O δύστροπος βραστήρας, το νεοφιλελεύθερο ψυγείο και το πλεϊστεϊσιο

Χθες παρακολούθησα μια καταπληκτική παρουσίαση. Τουλάχιστον δεν ήταν μια βαρετή δημόσια προσπάθεια αυτοϊκανοποίησης. Η παρουσίαση λοιπόν, είχε θέμα ένα δύστροπο βραστήρα. Βίνδεον στο γιουτούμπ δε βρήκα, φωτογραφία δεν έχω, οπότε βάλτε λίγη φαντασία. Ο βραστήρας αυτός που μαζευτήκανε επιστήμονες (ώ θεοί!!) να τον εφτιάξουνε θέλει να βοηθήσει στη μείωση της κατανάλωσης ενέργιας  με την εξής ιδιαιτερότητα: όταν βάλεις το νερό που θέλεις να ζετάνεις, το ζυγίζει και σε ρωτάει πόσες κούπες τσαϊ θέλεις να φτιάξεις (αγγλίδες συντρόφισσα, όλα σε τσαϊ τα μετράνε). Αν είσαι κακό κορίτσι και έβαλες να ζεστάνεις παραπάνω νερό από τις κούπες που θέλεις, αν δηλαδή δε νοιάζεσαι για τον πλανήτη που καταστρέφεται βρωμιάρα, ο βραστήρας δε σου ζεσταίνει το νερό αν πρώτα δε γυρίσεις αρκετές φορές ένα μαντζαφλάρι σα μανιβέλα που έχει προσαρμοσμένο ο βραστήρας. Το πρότζεκτ το συλλάβανε σου λέει πληροφορικάριοι και ψυχολόγοι, οι τελευταίοι δε έιναι αυτοί που σκέφτηκαν ότι πρέπει ο βραστήρας να σε τιμωρεί για να μάθεις παλιόπαιδο. Και μάντεψε σε ποιούς άρεσε αυτή η μαγική ιδέα; Μπράβο στην αγγλική κυβέρνηση που έδωκε και τον παρά για να γίνει η έρευνα. Και για να σε δώσω και ινσαϊντ ίνφο, τους άρεσαν και τα αποτελέσματα. Δύστροποι βραστήρες, κακομαθημένα πλυντήρια και θυμωμένες ντουζιέρες θα καταλάβουν τα σπίτια μας συντρόφισσα.

Τώρα, πολλά μπορείς να πεις για το δύστροπο βραστήρα, τα περισσότερα από τα οποία τα είπε ο μάστορας που παρουσίαζε εχθές. Τί για μεταφορά ευθύνης στον καταναλωτή από τις εταιρίες και τα κράτη, τί για βιοπολιτική, τί για το αντικείμενο βραστήρας σαν ενεργό υποκείμενο, τί για μεταφορά της πολιτικής από τη δημόσια σφαίρα στο σπίτι, τί … είναι πολλά συντρόσφισσα. Επειδής όμως εγώ είμαι εμμονικός και αυτοαναφορικός του κερατά λέω να πώ δυό ιστοριούλες πολύ σύντομες για την πολιτική, τη συλλογική δράση και την απάντηση στις δύστροπες συσκευές.

Για αρχή μια ερώτηση. Συνάντησες ποτέ συντρόφισσα καμιά δύστροπη συσκευή; Όχι; Αυτό είπα κι εγώ στην αρχή. Για σκέψου καλύτερα. Βρήκες τίποτα; Εγώ ναι. Πάμε λοιπόν στις συναντήσεις μου με τις δύστροπες συσκευές.
Εν αρχή ήν το νεοφιλελεύθερο ψυγείο. Στα παλιά καλά χρόνια της φοιτητικής ζωής μια συσκευή στοίχιωνε τις ανέμελες μέρες του μικρού Stoned, το νεοφιλελεύθερο ψυγείο μας. Περιβαλλοντική ευαισθησία με το συγκάτοικο δεν είχαμε αλλά σαν κλασικοί τεμπέληδες πήραμε το ψυγείο με ανάθεση. Χαρές και πανηγύρια τη μέρα που ήρθε το ψυγείο. Χαρές και πανηγύρια μέχρι να προσπαθήσω να ανοίξω την κατάψυξη δυο φορές στη σειρά. Κάποιο φωτεινό μυαλό που ήθελε να με σταματήσει απ το να καταστρέψω το περιβάλλον αποφάσισε ότι πρέπει για να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας του ψυγείου μου να με κάνει να μη μπορώ να ξανανοίξω την κατάψυξη πριν πέσει αρκετά η θερμοκρασία της. Θύμωσα, προσπάθησα να βρω τρόπο να την ανοίγω (ρε έφαγα μέρες όχι αστεία), βάφτισα το ψυγείο νεοφιλελεύθερο και καλά έκανα, αν και όλες με πήραν στο ψιλό, κι όταν απέτυχα να πείσω το συγκάτοικο να το ξεφορτωθούμε αποφάσισα να μη χρησιμοποιήσω ξανά την κατάψυξη. Μπράβο Stoned τους έκαμες τη μούρη κρέας. Βλέπεις αν όλες σκεφτόταν σαν εμένα ή θα γεμίζαμε συσκευές που δε χρησιμοποιούμε τάχα μου για να αντισταθούμε ή θα μπαίναμε σούμπιτες στη λούπα που θέλει να μας βάλει ο δύστροπος βραστήρας.

Ευτυχώς για μας και δυστυχώς για τους επιστήμονες (ω! θεοί σκουέρντ) και τους κ. κυβερνήτες τα παιδιά στην ηλικία μου είχαν πλεϊστεϊσιο. Κι όπως λογικά θα θυμάστε το πλεϊστεϊσιο ήταν κι αυτό δύστροπο: αντιγραμμένα τσε ντε δε δούλευαν στο μηχάνημα. Θύμωνε το πλεϊστεϊσιο που έκλεβες την κακομοίρα τη Sony και δεν έπαιζε με τίποτα. Όπως επίσης θα θυμάστε αν ξέρετε το πρώτο μισό της ιστορίας βρέθηκαν κάποιοι καλοί ανθρώποι που άρχισαν να μας προμηθεύουν ένα τσιπάκι που έλυνε το πρόβλημα. Νταξ δεν ήταν κι άγιοι γιατί το πουλούσανε κι αυτοί το φιξ αλλά το ποϊντ είναι άλλο: το θυμωμένο πλεϊστεϊσιο γινότανε αρνάκι.

Νικήσαμε πριν ακόμα παίξουμε συντρόφισσα. Περαστικά θυμωμένε βραστήρα.

Posted on 22/11/2012, in Απόψεις / Θεωρίες, Ιντερνετ - Τεχνολογία, Κοινωνία, Παιδεία - Πανεπιστήμια, Περιβάλλον - Ζώα, Πολιτική and tagged , , , . Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: