον άλλο δεν έχω ιδέα) είναι κύκλοι και κυκλοφορία ή αν προτιμάτε κυκλοφορία σε κύκλους ή ακόμα καλύτερα το θέμα είναι να γυρίζει. Από τη φύση με τον κύκλο του νερού (τη θμάστε αυτή τη μαλακία ζωγραφιά στη μελέτη περιβάλοντος;;) και τον μεταβολισμό ανθρώπων, ζώων και φυτών (τα πράγματα και τα ονόματα τα κάνει κύκλους κυρίαρχα κάποιος άλλος, μάντεψε ποιός), στο Θεό που δεν ξέρω τί γνώμη έχει αλλά αφού έφτιασε τη φύση κι αυτός με τους κύκλους θα ‘ναι, στον καπιταλισμό (ναι πονηρούλα αυτόν έπρεπε να μαντέψεις) που γυρίζει λεφτά, προϊόντα και ανθρώπους για την ψυχή της μάνας του και όχι για το κέρδος φυσικά, μέχρι τον ηγέτη, τον ανεπανάληπτο, το είδωλο ρεΐβερ μαθητή λυκείου που γουστάρει λέει να βλέπει κύκλους..


Οι 143 λέξεις μου μπορεί να μη σε έπεισαν, όμως ορδές σοφών, λιγότερο σοφών κι ακόμα λιγότερο σοφών συμφωνούν μαζί μου. Αν θέλεις διάβασε τον παπού με τη γενιάδα και τους 3 τόμους των 500 σελίδων πολιτικής οικονομίας για να σε πείσει για τον καπιταλισμό, διάβασε φυσική για τα νεράκια και τον ήλιο, βιολογία για τα ανθρωπάκια, τα ζωάκια και τα λουλουδάκια ή στην τελική κάνε την απλή εμπειρική παρατήρηση: πεινάω, τρώω, μεταβολίζω, πάω για χέσιμο (ωπ! μαγικό! κύκλος)..
Αφού λοιπόν τα πάντα είναι κύκλοι, δεν ήταν δυνατόν η ανθρωπότη να αφήσει τα πράγματα να γυρνάνε έτσι χύμα άνευ κανόνων και αρχών. Βέβαια όπως πάντα το πρόβλημα είναι ότι δεν αποφασίσαμε όλα τα ανθρωπάκια μαζί αλλά κάποια διάλεξαν ποιοί κύκλοι τους αρέσουνε και τους εφόρεσαν καπέλο σ’ εμάς τις υπόλοιπες..
Αλλά για να μη τα λέω απέξω απέξω πάμε με εικονίτσες (εδώ θα χρειστώ τη φαντασία σας λιγάκι αλλά αλήθεια είναι για καλό)..
Εικόνα Α (και νόμιμη)..
Παρασκευή μεσημέρι στο Νου Γιορκ στα γρεφεία ενός χετζ φαντ (έτσι λένε τις παρέες στο χρηματοπιστωτικό καπιταλισμό) και μια παρέα μανατζερέων ντυμένοι όπως το παλικάρι στη φωτό, κάνουν κύκλους. Για την
ακρίβεια αυτοί δεν κάνουν τίποτα παραπάνω από το να συζητήσουν και να πάρουν την απόφαση να γυρίσει. Δεν μπαίνουν καν στον κόπο να πατήσουν τα γαμημένα 5 (μπορεί να λέω και πολλά) κλικ που χρειάζονται για να γίνει η δουλειά. Δεν μπαίνουν καν στον κόπο να μαζέψουν ότι χρειάζεται για να πάρουν την απόφαση αν θα γυρίσει ή όχι κι αν ναι προς τα που. Για την ακρίβεια ούτε αυτό που γυρίζουν είναι δικό τους απόλυτα, τους το ‘χουν δώσει να το διαχειρίζονται. Το βασικό όμως είναι ότι η απόφαση που θα πάρουν θα γυρίσει, μερικές φορές θα παραγυρίσει και άλλες ακόμα και θα διαλύσει κι άλλους (πολλούς) ανθρώπους μαζί της. Στην ίδια ή και σε αντίθετη κατεύθυνση απ’ αυτή του κύκλου.  Το μόνο που δε σας είπα γι’ αυτούς (αν και φαντάζομαι το υποψιάζεστε) είναι πώς παίρνουν την απόφαση αν θα γυρίσει ή όχι (εντάξει δεν είπα και τί γυρίζει αλλά αυτό ειναι το τρικ του ποστ βρε χαζούλη). Την απόφαση, λοιπόν, την παίρνουν με βάση ένα πολύπλοκο και δυσνόητο σύνολο κοινωνικών, πολιτικών και οικονομικών κριτηρίων που ονομάζεται (ταρατατζούμ, ταρατατζούμ) κέρδος. Κέρδος για τους τύπους που τους έδωσαν τη διαχείριση και επομένως (αυτό δεν είναι τόσο γραμμικό αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας εδώ) κέρδος και απόλαυση γι’ αυτούς. Κέρδος το οποίο σίγουρα συνεπάγεται αύξηση του αντικειμένου που γυρίζει, η οποία εξασφαλίζει τους φίλους των κατόχων αυτού που γυρίζει (φορ δε ταϊμ μπιϊνγκ φίλους δηλαδή) και την ισοπέδωση όποιας ανέμελης βρεθεί στο δρόμο του (ελαφίνα, ανθρωπάκι, πόλη, χώρα ή χωριό). Αλλά πολλά είπαμε για τους κάγκουρες της πρώτης εικονίτσας..

Εικόνα Β (και παράνομη)..

Την ίδια ακριβώς ώρα στη Θεσσαλονίκη (βράδυ δηλαδή γιατί κι ο χρόνος γυρίζει ως γνωστόν) μια άλλη παρέα τύπων (όχι αναγκαστικά λιγότερο κάγκουρες) κάθεται στα πανεπιστήμια και γυρίζει κι αυτή με τη σειρά της. Φωτογραφία γι’ αυτούς δεν έχει (εδώ είναι που θα χρειαστούμε τη φαντασία). Είναι σίγουρο ότι δε φώναξαν κάποιον υπάλληλο τους για να ασχοληθεί με τις διαδικασίες προετοιμασίας του προϊόντος για τον κύκλο. Είναι επίσης σίγουρο, ότι τραβήχτηκαν περισσότερο ή λιγότερο για να βρουν το προϊόν που θα γυρίσει. Για την ακρίβεια, αυτοί είναι ο τελευτείος κρίκος ενός άλλου κύκλου διακίνησης τον οποίο μάλλον αντιπαθούν και θέλουν να απαλλαγούν απ’ αυτόν. Παρόλα αυτά, αυτό που γυρίζει είναι σίγουρα κάποιας από την παρέα αλλά η όλη διαδικασία του κύκλου γίνεται για να το μοιραστεί με τις υπόλοιπους. Ακόμα χειρότερα το προϊόν βου σε αντίθεση με το α, εξαντλείται με τη χρήση ξεκινώντας ξανά την παραπάνω διαδικασία. Προφανώς ο κύκλος δε γίνεται για την ψυχή της μανούλας τους αλλά για την απόλαυση. Χωρίς πολύπλοκους μηχανισμούς, χωρίς προλόγους και θεωρίες (νταξ’ στην καλύτερη των περιπτώσεων) και σίγουρα χωρίς ο κύκλος να έχει την εγγενή τάση να καταστρέφει κάτι πέρα από μερικά εγκεφαλικα κύτταρα των ίδιων καγκουρέων που μόνοι τους το αποφάσισαν. Αλλά αρκετά είπα και για τα λοιμά της εικόνας Β..

Αποκάλυψη τώρα..

Κολοκύθια αποκάλυψη δηλαδή. Χρέη γυρίζουν οι πρώτοι, Μπάφους γυρίζουν οι δεύτεροι (είναι σα τα Lays κανείς δεν μπορεί να πιει μόνο ένα (πήραμε χοντρά λεφτά για τη διαφήμιση, συγγνώμη για την κρυάδα)). Κοινωνικά απόβλητα και κίνδυνος οι δεύτεροι (τους αξίζει να τραβιούνται με τις μπάτσοι), αξιέπαινοι και επιτυχημένοι οι πρώτοι (τους αξίζει ένα ιδιωτικό αεροπλάνο για ένα μαγευτικό σαββατοκύριακο σε ένα βουνό κόκας)..
Όλα καλά.. Όλα λογικά..

ΥΓ:
Εικόνα Γ (και κομμουνιστική): Κραταμε την εικόνα Β ως έχει και στρίβουμε άνιθο..
ΥΓ1: Στην τελική χάσμα..

Posted on 20/03/2012, in Απόψεις / Θεωρίες and tagged , , , . Bookmark the permalink. 1 σχόλιο.

  1. Παράθεμα: top100 | Lesvosnews.net

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: